Τα τρία στοιχήματα Ανδρουλάκη

Τα αυριανά γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, η επίσκεψη στη ΔΕΘ και η παρουσία στην Βουλή, θεωρούν στην Χαριλάου Τρικούπη ως προάγγελο ανόδου

Τρία μεγάλα στοιχήματα έχει μπροστά του ο Νίκος Ανδρουλάκης, τα οποία πρέπει να τα κερδίσει και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, εάν θέλει το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει δυναμική και να συνεχίσει την ανοδική του πορεία στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τα στοιχήματα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι οι δύο παρεμβάσεις του, τόσο στην εκδήλωση για τα 49α γενέθλια του ΠΑΣΟΚ-αύριο στο Ζάππειο-όσο και κατά την επίσκεψη του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και φυσικά το 3ο στοίχημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι η παρουσία του στην Βουλή, κατά την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθεί να βρει τα βήματα με το νέο πρόεδρο μετά την εκλογή του στις 16 Σεπτεμβρίου.

Αύριο στην εκδήλωση για 49 χρόνια του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο ο Νίκος Ανδρουλάκης θα δείξει το δρόμο που θα ακολουθήσει το κόμμα το επόμενο διάστημα, αλλά και τις στοχεύσεις μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.  Φυσικά θα δώσει έμφαση και στην υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για τον δήμο της Αθήνας, όπου προς ώρα, όπως ισχυρίζονται από την Χαριλάου Τρικούπη, κερδίζει σε απήχηση. Εξάλλου μετά και το «καυτό» καλοκαίρι λόγω πυρκαγιών, αλλά και της κλιματικής κρίσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης βλέπει να ξεδιπλώνεται μπροστά του μια πλατφόρμα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης που άρχισε ήδη να αξιοποιεί στην κεντρική πολιτική σκηνή. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών είναι  Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής στο Πολυτεχνείο και θεωρείται ως εξπέρ στα θέματα περιβάλλοντος. Μάλιστα στα θεματικά τραπέζια πριν από την ομιλία Ανδρουλάκη, ετοιμάζεται συζήτηση για το περιβάλλον και τις βιώσιμες πόλεις παρουσία του Χάρη Δούκα.

Η επίσκεψη στην ΔΕΘ

Το δεύτερο στοίχημα που έχουν θέσει στην Χαριλάου Τρικούπη είναι η επίσκεψη του Νίκου Ανδρουλάκη στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης. Εκεί η παρουσία του Ανδρουλάκη θα έχει οργανωτικά και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Γνωρίζοντας ότι με την επιλογή του να κρατήσει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης θεωρήθηκε πως άφησε τη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Ελλάδας χωρίς βουλευτή (καθώς έδρα δεν βγήκε ούτε στη Β’ Θεσσαλονίκης), ο κ. Ανδρουλάκης επιλέγει συμβολικά να δείξει τη σημασία που έχει για το ΠΑΣΟΚ η πόλη.

Στις πέντε μέρες που θα βρίσκεται στην πόλη θα έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με φορείς της ευρύτερης περιοχής, με οργανώσεις του κόμματος που αναζητούν τους βηματισμούς τους ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ παράλληλα θα κάνει τα εγκαίνια του πολιτικού του γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Για τη θέση του διευθυντή προαλείφεται ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών Δημήτρης Σαρηγιάννης. Στο πολιτικό γραφείο του κ. Ανδρουλάκη στην Θεσσαλονίκη θα συγκεντρώνονται όλες οι καταγγελίες για τα προβλήματα του νομού, δηλαδή των δύο εκλογικών περιφερειών, προκειμένου να μεταφερθούν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μείνει στην Θεσσαλονίκη από την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά την καθ’ αυτή ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο θα είναι τεχνοκρατικού, προγραμματικού τύπου και σε αυτήν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα χαράξει τις γραμμές πάνω στις οποίες θα κινηθεί η αντιπολίτευση που θα ασκήσει το κόμμα απέναντι στη Ν.Δ.

Διαβασμένος στην Βουλή

Το τρίτο στοίχημα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η δική του παρουσία στην Βουλή. Από την Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους και για την δομημένη ομιλία του κ. Ανδρουλάκη, αλλά και την αντιπαράθεση που είχε με τον πρωθυπουργό. Η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης το θέμα των φυσικών καταστροφών το γνωρίζει πολύ καλά, καθώς ως ευρωβουλευτής είχε πρωταγωνιστήσει μαζί με τον Χρήστο Στυλιανίδη στη σύσταση και τη λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος rescue. Είναι χαρακτηριστικό ότι την παραμονή της συζήτησης στην Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν όχι μόνο κομματικοί παράγοντες, αλλά κι εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων. Εκεί τέθηκαν επί τάπητος η προσαρμογή των νέων σχεδίων πολιτικής προστασίας στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση, με έμφαση στην ενίσχυση της πρόληψης και της δασοπροστασίας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, οι διευθυντές ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασιλική Κοτρώνη και Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, ο καθηγητής και πρώην βουλευτής Κώστας Καρτάλης, ο πρόεδρος ΠΟΕΥΠΣ Δημήτρης Σταθόπουλος, ο πυρομετερεωλόγος Νίκος Ηλιόπουλος, οι πρόεδροι των δασολόγων και εθελοντικών οργανώσεων πυροπροστασίας (Νίκος Μπόκαρης, Σταύρος Σαλαγιάννης), εκπρόσωποι από τα ΓΕΩΤΕΕ, ΠΟΕΟΔΠ και ΕΑΠΣ (Μενέλαος Γαρδικιώτης, Απόλλων Κουνής, Κωνσταντίνος Ξηροκώστας), ο αντιπρόεδρος του σωματείου συμβασιούχων πυροσβεστών Νεοκλής Μπαρδάκης, καθώς και αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος.

Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ

Παρά το γεγονός ότι ο Σωκράτης Φάμελος καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες, το κενό εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανέστατο. Ο καθένας λέει ότι θέλει και κάνει ότι θέλει. Αν μάλιστα προσθέσουμε και τις παρεμβάσεις των υποψήφιων διαδόχων του Αλέξη Τσίπρα, τότε το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την χρυσή ευκαιρία να αναδειχθεί ως επί της ουσίας αξιωματική αντιπολίτευση.

Το φαινόμενο Κασσελάκη δεν είναι εύπεπτο για τον αντιδεξιό ψηφοφόρο που έχει τις ρίζες του στο ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 90. Δεν είναι εύπεπτο ούτε από τον κοινωνικά συντηρητικό ψηφοφόρο της Αριστεράς. Συνεπώς, ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρό για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, καθώς πέραν όλων των ανωτέρω, έχει σχεδόν σε 40 ημέρες τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις οποίες παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ διατηρεί ισχυρές δυνάμεις. Ακόμα και στις πιο δύσκολες μέρες η παρουσία του ήταν αξιοπρεπής. Σήμερα, με αυξημένη τη δύναμή του κατά 40% plus, μπορεί να καταγραφεί ως η δεύτερη πολιτική δύναμη. Σε αυτό βοηθά και το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ σε Τοπική Αυτοδιοίκηση και συνδικάτα έχει μηδαμινή παρουσία.

Πάντως στη συζήτηση στην Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές ο Νίκος Ανδρουλάκης σε πρώτο βαθμό πέτυχε το στόχο του. Η ιδιότυπη «κρητική βεντέτα» που έχει ξεσπάσει μεταξύ του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν το αλατοπίπερο της συζήτησης. Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν εξόχως επιθετικός έναντι του πρωθυπουργού και ήταν λογικό να του απαντήσει σε επίσης υψηλούς τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και τέλος από την Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι «στο τέλος της ημέρας το ΠΑΣΟΚ ήταν το μοναδικό κόμμα που κατέθεσε προτάσεις για νέο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα