ΣΥΡΙΖΑ: Mια πρόταση μομφής… ίσως να μην φέρει τελικά την Άνοιξη

Το σενάριο της μομφής σιγά-σιγά απομακρύνεται καθώς ακόμη και να περνούσε με 151+1, θα οδηγούσε σε διαρκές Συνέδριο, που μπορεί να δυνάμωνε τον πρόεδρο για ακόμα μια φορά

Για το μεγάλο ξεκαθάρισμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται οι ομάδες Κασσελάκη και των «87» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, με φόντο την αμφισβήτηση του προέδρου και του αιτήματος για προκήρυξη εσωκομματικών εκλογών.

Ένα ένα η ηγετική ομάδα προσπαθεί να κλείνει τα μέτωπα που έχει ανοιχτά την τελευταία εβδομάδα.

Το μέτωπο με την κα Λινού έκλεισε με την απώλεια μιας ακόμη έδρας για τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ σε εκκρεμότητα είναι η ανάκτηση της έδρας του Παύλου Πολάκη γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και οι νεοπροεδρικοί εντείνουν το φλερτ τους στο πρόσωπό του, προδιαγράφοντας ουσιαστικά την επιστροφή του στην ΚΟ.

Το επόμενο ανοιχτό μέτωπο που καλείται να κλείσει ο κ. Κασσελάκης είναι αυτό της αμφισβήτησής του με το αδιέξοδο να μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα. Η μομφή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή φαίνεται ότι έχει βγει οριστικά από το τραπέζι, τουλάχιστον για τους αμφισβητίες του κ. Κασσελάκη.

Καμία από τις ομάδες που τον αμφισβητούν δεν υπολογίζει πλέον σε αυτό το όπλο και το μόνο που υπάρχει είναι οι εσωκομματικές εκλογές.

Πρόσωπο με γνώση των προθέσεων ενός εκ των δυο πόλων αμφισβήτησης του προέδρου σημείωνε ότι η μομφή είναι καταστατικό μέτρο το οποίο όμως προϋποθέτει αριθμητικούς συσχετισμούς, αλλά και περαιτέρω κομματικές διαδικασίες που μπορούν να μπλοκάρουν τις κάλπες για εκλογή προέδρου.

Ουσιαστικά μια μομφή στην ΚΕ ακόμη και αν περάσει με 151+1 θα οδηγήσει σε διαρκές Συνέδριο το οποίο όμως τελικά μπορεί να απορρίψει τις κάλπες και ο κ. Κασσελάκης να αναβαπτιστεί από τους προηγούμενους συνέδρους όπως συνέβη και τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ήταν τότε που ο πρώην πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος και ο αντικαταστάτης του σήμερα Νίκος Παππάς έβαζαν πλάτη στον κ. Κασσελάκη κατεβάζοντας πρόταση για αναβάπτιση από τους συνέδρους κόντρα στην εισήγηση τότε του ίδιου του προέδρου για προσφυγή στις κάλπες απέναντι στην Όλγα Γεροβασίλη.

Γι’ αυτό το λόγο και η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει σβήσει από το σχεδιασμό της το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής που θα οδηγήσει σε ένα Συνέδριο που το ελέγχει η ηγετική ομάδα.

Τις τελευταίες ώρες ολοένα και περισσότερα στελέχη από την ομάδα των 87 καλούν τον κ. Κασσελάκη να κάνει την επόμενη κίνηση και να πάρει την πολιτική απόφαση και την πρωτοβουλία να δώσει λύση στο εμφύλιο που έχει ξεσπάσει συμφωνώντας στην ΚΕ το κόμμα να πάει σε κάλπες προέδρου.

Ο κ. Κασσελάκης μπορεί να έχει ρίξει το γάντι στους 87 προκαλώντας τους «εάν αμφιβάλλουν για την στήριξη που έχω από τη βάση ας με προκαλέσουν, δεν έχω κανένα πρόβλημα», ωστόσο η ηγετική ομάδα ξορκίζει τις κάλπες.

Από την αμφισβήτηση Πολάκη στην Πολιτική Γραμματεία και έπειτα ο πυρήνας των υποστηρικτών του προέδρου απαντά σε όλους τους τόνους ότι η βάση είναι κουρασμένη από τις εσωκομματικές διαδικασίες.

Ωστόσο ο Πέτρος Παππάς μιλώντας στο MEGA προχωρούσε σε νέα πρόκληση καλώντας τώρα τους εσωκομματικούς αντιπάλους να κάνουν μομφή στον πρόεδρο, το σενάριο δηλαδή που έχει εγκαταλειφθεί οριστικά.

Το θέμα έθεσε εμφατικά σε απάντηση στον Νίκο Φαραντούρη ο αδερφός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κασσελάκης δείχνοντας και την ενόχληση που επικρατεί στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου για τον τρόπο με τον οποίο ο ευρωβουλευτής βγήκε μπροστά.

Ο αδερφός του προέδρου στην παρέμβασή του επαναφέρει τα περίφημα μαύρα χρήματα στο κόμμα και τα κομματικά μέσα που είχε αναφέρει και ο κ. Κασσελάκης για την περίοδο Τσίπρα.

«Και πως θα ξανακάνετε εκλογές; Με τι χρήματα; Ας βάλει το χέρι στη τσέπη ο Κος Τσίπρας και η Κα Γεροβασίλη που συνεχώς υπονόμευαν τον Στέφανο όπως και αποδέχθηκε έμπρακτα στο Συνέδριο. Θα είναι ντροπή να ξανά ζητήσετε από τον κόσμο να στηθεί στις ουρές και να πληρώσει πάλι».

Σε όλο αυτό το σκηνικό αίσθηση έχει προκαλέσει η παρατεταμένη αφωνία του κ. Πολάκη για το μείζον ζήτημα ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ που ο ίδιος άνοιξε στην Πολιτική Γραμματεία πριν από δέκα ημέρες.

Η απειλή του να διεκδικήσει το ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι κάμπτεται και η διαγραφή Λινού δείχνει να λειτούργησε κατευναστικά.

Η χθεσινή του ανάρτηση με ύφος ευαρέσκειας και ικανοποίησης μετά από χειρουργείο ήταν ενδεικτική και πολλοί ερμήνευσαν την αποστροφή του «τα άλλα είναι περαστικά» ως προάγγελο κατευνασμού του μετά τη διαγραφή της κας Λινού.

Η παρατεταμένη σιγή του ανεξάρτητου βουλευτή για το πρόσωπο του κ. Κασσελάκη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη σκληρή κριτική και την αμφισβήτηση που εξαπέλυσε εναντίον του πριν μια εβδομάδα.

Είναι ενδεικτικό και το γεγονός ότι ήταν ο μόνος που μίλησε για κλεμμένη έδρα στην περίπτωση της κας Λινού η οποία δεν παραιτήθηκε και δεν παρέδωσε την έδρα όπως της ζήτησε ο διευθυντής του γραφείου του κ. Κασσελάκη.

Οι 87 βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και επιχειρούν να χαράξουν ενιαία στάση ενόψει της ΚΕ καθώς δεν λείπουν εκείνοι που θεωρούν ότι «δεν υπάρχει χώρος πλέον σε αυτό το ΣΥΡΙΖΑ».

Κρίσιμη παράμερος θα είναι η απόφαση του Πειθαρχικού την Τρίτη όταν ο Χρήστος Σπίρτζης αντι απολογίας θα στείλει επιστολή καταγγελίας του ίδιου του κ. Κασσελάκη για αντικαταστατική και αντικομματική συμπεριφορά όπως αναμένεται.

Τυχόν παραπομπή του στην ΚΕ με πρόταση διαγραφής θα σημάνει ανοιχτό πόλεμο της φρουράς Τσίπρα με τους προεδρικούς και θα αποτυπωθεί στις εργασίες της ΚΕ.

Η ορκωμοσία της Πόπης Τσαπανίδου μπορεί να επαναφέρει τη δύναμη της ΚΟ στις 34 έδρες ωστόσο η απόσταση απο το τρίτο ΠΑΣΟΚ έχει απομειωθεί αισθητά με μόλις τρεις έδρες απόσταση απο τα να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ένα σενάριο ευθείας σύγκρουσης στην ΚΕ με τους 87 κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον υπαρκτό κίνδυνο αποχώρησης απο το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και απο την ΚΟ. 

Πλέον όμως δεν πρόκειται για τους 7 βουλευτές που υπέγραψαν αρχικά το κείμενο της ομάδας των 87, αλλά για 12 βουλευτές που ενδέχεται να γίνουν και 13 με την προσθήκη της κας Τσαπανίδου και χωρίς να προσμετράται ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα