Τα 3 «θα» του Στάρμερ στους Βρετανούς

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα της διακυβέρνησης των Εργατικών

Η περίοδος των πανηγυρισμών στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος της Βρετανία για την μεγάλη εκλογική νίκη της 4ης Ιουλίου λαμβάνει τέλος, καθώς ήρθε η ώρα να μετουσιωθούν σε πράξεις όλα όσα διακήρυξε προεκλογικά ο Κιρ Στάρμερ πείθοντας την πλειοψηφία των περίπου 46.000.000 ψηφοφόρων της Βρετανίας να του αναθέσουν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στο τυπικό της μέρος η ώρα των πράξεων ήρθε στα μέσα της εβδομάδας, όπου δια χειλέων του βασιλιά Κάρολου (σ.σ. στο πλαίσιο του περίφημου «Λόγου του Βασιλιά») αναγνώστηκαν στη Βουλή των Λόρδων οι προγραμματικές δηλώσεις της φρεσκοεκλεγμένης κυβέρνησης. Το τι έχουν να περιμένουν οι Βρετανοί από τους Εργατικούς και τον 62χρονο ηγέτη τους συνοψίζεται στο τρίπτυχο Ασφάλεια-Δικαιοσύνη-Ευκαιρίες για όλους, το οποίο για να ευδοκιμήσει θα πρέπει να εξασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα του Νησιού. Ειδικά σε ό,τι αφορά το τελευταίο κι έχοντας το κάκιστο προηγούμενο του καταστροφικού μίνι προϋπολογισμού της πρωθυπουργού των Συντηρητικών, Λιζ Τρας, τον Σεπτέμβριο του 2022, οι Εργατικοί δεσμεύτηκαν ότι από τα περίπου 40 νομοσχέδια που έχουν στα σκαριά θα προτεραιοποιήσουν αυτό που προβλέπει ότι εφεξής όλες οι σημαντικές οικονομικές κυβερνητικές αποφάσεις (βλ. φορολογία και δαπάνες) θα ελέγχονται από το ανεξάρτητο Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού.

Επειδή, ωστόσο, ο μπαμπούλας όλων των κυβερνήσεων του πλανήτη είναι η καθημερινότητα του πολίτη, έτσι και στην περίπτωση της πρωθυπουργίας Στάρμερ αυτή είναι βέβαιο ότι θα αξιολογηθεί θετικά ή αρνητικά με βάση την αποτελεσματικότητά της στο να λύνει προβλήματα όπως είναι λ.χ. οι επαυξημένες μεταναστευτικές-προσφυγικών ροές, η εγκληματικότητα, η δημόσια υγεία, η στεγαστική κρίση, η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και άλλα παρόμοια ζητήματα που απασχολούν έντονα τους Βρετανούς που δεν τυγχάνουν… γιάπηδες στο City. Στα χαρτιά, εν προκειμένω στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής τους, οι Εργατικοί εμφανίζονται να έχουν τις απαντήσεις. Ειδικότερα, για το ζήτημα της οργανωμένης παράνομης μετανάστευσης η κυβέρνηση Στάρμερ εξήγγειλε τη δημιουργία μιας νέας αρχής με την επωνυμία Διοίκηση Ασφάλειας Συνόρων, ενώ στα άμεσα σχέδια βρίσκεται και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αιτήσεων ασύλου.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την εγκληματικότητα οι Εργατικοί δεν ανακαλύπτουν την πυρίτιδα κι όπως φαίνεται οι πρωτοβουλίες που θα παρθούν για την πάταξη της αντικοινωνικής συμπεριφοράς θα εξαντληθούν σε πρώτο χρόνο στην «προικοδότηση» των βρετανικών αστυνομικών αρχών με πιο διευρυμένες εξουσίες, στην μεγέθυνση της στήριξης όσων πέφτουν θύματα εγκληματικών ενεργειών, ειδικά όταν πρόκειται για γυναίκες.

Όσο, τέλος, για τη βελτίωση του εθνικού συστήματος υγείας της Βρετανίας, η στοχοθεσία των Εργατικών περιλαμβάνει την μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών, αλλά και την ενίσχυση των δομών και των πρωτοκόλλων που αφορούν την ψυχική υγεία.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα