Τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου έρχονται αγριεμένα

Μέσα του καλοκαιριού. Για εμάς τους ανθρώπους μπορεί να είναι περίοδος διακοπών, όμως τα κουνούπια όχι μόνο “πιάνουν δουλειά” τώρα αλλά στέλνουν πολλούς ανθρώπους ακόμα και στον θάνατο. Το πρώτο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου για φέτος εντοπίστηκε  σε ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος πάσχει από σοβαρά νοσήματα. Το θύμα, που διαμένει στα Σπάτα της Αττικής, έχει μεταφερθεί και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Παρ’ όλα αυτά μετ’ εμποδίων προχωρεί η επιδημιολογική επιτήρηση για τον ιό του Δυτικού Νείλου στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς η συρρίκνωση των προϋπολογισμών «κόβει» μεταξύ άλλων και τις ειδικές μικροβιολογικές εξετάσεις για την πιστοποίηση του ιού.

Τέλος, ο αρμόδιος για την εντομολογική επιτήρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου λέει στο protothema.gr ότι:  «Το ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου εντοπιζόταν σε περιοχές με αρδευτικά κανάλια, λιμνάζοντα ύδατα, όπως ορυζώνες, παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές, ήταν γνωστό από τις επιδημίες του 2010 και του 2011 στη χώρα μας. Το νέο στοιχείο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ότι ο ιός κυκλοφορεί μέσω των κουνουπιών, των κοινών κουνουπιών, και όπου υπάρχουν πλημμελή δίκτυα αποχετεύσεων, ανοιχτές σχάρες, στάσιμα νερά σε γλάστρες, κήπους, βεράντες κοκ».
Οδηγίες προς ναυτιλομένους

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί, δηλαδή δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα ή έχουν ήπια συμπτωματολογία και δεν χρειάζονται ιατρική βοήθεια.

Σύμφωνα με τα μέχρις τώρα (τέλος Αυγούστου 2012) στοιχεία  του  Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC) στις ΗΠΑ, το 2012 είναι η χειρότερη επιδημιολογικά  χρονιά  όσον αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου (Ι.Δ.Ν) , έχοντας διαπιστωθεί λοίμωξη από τον ιό αυτόν σε 48 πολιτείες, σε 1590 άτομα,  και  66 θάνατοι- με ανοδική τάση. Εξαίρεση πρός το παρόν φαίνεται να αποτελούν περιοχές με υψηλό υψόμετρο καθώς και οι πολιτείες Alaska και Hawai.

Ο ιός είναι ξενιστής ( φιλοξενείται) στα πτηνά  και μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών σέ όλα τα θηλαστικά (και στον άνθρωπο) , κυρίως τις πρώτες  πρωινές και  τις  βραδυνές ώρες- οπότε τα κουνούπια έχουν μεγαλύτερη δραστηριότητα, και μπορεί να προσβάλλει όλους τα άτομα  που επιδίδονται σε υπαίθριες δραστηριότητες’  συμπτώματα εμφανίζονται 3-12 ημέρες (συνήθως 3-6) μετά το δήγμα του εντόμου μόνο στο 20% των περιπτώσεων και έχουν συνήθως  γριππώδη χαρακτήρα ( πυρετός, ρίγη, ανορεξία,κακουχία) , μη επιτρέποντας την ευχερή διάγνωση. Ακολουθεί αυτόματη ανάρρωση,και συνήθως παραμένει αίσθημα νωθρότητας επί εβδομάδες η και μήνες.

Στο 1% των περιπτώσεων εμφανίζεται μηνιγγοεγκεφαλίτιδα και στο 10% αυτών των περιστατικών επέρχεται θάνατος’ στούς υπόλοιπους δυνατόν να αναπτυχθεί έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας και  οξεία χαλαρή παράλυση. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και αντιμετωπίζονται  τα συμπτώματα ανά περίπτωση.

Παράγοντες κινδύνου γιά την αναφερθείσα βαρύτερη μορφή της νόσου  είναι η ηλικία (>50 ετών, και όσον  μεγαλύτερη η ηλικία τόσο το χειρότερο), η νόσηση από καρκίνο, σακχαρώδη διαβήτη,αρτηριακή υπέρταση, νεφροπάθεια καθώς και η μεταμόσχευση οργάνου΄ για τις έγκυες και τα νήπια δεν υπάρχουν επαρκή  στοιχεία.

Αυτονόητη  είναι η μεγάλη σημασία της πρόληψης και σε ατομικό επίπεδο (εντομοαπωθητικά σκευάσματα- αποφυγή λιμνάζοντων νερών), αλλά και σε επίπεδο δημόσιας υγιεινής  με τούς κατάλληλους ψεκασμούς  όπου κρίνεται απαραίτητο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα