Ταξίδι για τον Έβρο ετοιμάζει ο Αλέξης

Εγκλωβισμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ του ρεαλισμού και των φωνών από το εσωτερικό του κόμματός του που επιθυμούν πολιτική ανοιχτών συνόρων

Το κλείσιμο των συνόρων και η αποφασιστικότητα αστυνομίας και στρατού να μην επιτρέψουν τη διέλευση των ορδών μεταναστών που οδήγησε με κάθε τρόπο ο Ερντογάν στις Καστανιές του Έβρου, εκτόξευσε τη δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ύψη και μετά από πάρα πολλά χρόνια οι θετικές γνώμες των πολιτών υπερτερούν των αρνητικών. Την ίδια ώρα, όλοι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κινούνται στα ρηχά, με τον Αλέξη Τσίπρα να βλέπει ακόμη και τους ψηφοφόρους του να επικροτούν την αποφασιστικότητα του Μητσοτάκη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Υπό αυτό το πρίσμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποφασίσει να μεταβεί ο ίδιος στον Έβρο, στέλνοντας ως προπομπό κομματικό κλιμάκιο υπό τους Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Τόσκα. Το άσχημο είναι ότι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία, κάτι που φάνηκε και από το γεγονός ότι δεν δέχθηκε να συναντηθεί μαζί τους ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος. Αλλά και οι κάτοικοι στη μεθόριο είναι πυρ και μανία με τα όσα δηλώνουν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά με τον Γιώργο Βαρεμένο που είδε τις παράγκες των ψαράδων και κυνηγών ως βίλες.

Και πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί με βάση τα δύο καυτά θέματα της επικαιρότητας: αυτό της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ειδικά τώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον κήρυξε ως πανδημία, αλλά και τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό με τις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις. Το χειρότερο για την Κουμουνδούρου είναι ότι και στα δύο αυτά κρίσιμα ζητήματα η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη για να τα αντιμετωπίσει. Και οι φωνές των ΣΥΡΙΖΑίων για ακροδεξιούς που αντικαθιστούν το κράτος και η απαίτηση από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και τους «Δικαιωματιστές» για να επιτραπεί η είσοδος σε όλους τους μετανάστες, μάλλον εκνευρίζουν ακόμη και τους ψηφοφόρους.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε πως το κλείσιμο των συνόρων στον Έβρο μπορεί να επιφέρει σημαντική ζημιά στο κόμμα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τη στήριξη της κοινής γνώμης στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Μαξίμου, επέβαλαν να επιδείξει προσαρμοστικότητα στις εξελίξεις. Πριν φθάσει στα όρια της πολιτικής αυτοχειρίας και δημοσκοπικής καθίζησης, ο κ. Τσίπρας πήρε μια ξεκάθαρη θέση, η οποία (όπως λένε οι συνεργάτες του) τον νομιμοποιεί πλέον να ασκεί κριτική στους χειρισμούς του πρωθυπουργού. Βέβαια την ίδια ώρα που κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι ήρθε με μικρή βαλίτσα από το Βερολίνο, αποφεύγει να μιλήσει για το τρομακτικό άδειασμα των Βρυξελλών στον Ερντογάν, όπου ο Τούρκος πρόεδρος για πρώτη φορά έφυγε από την πρωτεύουσα του Βελγίου με κομμένα τα φτερά.

Δεν έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό στον Έβρο οι Σκουρλέτης και Τόσκας

 

Εγκλωβισμός…

Παρά το γεγονός ότι από την Κουμουνδούρου διαρρέουν πως έχουν κάνει στροφή στον ρεαλισμό, όλα δείχνουν πως βρίσκονται σε ιδεολογικό αδιέξοδο με αφορμή το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Στον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται πως η διαχωριστική γραμμή προόδου που υψώνει ο Αλέξης Τσίπρας θα λειτουργήσει ως αντίδοτο στη νεοφιλελεύθερη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι επιμένουν παρά το γεγονός ότι τα πλήγματα κατά του ΣΥΡΙΖΑ είναι αλλεπάλληλα, καθώς ακόμη και οι ψηφοφόροι του βρίσκονται απέναντι.

Σύμφωνα με την έρευνα της Opinion Poll, το 90% των ερωτηθέντων συμφωνεί με το κλείσιμο των συνόρων. Ειδικότερα δε το 77,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται θετικά για την επιλογή Μητσοτάκη. Το ακόμα πιο ανησυχητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ στοιχείο είναι το γεγονός ότι περίπου οι τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους του (δηλαδή περίπου το 75%) αποδέχονται και τη ρητορική της κυβέρνησης που εμφανίζει τους πρόσφυγες ως «ασύμμετρη απειλή που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας». Ακόμα και με την παρουσία των Ευρωπαίων αξιωματούχων στον Έβρο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ανέγνωσε ως φιέστα και τις διακηρύξεις τους ως ευχολόγια χωρίς αντίκρισμα, οι μισοί ψηφοφόροι του έχουν διαφορετική άποψη. Ουσιαστικά κατά 51% κλείνουν στο να πιστώνουν ως επιτυχία του Κυρ. Μητσοτάκη την παρουσία της ηγεσίας της Ε.Ε. στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Και την ίδια ώρα ο Αλ. Τσίπρας καλείται από τη μία να επιδείξει ρεαλισμό και από την άλλη να διατηρήσει μια ρητορική περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη και η ρητορική των πρώτων ημερών για τις ευθύνες της Ε.Ε. μάλλον μικρή αξία έχουν, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του θα πρέπει να απαντήσουν πειστικά πώς θα διαχειριστούν τα πράγματα ως κόμμα εξουσίας μέσα σε αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Και προς το παρόν δεν έχουν απάντηση.

Ονειρεύονται «Δημοκρατικό Μέτωπο», αλλά ανταπόκριση… μηδέν

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν στη ρητορική για ακροδεξιά στοιχεία που υποκαθιστούν το κράτος σε νησιά και Έβρο. Γι’ αυτό, λοιπόν, τον λόγο έχουν στα σχέδια τη δημιουργία ενός «Δημοκρατικού Μετώπου» ενάντια στην ακροδεξιά, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, αλλά και τον διχασμό, που όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί η κυβέρνηση.

Και με αυτό το μέτωπο ελπίζουν ότι θα ψήσουν το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 να τους ακολουθήσουν. Μάλιστα, κάποιοι που διατηρούν ανοιχτούς τους διαύλους με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης μεταφέρουν τη γνώμη του κ. Τσίπρα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό: «Αντί να κάνει Συμβούλιο Αρχηγών για το προσφυγικό, αντί να διαβουλευτεί με την αντιπολίτευση ώστε να υπάρξει συναίνεση για το μείζον θέμα, αλλά και τα όσα έρχονται στα ελληνοτουρκικά, προτιμάει να ανασύρει από τις εμφυλιοπολεμικές περιόδους επιχειρήματα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του».

Το στίγμα των προθέσεων της Κουμουνδούρου έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης, που δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σε κάθε περίπτωση, η δημοκρατική πλειοψηφία του λαού μας δεν θα επιτρέψει μια εθνική κρίση να εξελιχθεί σε εσωτερική τραγωδία για τη Δημοκρατία και τη χώρα».

Το κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι άλλη μία πρωτοβουλία, όπως αυτή για το «Δημοκρατικό Μέτωπο», δεν βρήκε ανταπόκριση, καθώς τόσο το ΚΙΝΑΛ, όσο και το ΚΚΕ αφενός έχουν τη δική τους οπτική γωνία στο θέμα, αφετέρου δεν επιθυμούν να φωτογραφηθούν κάτω από την ίδια ομπρέλα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα