Τα ανοιχτά μέτωπα του Σαμαρά

Μεγαλώνουν οι πονοκέφαλοι για τον πρωθυπουργό, καθώς έχει να αντιμετωπίσει αρκετά ανοιχτά ζητήματα. Από την μία η τρόικα, από την άλλη τα ενδοκυβερνητικά καρφώματα και τα κομματικά φάλτσα και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η σαφής άρνηση της Μέρκελ για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ο Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε στο Βερολίνο για να παραστεί στη συνάντηση κορυφής που έχει διοργανώσει η Ανγκελα Μέρκελ για την ανεργία των νέων στην Ευρώπη. Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου.
Στο περιθώριο της συνάντησης είχε τετ-α-τετ τόσο με την οικοδέσποινα Γερμανίδα Καγκελάριο, όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι αφενός μεν να πείσει τους ισχυρούς της Ε.Ε. να αυξηθούν τα κονδύλια της Κομισιόν προς την Ελλάδα για την απασχόληση των νέων, αφετέρου δε να αφουγκραστεί τις σκέψεις της Μέρκελ για το νέο κούρεμα του χρέους. Στην Αθήνα δεν δείχνουν να αιφνιδιάστηκαν από την δήλωση της Καγκελαρίου για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως και το ότι η Μέρκελ αρνήθηκε κάθε συζήτηση για νέο κούρεμα. Οπως λένε πηγές του Μαξίμου «είναι λογικό η Μέρκελ τώρα που βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές να θέλει να αποφύγει τέτοιες καυτές πατάτες».
Επιστρέφοντας από το Βερολίνο ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, ώστε να εκταμιευτεί απρόσκοπτα η επόμενη δόση του δανείου, κάτι που θα αποφασιστεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Οι εκκρεμότητες θα συμπεριληφθούν σε νέο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί εσπευσμένα μέχρι την Δευτέρα.

Εσωκομματικά
Κι ενώ όλα αυτά δημιουργούν άγχος στον πρωθυπουργό στο πως θα λυθούν αυτά τα ζητήματα, εσωκομματικό πονοκέφαλο προκαλεί πλέον ο Βύρων Πούδωρας ο οποίος επανήλθε με δηλώσεις του για την συνεννόηση με την Χρυσή Αυγή και για την ανάγκη διαμόρφωσης μετώπου εναντίον της Τρόικας και του μνημονίου.
Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου διά του Χρύσανθου Λαζαρίδη ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με την Χρυσή Αυγή ο κ. Πολύδωρας επέμεινε με νέες δηλώσεις του επαναφέροντας το ερώτημα της διαγραφής του για την ηγεσία του κόμματος. Ο ίδιος απάντησε και γι αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας ότι θα είναι απαλλαγή και ότι εκτίει ποινή ο βουλευτής που αναγκάζεται να ψηφίζει τα μνημόνια.
Διαγράφεται ο κίνδυνος να αυξηθούν οι υπόγειες επικοινωνίες μεταξύ βουλευτών της ΝΔ με το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου και να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμα του κ. Πολύδωρα. Εφόσον ο κ. Σαμαράς δεν τον διαγράψει έχει τον κίνδυνο να δεχθεί κριτική όχι μόνο από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το συμπολιτευόμενο ΠΑΣΟΚ που μέχρι πριν από ένα μήνα είχε κάνει σημαία του τον αγώνα εναντίον του νεονοζιστικού φαινομένου.
Οι δηλώσεις του επί δύο ημέρες διατελέσαντος και προέδρου της Βουλής έρχονται σε μία δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση καθώς είναι στο μέσον μία δύσκολη όπως αποδεικνύεται διαπραγμάτευση με την Τρόικα που θα καταλήξει σε νέα μέτρα. Φυσικά η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει περικοπές μισθών και συντάξεων και να εξοικονομηθούν τα απαιτούμενα ποσά μέσα από αύξηση της φορολογίας και περαιτέρω περικοπές των κοινωνικών υπηρεσιών έτσι ώστε να αποφύγει την καταψήφισή τους από την Βουλή.

Θέλουν κι άλλα
Το ανησυχητικό είναι ότι οι δανειστές αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά απαιτούν ολοένα και περισσότερες και δεν δείχνουν διάθεση να χαλαρώσουν το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας παρότι οι απαιτήσεις τους δημιουργούν κίνδυνο αποσταθεροποίσης του πολιτικού συστήματος.
Οπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό η εσωστρέφεια καλά κρατεί λίγα μόλις 24ωρα μετά το Συνέδριο, απ’ όπου ο Πρωθυπουργός απηύθυνε προσκλητήριο για συστράτευση με όραμα τη «Νέα Ελλάδα». Ουσιαστικά η Ν.Δ. μετά το συνέδριο εισήλθε σε μια φθοροποιό διαδικασία που αποδυναμώνει το στρατηγικό σχέδιο του κ. Σαμαρά για τη μετεξέλιξη του κόμματος.
Η επιστροφή των Κ. Μαρκόπουλου και Θ. Σολδάτου στην Κ.Ο. της ΝΔ και η αύξηση της κοινοβουλευτικής δύναμης της δικομματικής κυβέρνησης κατά δυο βουλευτές – πλέον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν 155 – ουσιαστικά πέρασε απαρατήρητη, καθώς οι δηλώσεις των Μ. Βορίδη, Βυρ. Πολύδωρα και Ν. Κακλαμάνη, κυριάρχησαν στην επικαιρότητα.
Πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι απίθανο το επόμενο διάστημα να υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις βουλευτών της Ν.Δ., οι οποίοι δεν είναι ικανοποιημένοι από την στρατηγική του κ. Σαμαρά και έχουν ενστάσεις για τη μετεξέλιξη του κόμματος, ενώ υπάρχουν και αρκετοί πικραμένοι από τον ανασχηματισμό που σκέφτονται ακόμη και τον «ανταρτοπόλεμο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα