«Τα κόλπα του Ολάντ αντιγράφει ο Τσίπρας»

«Ο Τσίπρας επέλεξε τη στρατηγική έντασης για να καλύψει τα δικά του κενά στη διαπραγμάτευση και να βρει άλλοθι στο μνημόνιο που θα αναγκαστεί να υπογράψει τον Ιούνιο». Αυτή την εξήγηση δίνουν στη Ν.Δ. σε ό,τι αφορά τόσο τη συζήτηση που προκάλεσε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα το βράδυ στη Βουλή, όσο και την πρεμούρα που επέδειξε για να συσταθεί άμεσα εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πίσω από την απόφαση Τσίπρα για σύσταση εξεταστικής που θα περιλαμβάνει τις περιόδους διακυβέρνησης Παπανδρέου, Παπαδήμου (τρικομματική), Σαμαρά   Βενιζέλου, αφήνοντας εκτός κάδρου την κυβέρνηση Καραμανλή, στη Ν.Δ. βλέπουν προφανείς σκοπιμότητες. Τις συσχετίζουν, δε, είτε με την πλήρη αδυναμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει μέρος έστω των χρημάτων, με αποτέλεσμα να απειλείται γενικευμένη στάση πληρωμών στο εσωτερικό, είτε με τη συναίσθηση που έχει, πλέον, η ηγεσία του Μαξίμου ότι η συμφωνία θα απέχει έτη φωτός απ’ όσα δήλωνε όχι μόνον προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά.

Συνεπώς, εξυπηρετεί τον κ. Τσίπρα, λέει η Συγγρού, η κλιμάκωση της έντασης και η αναζήτηση «πολιτικού αντιπάλου», προκειμένου να στρέψει προς αυτόν την πίεση. Την ίδια άλλωστε επιδίωξη, σύμφωνα με τους «γαλάζιους», είχε και η επιλογή του πρωθυπουργού για τη συζήτηση στη Βουλή, όπου τελικά αντί να ενημερώσει και να ζητήσει συνεργασία των κομμάτων, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αντ. Σαμαρά.

Η δική της στρατηγική
Η Ν.Δ. θα επιδιώξει, καθ’ όλη τη διάρκεια της εξεταστικής, να αναδείξει τη δική της στρατηγική για έξοδο από το μνημόνιο, έναντι της τακτικής του κ. Τσίπρα που οδηγεί σε περιπέτειες και, στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε νέο μνημόνιο. Αυτό εξάλλου φαίνεται και στην επίσημη ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Ας κάνουν όσες εξεταστικές θέλουν. Τη Νέα Δημοκρατία δεν την αγγίζει καμία. Όμως, ακόμη και μικρά παιδιά καταλαβαίνουν τη σκοπιμότητα της πρότασης, αυτή τη στιγμή. Όταν η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν μπορεί να προσφέρει άρτο, προσπαθεί να προσφέρει θέαμα. Αλλά “ξέχασαν” να συμπεριλάβουν και την περίοδο μετά τις τελευταίες εκλογές, όπου έχουν υπογράψει φαρδιά-πλατιά την παράταση του δεύτερου μνημονίου και έχουν, δυστυχώς, βάλει τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο μνημόνιο».

Στο επιτελείο της Συγγρού δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για τη στάση που θα κρατήσει η Ν.Δ. στην ψηφοφορία για την εξεταστική, αν δηλαδή θα στηρίξει, θα απέχει ή θα καταψηφίσει, ούτε βέβαια για το ποιοι «γαλάζιοι» θα αναλάβουν να σηκώσουν το βάρος της υπεράσπισης των πεπραγμένων Σαμαρά ως μέλη της επιτροπής, αν και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ένας εκ των «γαλάζιων» να είναι ο Χρ. Σταϊκούρας.

Η ρήξη
Στη Συγγρού έχουν καταλάβει την προσπάθεια που καταβάλλει το Μαξίμου για να προκληθεί ρήξη στο εσωτερικό της Ν.Δ., με το να βγάζει εκτός κάδρου της εξεταστικής τον Καραμανλή και να επιτίθεται μόνο στον Σαμαρά. Το Μαξίμου θέλει να απομονώσει τον Σαμαρά χτυπώντας τον στο μαλακό υπογάστριο, που δεν είναι άλλο από το εσωκομματικό μέτωπο, που παραμένει ανοιχτό.

Πάντως, η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. δεν δείχνει καμία διάθεση ρήξης με την «καραμανλική» πλευρά και ιδιαίτερα με τον πρώην πρωθυπουργό. Αντίθετα, γνωρίζει ότι μεταξύ του Τσίπρα και του Κ. Καραμανλή υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και γι’ αυτόν τον λόγο τελικά προτιμήθηκε ο Παυλόπουλος για Πρόεδρος Δημοκρατίας και όχι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μάλιστα, κάποιοι στη Συγγρού λένε με νόημα: «Ο Αλέξης έκανε το χατίρι του Κώστα».

Εξάλλου, υπενθυμίζουν ότι «και ο Ολάντ το ίδιο προσπάθησε να κάνει για να απαξιώσει τον Σαρκοζί, και τώρα ο πρώην πρόεδρος επανήλθε δριμύτερος με τις ψήφους του λαού». Κάτι το οποίο ανέφερε και ο ίδιος ο Σαμαράς στο γεύμα που έδωσε στους νεοεκλεγέντες βουλευτές την Τρίτη το βράδυ, όπου μεταξύ άλλων τόνισε με βεβαιότητα πως το κόμμα όχι μόνο θα ανακάμψει, αλλά και ότι σύντομα θα επανέλθει στην εξουσία. Ο Αντ. Σαμαράς προέβλεψε ραγδαίες εξελίξεις, καθώς, όπως είπε, η κατάσταση στην οικονομία επιδεινώνεται καθημερινά. «Η κατάσταση δυσκολεύει μέρα με την ημέρα. Η χώρα πέφτει στον γκρεμό και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Απλά παίζει επικίνδυνα επικοινωνιακά παιχνίδια», είπε στους βουλευτές.

«Θα έχουμε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού σύντομα», πρόσθεσε και έθεσε ως ορόσημο τον Ιούνιο, ενώ, αναφέροντας το παράδειγμα του Νικολά Σαρκοζί και τη μεγάλη νίκη του στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας, «και ο Σαρκοζί έκανε come back», φέρεται να είπε.

Προβληματισμός για τον «θυμωμένο» Σαμαρά
Προβληματισμός υπάρχει μεταξύ αρκετών βουλευτών που δεν είναι καταγεγραμμένοι στη λεγόμενη προεδρική ομάδα της Ν.Δ. για την εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά στην συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα το βράδυ. «Έπεσε στην παγίδα του Τσίπρα», λένε στις συζητήσεις τους με δημοσιογράφους και «ήταν θυμωμένος και αυτό φάνηκε, σε αντίθεση με τον Βενιζέλο, ο οποίος διατήρησε την ψυχραιμία του και με δομημένη ομιλία ανέδειξε την Βαβέλ του ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι εμφανίστηκε αναξιόπιστος, όταν απ’ τη μια έλεγε πως μπορεί να σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση κι απ’ την άλλη τόνιζε ότι η κυβέρνηση μας πάει στα βράχια. Όταν απ’ τη μια εγκαλούσε τον πρωθυπουργό για… μνημονιακή κωλοτούμπα κι απ’ την άλλη τον κατηγορούσε ότι με την αδιαλλαξία του μας επιστρέφει στη δραχμή.

«Ο Σαμαράς», λένε, «έπεσε στην παγίδα που του έστησε ο Τσίπρας για τον στενό του συνεργάτη του, Στ. Παπασταύρου. Αναγκάστηκε να τον καλύψει, την ώρα που αυτός είναι πολλαπλά εκτεθειμένος». Κι αυτό, υπογραμμίζουν, «απωθεί τον κόσμο». Στις αντιδράσεις αυτές πρωταγωνιστούν γνωστά στελέχη της παράταξης, μεταξύ αυτών η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ν. Δένδιας, ο Κ. Χατζηδάκης και σχεδόν όλοι οι χαρακτηριζόμενοι «καραμανλικοί» βουλευτές και στελέχη (Στυλιανίδης, Βλάχος, Αντώναρος, Άννα Καραμανλή).

Οι αντιδρώντες στον εγκλωβισμό του Αντ. Σαμαρά σε μια ακροδεξιά ρότα τον κατηγορούν ότι «έχει καταντήσει τη Ν.Δ. ένα μικρό και φοβικό κόμμα», ότι «ο ίδιος έχει αιχμαλωτιστεί στην ακροδεξιά γραμμή Χρύσανθου, Άδωνη, Βορίδη», ότι μέχρι και τον γραμματέα του κόμματος Α. Παπαμιμίκο έχει απέναντί του, ότι γενικά ηττάται κατά κράτος απ’ τον Αλ. Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα