Τα τρακτέρ παραμένουν με ανοιχτές τις μηχανές

Το έξτρα επίδομα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους αγρότες της Θεσσαλίας δεν δείχνει να κάμπτουν τις κινητοποιήσεις

Σε ισχυρή πίεση βρίσκεται η κυβέρνηση-όχι από κάποιο κόμμα-αλλά από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, που ημέρα με την ημέρα θεριεύουν. Μάλιστα όλες οι ενέργειες που γίνονται είναι να πειστούν οι αγρότες να επιστρέψουν στα χωράφια τους και το κυριότερο να μην μπλοκάρουν τις Εθνικές Οδούς, όπως πολλάκις έχουμε δει στο παρελθόν.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το δέλεαρ της έξτρα αποζημίωσης που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη ραδιοφωνική του συνέντευξη την Τρίτη στον Παύλο Τσίμα από 5.000-10.000 ευρώ για όσους επλήγησαν από την θεομηνία «Daniel», ελπίζουν στο Μαξίμου ότι θα λειτουργήσουν κατευναστικά. Είχε προηγηθεί η τροπολογία από τον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, όπου οι αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Ντανιέλ θα έχουν δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος και στη συνέχεια μια πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων στο ρεύμα συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών υποχρεώσεων με μηδενικό επιτόκιο.

Αναμφίβολα μιλάμε για τονωτικές ενέσεις, που τις έχουν ανάγκη οι αγρότες, ειδικά του Θεσσαλικού κάμπου, που στην κυριολεξία καταστράφηκαν από τον «Daniel». Όμως όπως παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός «ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για καθυστέρηση». Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι αγρότες της Θεσσαλίας, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας υπάρχει αναβρασμός και για τις καθυστερήσεις από τον ΕΛΓΑ, αλλά και το γεγονός ότι έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής, λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της ραγδαίας αύξησης των τιμών σε λιπάσματα και ζωοτροφές. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο και για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ένα μέτρο που εφαρμόστηκε και το 2022, αλλά και το 2023. Σε ό,τι αφορά την φετινή χρονιά ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως θα εξεταστεί με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι για πρώτη φορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο, καθώς όπως είναι γνωστό η Νέα Δημοκρατία στον αγροτικό κόσμο είναι η πλειοψηφούσα παράταξη. Κάποιοι βέβαια στην κυβέρνηση τις πρώτες ημέρες των κινητοποιήσεων έκαναν λόγο ότι είναι υποκινούμενες από το ΚΚΕ, όμως όταν άρχισαν να πυκνώνουν άλλαξαν ρότα και γι’ αυτό κυριάρχησε η φράση «η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή. Δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα».

Αυτό που καίει την κυβέρνηση είναι να αποφύγει επεισόδια στην γεωργική έκθεση Agrotica που πραγματοποιείται από 1 έως 4 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα όσα λένε οι αγρότες ο δικός τους προγραμματισμός είναι να πλημμυρίσουν την συμπρωτεύουσα με τρακτέρ. Και δεν μιλάμε μόνο για τους αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι με βάση τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα εισπράξουν το έξτρα επίδομα. Υπάρχουν και αυτοί της Κεντρικής Μακεδονίας, για τους οποίους δεν υπάρχει έξτρα ενίσχυση. Έτσι οι αγροτικοί σύλλογοι από τις δύο γεωγραφικές περιοχές έχουν δώσει ραντεβού στην Θεσσαλονίκη. Και φυσικά από την πλευρά της η αστυνομία παίρνει τα μέτρα της για να αποφευχθεί η παρέλαση των τρακτέρ στην Θεσσαλονίκη. Εξάλλου αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που στην σύσκεψη του προηγούμενου Σάββατου στο Μαξίμου μετείχε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Φυσικά πέραν της γεωργικής έκθεσης στην Θεσσαλονίκη, είναι και ο σχεδιασμός της αποτροπής του κλεισίματος του Εθνικού οδικού δικτύου.

Παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού οι αγρότες επιμένουν επίλυση των αιτημάτων τους, την ίδια ώρα που οι κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τα χειρότερα. Έτσι ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του EΡΤNEWS ότι «στόχος μας να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα».

Πρόσκληση σε διάλογο απηύθυνε εκ νέου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ παρεμβάσεις όσον αφορά στο ενεργειακό κόστος θα ανακοινωθούν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος: «Στέλνω μήνυμα στους αγρότες, τους καλώ να συζητήσουμε. Είμαστε στην ίδια πλευρά, δεν είναι μονοί. Η Κυβέρνηση στηρίζει κι αυτό έχει αποδειχθεί». Κι όμως οι αγρότες επιθυμούν να μιλήσουν απ’ ευθείας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την άλλη πλευρά ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε: «Στις περιπτώσεις που υπάρχουν πολύ σοβαρές ζημίες ο αγρότης μπορεί να αιτηθεί έως και 10.000. Αυτός που πήρε ταις δυο χιλιάδες μπορεί να πάρει αν το επιθυμεί και τις 10.000 και ανάλογα θα εξεταστεί από την Περιφέρεια και τις αρχές η εικόνα». Βέβαια ο κ. Τριαντόπουλος θα πρέπει να εξηγήσει για ποιον λόγο υπάρχουν οι καθυστερήσεις στην αποζημίωση των πληγέντων. Διότι όλοι θυμόμαστε και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αλλά και τις δικές του διαβεβαιώσεις ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι το σύστημα είναι έτοιμο να δουλέψει. Τι συνέβη από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα και πληθαίνουν οι φωνές των αγροτών, ότι η κρατική αρωγή καθυστέρησε τόσους μήνες;

Αιχμές

Την ίδια ώρα ο βουλευτής Λάρισας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, άφησε αιχμές για τον Λευτέρη Αυγενάκη σε σχέση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «ο αναβρασμός που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον αγροτικό κόσμο, μετά τις πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία, καταδεικνύει ότι οι εύκολοι αφορισμοί για υποκινούμενες κινητοποιήσεις των αγροτών του κάμπου είναι αστείοι και τους εξοργίζουν ακόμη περισσότερο». Υπενθυμίζεται, ότι υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης είχε αναφέρει ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επίσης, ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «το ενεργειακό κόστος, το κόστος εφοδίων και ζωοτροφών, το υψηλό κόστος άρδευσης σε συνδυασμό με τις προβληματικές πληρωμές των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την απουσία ξεκάθαρων τοποθετήσεων για το τελικό ύψος των αποζημιώσεων των αγροτών, τα λάθη και τις καθυστερήσεις σε χρονοδιαγράμματα που ανακοινώνονται και δεν τηρούνται, τα αναπάντητα ερωτηματικά για το πως και πότε θα αποκατασταθούν οι υποδομές που καταστράφηκαν, αλλά και η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα στις πλημμυρισμένες περιοχές, δημιουργούν μια εξαιρετικά “εύφλεκτη ύλη” στον Θεσσαλικό κάμπο». Τέλος, ο βουλευτής Λαρίσης είπε ότι «η κυβέρνηση κατεύθυνε μεγάλα ποσά για τη στήριξη των πλημμυροπαθών. Προφανώς θα χρειαστούν κι άλλοι πόροι, επιμονή και καλύτερος συντονισμός. Είναι κρίμα, όμως, η όλη προσπάθεια να επισκιάζεται από λάθη, αστοχίες και ατυχείς συμπεριφορές».

Από την πλευρά του βουλευτής Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε: «Ζητούμε να εφαρμοστεί η τροπολογία σε όλες τις αγροτικές και κτηνοτροφικές η έκδοση λογαριασμού ρεύματος δυο φορές τον χρόνο σε αγρότες και κτηνοτρόφους». Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε πως: «Οι αγρότες είναι πνιγμένοι στα χρέη με πετσοκομμένες αποζημιώσεις και μειωμένες ενισχύσεις. Τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, αλλά δεν πρέπει να γυρίσουν εις βάρος των υπολοίπων πολιτών».

Οι αγρότες εκτός από το θέμα του κόστους παραγωγής (διαμαρτύρονται ότι μπορεί οι τιμές των προϊόντων τους να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, αλλά και πάλι δεν επαρκούν για να καλύψουν το κόστος παραγωγής), καταγγέλλουν σε πολλές περιπτώσεις καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων, αλλά και στην υλοποίηση έργων ιδίως στην πληγείσα από τον Daniel Θεσσαλία. Από την κυβέρνηση επικαλούνται ότι όσον αφορά στον ΕΛΓΑ οι προκαταβολές υπόλοιπων καλλιεργειών θα καταβληθούν στις 10 Φεβρουαρίου. Οι τελικές τιμές αποζημιώσεων θα διαμορφωθούν με την εξέλιξη των πορισμάτων. Οι τελικές αποζημιώσεις θα καταβληθούν στις 30 Ιουνίου.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι όχι μόνο δεν βρέθηκαν χρήματα για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ σε όσους έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, αλλά αντίθετα φέρεται να αποφασίστηκε οριζόντια περικοπή των αποζημιώσεων σε ποσοστό 35%, καθώς δεν έχει ταμειακά διαθέσιμα ο οργανισμός. Σε ό,τι αφορά στο «φιάσκο» με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την καταβολή των ενισχύσεων το περασμένο φθινόπωρο, από την κυβέρνηση επικαλούνται ότι καρατομήθηκε η διοίκηση και διαβεβαιώνουν ότι «αφήνουμε πίσω μας αυτήν την περίοδο λαθών και αδιαφάνειας». Στο δια ταύτα δεν πήραν χρήματα οι αγρότες.

Όλα αυτά προκαλούν ανησυχία στο Μαξίμου, καθώς βλέπουν ότι από την πλευρά τους οι αγρότες κάνουν λόγο για ουσιαστική εθνική πολιτική αγροτικής ανάπτυξης και για καθαρές κουβέντες στις σχέσεις Πολιτείας-αγροτών. Και ως φαίνεται η κυβέρνηση επικαλούμενη τη νέα ΚΑΠ που έχει βγάλει τους αγρότες όλης της Ευρώπης στους δρόμους, μάλλον δεν έχει ξεκάθαρη άποψη για την εθνική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει, ούτε τι ακριβώς έχει να προτείνει για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας.

Επίσης την ίδια ώρα κυβερνητικοί παράγοντες που έχουν επικοινωνία με πολλούς μεγαλοαγρότες διαπίστωσαν ότι υπάρχει μαζικότητα στις κινητοποιήσεις ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης. Επίσης οι κινητοποιούμενοι αγρότες – παραγωγοί έχουν και τη συναίνεση – συμπαράσταση άλλων κοινωνικών ομάδων, επαγγελματικών οργανώσεων κ.ά.!

Τι ζητούν οι αγρότες

Οι αγρότες ζητούν την επιτάχυνση της διαδικασίας αποζημίωσης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, αλλά και να δοθούν άμεσες αποζημιώσεις της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις με απευθείας κρατική αρωγή βάσει των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, παραγωγές που πλημμύρισαν. Ακόμη, ζητούν την άμεση αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατοικιών, όπως και μείωση του κόστους παραγωγής.

«Παράγουμε προϊόντα φθηνά και ο κόσμος δεν μπορεί να τα αγοράσει. Πού πηγαίνει αυτή η διαφορά όλη;», λένε χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των αγροτών. «Όταν μας λέει ότι θα μας δώσει τα χρήματά μας τον Ιούνιο, που εμείς θέλουμε να σπείρουμε τον Απρίλιο άρα εγώ θα χρεωθώ, χρωστάω, τι να τα κάνω τον Ιούνιο; Χρειάζομαι εφόδια. Όλα μας τα πλάνα είναι βάσει των επιδοτήσεων. Αν δεν τα πάρω, πώς θα πληρώσω;», επισημαίνουν με έμφαση.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι, στη Θεσσαλία, έχουν χάσει μεγάλο μέρος της ζωικής παραγωγής τους εξαιτίας των πλημμυρών. «Έχουμε κάποια χοντρά παράπονα από τον ΕΛΓΑ, ότι πληρώνουμε ασφάλεια ζώου πάνω από 6 ετών και δε μας την αποζημιώνει. Οπότε ή θα επιστραφούν τα χρήματα της τελευταίας 5ετιας που έχουν πληρώσει πάνω από 6 ετών τα ζώα τους… Εγώ προσωπικά έχω χάσει 160 γίδια με την πρώτη πλημμύρα και προχθές με παίρνουν τηλέφωνο ότι θα αποζημιωθώ τα 48 επειδή τα υπόλοιπα είναι πάνω από 6 ετών. Αυτό πρέπει να αλλάξει και το 6, αν όχι 10, να γίνει 8, γιατί μέχρι τα 8 μας δίνει παραγωγή ένα ζώο», δήλωσε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Μαγνησίας, Γιώργος Τερζάκης.

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

– Αναπλήρωση του εισοδήματος που έχασαν λόγω των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες και κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων υποδομής που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση, καθώς και για την προστασία από την ξηρασία και εξασφάλιση της άρδευσης.

– Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

– Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

– Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

–Ο ΕΛΓΑ ως δημόσιος φορέας, να έχει επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

– Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις ενισχύσεις-επιδοτήσεις που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα