Θα πατήσει τη σκανδάλη έστω και μόνος του

Επιμέλεια: Θεοδόσης Παπανδρέου

Αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμα και μόνος σε επίθεση κατά της Συρίας είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, αν και προτίθεται να περιμένει την απόφαση του Κογκρέσου την ερχόμενη Τετάρτη. Από τη Σουηδία, που βρέθηκε λίγο πριν από τη Σύνοδο της G20 στη Ρωσία, τόνισε: «Να μη μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στη βαρβαρότητα», εννοώντας τη συριακή επίθεση με χημικά.

Στο αμερικανικό Κογκρέσο, η επιτροπή της Γερουσίας συζητά και ψηφίζει την Τετάρτη το ψήφισμα του Ομπάμα για στρατιωτική δράση στη Συρία που αποκλείει την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών υπό τον πολιτικό εκβιασμό του Αμερικανού προέδρου ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία των ΗΠΑ και του Κογκρέσου, εάν δεν υπάρξει αντίδραση κατά του Άσαντ.

«Όχι η δική μου προσωπικά», διευκρίνισε. «Η αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας διακυβεύεται».

«Δεν ήμουν υποχρεωμένος να καταθέσω πρόταση στο Κογκρέσο για στρατιωτική δράση στη Συρία και να περιμένω να εγκριθεί», είπε, αλλά τόνισε ότι η απόφασή του δεν ήταν μια άσκηση «κενή περιεχομένου».

Η επιτροπή του Κογκρέσου εκτός όμως από τον πολιτικό εκβιασμό του προέδρου καλείται να λάβει υπ’ όψιν και την αντίθεση των πολιτών της χώρας να εμπλακούν σε έναν πόλεμο. Σε ανάλυση το CNN υποστηρίζει ότι μόλις 18 Δημοκρατικοί είναι έτοιμοι να υπερψηφίσουν στο Κογκρέσο, όταν 158 Δημοκρατικοί δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους και ακόμη 24 δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν. Από τους 233 συνολικά Ρεπουμπλικάνους, οι 154 δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει και 69 ετοιμάζονται να ψηφίσουν «όχι».

Η Ευρώπη

Αντίθετοι σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς προηγούμενη έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Αν και σεβόμαστε τις πρόσφατες εκκλήσεις για την ανάληψη δράσης (στη Συρία), πρέπει να προχωρήσουμε με τη διαδικασία του ΟΗΕ», δήλωσε ο Ρομπάι μιλώντας στους δημοσιογράφους στην έναρξη της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη. Ο Μπαρόζο βρισκόταν στο πλευρό του Ρομπέι, όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει άπραγη μετά τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, ώστε να αποφευχθεί να υπάρξει ένα «φοβερό προηγούμενο». Πάντως, ο Ρομπέι ζήτησε από τον ΟΗΕ να δώσει το συντομότερο δυνατό στη δημοσιότητα την προκαταρκτική έκθεση των επιθεωρητών του που συνέλεξαν στοιχεία από τον τόπο της επίθεσης, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει σειρά στοιχείων» που δείχνουν ότι την ευθύνη για την επίθεση έχει η συριακή κυβέρνηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται μια κοινή απάντηση, η οποία θα είναι «στο πλαίσιο των όσων είπα», κατέληξε ο ίδιος.

Έκκληση από Πάπα

Παρέμβαση έκανε και ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνοντας κάλεσμα για την επίτευξη μίας ειρηνικής λύσης. Σε επιστολή που απέστειλε στον οικοδεσπότη της συνόδου του G20 Βλαντιμίρ Πούτιν, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κάλεσε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να «αφήσουν την ανώφελη επιδίωξη στρατιωτικής λύσης» στη Συρία. «Αντ’ αυτού, ας υπάρξει μία νέα δέσμευση για την επιδίωξη μίας ειρηνικής λύσης, με θάρρος και αποφασιστικότητα, μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, που θα στηρίζεται ομόφωνα από τη διεθνή κοινότητα», συμπλήρωσε στην επιστολή του ο ποντίφικας.

Νωρίτερα, υπήρξαν πληροφορίες ότι ο Πάπας επικοινώνησε και με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, κάτι που ωστόσο διαψεύστηκε από το Βατικανό.

Η θέση της Κίνας

«Η τρέχουσα κατάσταση δείχνει ότι η πολιτική λύση είναι ο μόνος δυνατός δρόμος» για την επίλυση της συριακής κρίσης, δήλωσε ο Κιν την πρώτη ημέρα της συνόδου της G20 στην Αγία Πετρούπολη, όπου οι ΗΠΑ και η Γαλλία, βασικοί υπέρμαχοι μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, προσπαθούν να πείσουν τις άλλες χώρες να συνταχθούν μαζί τους. Ο εκπρόσωπος της κινεζικής αντιπροσωπείας πρόσθεσε ότι στη διμερή συνάντησή τους, ο Kινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι δύο ηγέτες που μπλοκάρουν μέχρι τώρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, δεν συζήτησαν για τη συριακή κρίση. «Η Κίνα είναι αντίθετη σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί χημικά όπλα», υπογράμμισε ο Κινέζος εκπρόσωπος.

Αν και πολλές δυτικές κυβερνήσεις δηλώνουν πεπεισμένες ότι για την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό ευθύνεται ο συριακός στρατός, ο Κιν υπογράμμισε ότι «τα αποτελέσματα της έρευνας» του ΟΗΕ για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία «θα είναι η βάση για το επόμενο βήμα».

Εντύπωση από τη στροφή του Πούτιν

Εντύπωση, πάντως, κάνει η «στροφή» Πούτιν, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να «παγώσει» τις στρατιωτικές αποστολές στη Συρία, αν αποδειχθεί ότι ο Άσαντ έκανε χρήση χημικών και αν ο ΟΗΕ εκδώσει σχετικό ψήφισμα. Ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press και το ρωσικό κανάλι Channel 1, δεν απέκλεισε η χώρα του να υποστηρίξει ένα ψήφισμα του ΟΗΕ για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, αν αποδειχθεί η χρήση χημικών στους κατοίκους της Δαμασκού.

«Δεν το αποκλείω αυτό», είπε χαρακτηριστικά, «αλλά θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε μία απολύτως βασική πτυχή. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μπορούσε να κυρώσει τη χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους. Οποιαδήποτε άλλη πρόφαση ή μέθοδος η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει τη χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί παρά να ερμηνευθεί ως επιθετικότητα», πρόσθεσε.

Πάντως, τα στενά του Βοσπόρου με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο πέρασαν την Πέμπτη τρία ρωσικά πολεμικά πλοία, σύμφωνα με ρωσική στρατιωτική πηγή, την ώρα που παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης κατά του καθεστώτος της Δαμασκού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα