Tα δυο πρόσωπα του ΠΑΟ

Τα δύσκολα ματς με τους μικρούς έγιναν εύκολα για την ομάδα του Γιοβάνοβιτς που ωστόσο  οι «πράσινοι» δεν κερδίζουν στα ντέρμπι

Με τη νίκη του επί του Πανσερραϊκού, ο Παναθηναϊκός συνέχισε τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις κόντρα στις «μικρομεσαίες» ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος την φετινή σεζόν.Ήταν η τρίτη πεντάρα των «πρασίνων» κόντρα σε μία τέτοιου επιπέδου ομάδα  στις πρώτες εννιά αγωνιστικές της Superleague.

Στα έξι αυτά παιχνίδια ο Παναθηναϊκός έχει κατορθώσει να πετύχει ισάριθμες νίκες, τις πέντε εκ των οποίων με αρκετά μεγάλο σκορ. Η μόνη ομάδα απ’ αυτές που έφερε αρκετή αντίσταση κι έφτασε στο σημείο να αγχώσει τους «πράσινους» ήταν ο ΠΑΣ Γιάννινα, που τους αντιμετώπισε στην έδρα του, ένα γήπεδο που παραδοσιακά δυσκολεύεται το «τριφύλλι».

Σε αντίθεση με πέρσι, όπου σε πολλά ματς το συγκρότημα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεινοπαθούσε ακόμη και μες΄τη Λεωφόρο η εικόνα είναι διαφορετική.Σ αυτά τα ματς ρουτίνας για τους «μεγάλους» ο Παναθηναϊκός έχει σκοράρει 23 γκολ κι έχει δεχθεί μόλις ένα. Δηλαδή σκοράρει κατά μέσο όρο περίπου τέσσερα γκολ ανά παιχνίδι…Τρία με το Βόλο, πέντε με τον Παναιτωλικό, τέσσερα στην Τρίπολη, πέντε με τον Ατρόμητο και τον Πανσερραϊκό.

Σε σχέση με την περσινή χρονιά, λοιπόν, οι «πράσινοι» έχουν ίδιο αποτέλεσμα, που είναι το διπλό στα Γιάννενα κόντρα στον ΠΑΣ με 1-0. Στα υπόλοιπα, το «τριφύλλι» επικράτησε με 2-0 κόντρα στον Βόλο, σημειώνοντας ένα γκολ λιγότερο από φέτος. Στο Αγρίνιο η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ζορίστηκε λίγο κόντρα στον Παναιτωλικό, αφού χρειάστηκε να φτάσει μετά τα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου για να σκοράρει ένα γκολ και να κερδίσει, ήτοι τέσσερα λιγότερα απ’ ότι πέτυχε φέτος. Στην Τρίπολη γνώρισε την ήττα με 1-0 σ’ ένα παιχνίδι που στράβωσε από νωρίς με την αποβολή του Κουρμπέλη στο 33ο λεπτό, όταν φέτος πέρασε από την έδρα αυτή νικώντας τον Αστέρα με 4-1.

Στο παιχνίδι που υποδέχθηκε τον Ατρόμητο επιβλήθηκε μ’ ένα 2-0, σκορ που απέχει αρκετά από τον φετινό θρίαμβο των πέντε γκολ. Τέλος απέναντι στο παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό θα βάλουμε ένα οποιοδήποτε από τα εντός με Λεβαδειακό ή Ιωνικό, τις ομάδες δηλαδή που δεν βρίσκονται φέτος στην κατηγορία, αφού και τα δύο έληξαν με το ίδιο σκορ, 1-0.

Ο  Παναθηναϊκός φέτος έχει συγκεντρώσει μόλις τρεις περισσότερους βαθμούς από πέρυσι στα ματς . Η  διαφορά όμως είναι στα γκολ που έχει πετύχει. Φέτος, έχει φτάσει τα 23 στα έξι παιχνίδια αυτά ενώ πέρυσι είχε μόλις επτά.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Υπάρχει και η άλλη όμως. Στα ντέρμπι ο Παναθηναϊκός δεν έχει καταφέρει να κερδίσει κανένα από τα τρία που έχει δώσει μέχρι στιγμής. Ήττα από την ΑΕΚ και ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ στην «Λεωφόρο Αλεξάνδρας» και το ματς στο Καραϊσκάκη με τον Ολυμπιακό που δεν τέλειωσε ποτέ…

Στα περισσότερα απ΄αυτά τα ματς η απόδοση του Παναθηναϊκού δεν ήταν αντίστοιχη…Κι όχι μόνο αυτό!  Στα συγκεκριμένα παιχνίδια, μια σειρά παίκτες  που όταν καλούνται να προσφέρουν εξαφανίζονται, τις συγκεκριμένες βραδιές όχι απλά είναι εντελώς διαφορετικοί, αλλά προκαλούν ερωτηματικά για το ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα και δεν μπορούν να κάνουν τα ίδια πράγματα κάθε φορά που ο προπονητής τους χρειάζεται. Ο Μπερνάρ, ο Βέρμπιτς, ο Σπόραρ και άλλοι δηλαδή που παρουσιάζουν δυο πρόσωπα στα ματς του πρωταθλήματος.

Το πρόβλημα όμως και το ερωτηματικό παραμένει για τον φετινό Παναθηναϊκό ο οποίος μπορεί να μοιράζει με άνεση πεντάρες και τεσσάρες σε ομάδες τέτοιου επιπέδου, αλλά ακόμα δεν έχει κερδίσει ούτε ένα ντέρμπι, ενώ και στην Ευρώπη προέρχεται από μια πικρή ισπαλία με κακή εμφάνιση κόντρα στην Μακάμπι και μια ήττα στην Λεωφόρο από την Ρεν παρ΄ ότι αυτή τη φορά προσπάθησε και ήταν σχετικά καλός σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος του παιχνιδιού. Αυτό είναι το πρόβλημα και το ερωτηματικό ταυτόχρονα για τον Παναθηναϊκό, που παιχνίδια όπως με τον Πανσερραϊκό δεν μπορούν, ούτε να το απαντήσουν, ούτε να το λυσουν.

 

Γιατί αν πάμε στην μια πλευρά του νομίσματος και αποφασίσουμε ότι το όλο πρόβλημα είναι θέμα δυνατότητας και επιπέδου της ομάδας του Γιοβάνοβιτς, τότε το πρόβλημα θα παραμείνει τέτοιο μέχρι το τέλος της σεζόν και ο Παναθηναϊκός θα αναγκαστεί να πορευτεί με αυτό διεκδικώντας έτσι τους στόχους του για φέτος.

Αν όμως δεν είναι θέμα ποιότητας και δυνατοτήτων και είναι κάτι άλλο, όπως παράδειγμα θέμα ψυχολογίας, νοοτροπίας και χειρισμών σε παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων.Κι εδώ είναι το θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει ο Γιοβανοβιτς, αν λέμε φυσικά δεν είναι απλά θέμα ποιότητας και “ταβανιου” στις φετινές δυνατότητες του Παναθηναϊκού.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα