Τα όμορφα… μπιζού άσχημα καίγονται

Η επόμενη «μαύρη» μέρα της Folli-Follie και οι ευθείες βολές για τις ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Την περασμένη Τρίτη που η εκ των κορυφαίων εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Alvarez & Marsal έκλεισε τα… κιτάπια των ελέγχων της στις εταιρείες του ομίλου FFG, η αγορά απλώς επιβεβαίωσε το προαναγγελθέν παταγώδες στραπάτσο της Folli-Follie, ενός διατεινόμενου μέχρι πρότινος success story που κατέληξε σε κακοστημένο fake επιχειρηματικό story.

Ο χαρακτηρισμός «τρύπα» είναι μικρός για να περιγράψει τον… Καιάδα που παρουσιάζει στην πραγματικότητα ο τζίρος και το ταμείο της Folli-Follie. Συγκεκριμένα, ο οικονομικός και νομικός έλεγχος της Alvarez & Marsal έδειξε ότι η εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου  παρουσίαζε μαϊμού ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους περίπου 1,112 δισ. δολαρίων, πλαστό ταμείο 296 εκατ. δολαρίων (αντί των 6,4 εκατ. που ήταν τα αληθή διαθέσιμα) και συνακόλουθα καθαρά κέρδη 316,444 εκατ. δολαρίων, όταν στην πραγματικότητα η Folli-Follie «έγραφε» ζημιές ύψους 44,702 εκατ. δολαρίων.

Το αν εδώ σταματούν οι αποκαλύψεις, ουδείς μπορεί να το προεξοφλήσει καθώς, όπως έγινε γνωστό, τα παραδοθέντα οικονομικά στοιχεία της Alvarez δεν είναι οριστικά και αποτελούν το ενδιάμεσο στάδιο για τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου από υψηλού κύρους ελεγκτική εταιρεία, ο οποίος θα καταδείξει την πραγματική εικόνα του ομίλου της FFG για το οικονομικό έτος 2017.

Και τώρα, τι;

Με το κλίμα να έχει βαρύνει σε ανεπίστρεπτο βαθμό, εκ των ων ουκ άνευ ήταν η σχεδόν ενοχική παραίτηση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου από τη θέση του προέδρου και της συζύγου του Καίτης από την αντιπροεδρία της εταιρείας. Όπως λέει απολογητικά στη δήλωσή του ο ιδρυτής της Follie-Follie, δεν κατάφερε να ελέγξει με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου που είχε υπό την ευθύνη του με τα γνωστά πλέον αποτελέσματα.

«Και τώρα, τι;» είναι πλέον το κυρίαρχο ερώτημα, αλλά οι απαντήσεις είναι τόσο λίγες όσο και τα άδεια ταμεία της επιχείρησης. Από τη Folli-Follie διακινήθηκε ο ισχυρισμός πως έχουν προσεγγιστεί πιθανοί νέοι χρηματοδότες αλλά η αγορά αδυνατεί να διακρίνει κάποιον τόσο τολμηρό επενδυτή που θα ρίσκαρε τα κεφάλαια του για να εξυγιάνει –και να κερδίσει από αυτό– ένα τόσο άρρωστο, όπως περιγράφεται, επιχειρηματικό οικοδόμημα.

Αυτό που επίσης φοβίζει είναι η διαφαινόμενη διάθεση της οικογένειας Κουτσολιούτσου να μην αφήσει εύκολα τα ηνία της εταιρείας από τα χέρια της, γεγονός που καταδεικνύεται από την λεκτική αποστροφή του Δ. Κουτσολιούτσου ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον γιο του και διευθύνοντα σύμβουλο της Folli-Follie, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, «ο οποίος με επιτυχία(;) διαχειρίζεται την κρίση».

Σε κάθε περίπτωση, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στους 1.500 εργαζομένους της FF στην Ελλάδα και τους 5.000 συναδέλφους τους στο εξωτερικό, μιας και ο κίνδυνος να βρεθούν στον δρόμο είναι άμεσος.

Και πολιτική κόντρα

Η υπόθεση της Folli-Follie απέκτησε και πολιτικές προεκτάσεις, με το Κίνημα Αλλαγή να καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «διά της διορισμένης», όπως λέει, «από αυτήν Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, «ενώ ήταν προφανές ότι η εταιρεία δεν ήταν συνεργάσιμη ως προς την παροχή στοιχείων για τις πραγματικές οικονομικές της καταστάσεις, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθυστέρησε έναν ολόκληρο μήνα να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, με αποτέλεσμα χιλιάδες μικροεπενδυτές να χάσουν τα χρήματά τους και η μετοχή να κατρακυλήσει, συμπαρασύροντας ταυτόχρονα και το χρηματιστήριο – αλλά και την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας».

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, το ΚΙΝ.ΑΛ. υπογραμμίζει ότι «αντί η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στα απαραίτητα μέτρα, επιβράβευσε τον οικονομικό διευθυντή (CFO) της “Folli-Follie”, διορίζοντάς τον μέλος στο Δ.Σ. του “Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων” τον περασμένο Μάρτιο, αφού πρώτα είχε υπογράψει τις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου του έτους 2017».

Από το κόμμα της αντιπολίτευσης συμπληρώνουν, τέλος, ότι καθυστέρησε χαρακτηριστικά και η διαβίβαση του φακέλου των οικονομικών καταστάσεων στον αρμόδιο εισαγγελέα ώστε να επιληφθεί η Δικαιοσύνη.

Κι αν κάποιος θεωρήσει ότι στο ΚΙΝ.ΑΛ. έχουν «έννομο» πολιτικό συμφέρον να βάλλουν κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θεωρώντας την κυβερνητικό βραχίονα, πολλοί είναι οι παροικούντες την επιχειρηματική Ιερουσαλήμ που σχολιάζουν με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο τα σε ρυθμό χελώνας αντανακλαστικά της εποπτικής αρχής.

Άλλοι, πάλι, δεν διστάζουν να ζητούν την παραίτηση σύσσωμης της υπό τον κ. Χαράλαμπο Γκότση διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επιχειρηματολογώντας ότι ενώ είχε καταγγελθεί δημόσια το σκάνδαλο που χαρακτηρίστηκε από τα μεγαλύτερα του 21ου αιώνα, εν τούτοις η μετοχή της Folli-Follie φιγουράριζε ανενόχλητη στο ταμπλό, στέλνοντας στον… κουβά τους επενδυτές.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα