ΣΥΡΙΖΑ: Φοβούνται τον εκφυλισμό της εκλογικής διαδικασίας

Προβληματισμός φαίνεται πως υπάρχει στην Πολιτική Γραμματεία, ώστε να διατηρηθεί το κύρος της εκλογικής διαδικασίας για τον νέο πρόεδρο, μετά τα όσα τραγελαφικά έχουν συμβεί έως τώρα

Οι αποφάσεις στις οποίες φαίνεται να κατέληξε η χθεσινοβραδινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελούν είδηση για το κόμμα που ακόμη διαθέτει την ιδιότητα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η κύρια ανησυχία ττων μελών της είναι να κρατηθούν σε αξιοπρεπές επίπεδο οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εκλεχθεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος.

Τι ειπώθηκε το έκτακτο συνέδριο

Στο όργανο των 21ενός μελών διαφάνηκε χθες μια κυριαρχική πλειοψηφία για τον χαρακτήρα του επερχόμενου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει οριστεί για τις αρχές του Νοεμβρίου: Αυτό θα έχει τον χαρακτήρα του «Έκτακτου Συνεδρίου». Ότι δηλαδή προβλέπει το καταστατικό του κόμματος, ως διαδικασία που ακολουθείται μετά από πρόταση μομφής που υπερψηφίζεται στην Κεντρική Επιτροπή. Όπως αυτή που οδήγησε στην έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από το προεδρικό αξίωμα στις 8 Σεπτεμβρίου, η οποία επανεπιβεβαιώθηκε σε ειδική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στις 13 του ίδιου μήνα.

Πρακτικά η διενέργεια «Έκτακτου Συνεδρίου» σημαίνει ότι θα υπάρξει εξαρχής εκλογή συνέδρων από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή το συνεδριακό σώμα θα είναι διαφορετικό από αυτό του τελευταίου συνεδρίου του κόμματος που έγινε τον περασμένου Φεβρουάριο. Γεγονός που οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία πολιτική διαδικασία στο εσωτερικό του με καθοριστικά επίδικα για την φυσιογνωμία του, το επόμενο διάστημα.

Η απόφαση αυτή όπως και όποιες ακόμη λάβει η Πολιτική Γραμματεία, που θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο Πέμπτη, θα αποτελέσουν την εισήγησή της στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο. Η εν λόγω συνεδρίαση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αφού θα κληθεί να αποφασίσει συνολικά για τους όρους διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών.

Η διατήρηση του κύρους στις εκλογές

Όπως προαναφέρθηκε όμως, ο πλέον σημαντικός προβληματισμός που καταγράφθηκε στην συζήτηση που έγινε στην Πολιτική Γραμματεία είναι το πώς θα αποφευχθεί ο εκφυλισμός της διαδικασίας εκλογής προέδρου. Όπως διαφάνηκε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του οργάνου έχει έντονη ανησυχία για τα φαινόμενα εντονότατης τοξικότητας που χαρακτηρίζουν όσα εκπέμπονται από την πλευρά του έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος, όμως αυτό παραμένει το κυρίαρχο σενάριο. Παράλληλα θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως η υποψηφιότητά του θα συνοδεύεται από μία συνολική αμφισβήτηση των αποφάσεων των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Τα οποία άλλωστε σκόπευε να … καταργήσει με βάση τις εισηγήσεις που έκανε όσο διέθετε την ιδιότητα του προέδρου.

Όροι για τις υποψηφιότητες

Υπό το παραπάνω πρίσμα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συζητούνται πλέον οι όροι με τους οποίους θα μπορεί κάποιος να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Ο προβληματισμός αφορά αρχικά ζητήματα διαφάνειας. Αυτά σχετίζονται με την κατάθεση Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες), πιστοποίηση περί μη οφειλής μεγάλων χρηματικών ποσών στο δημόσιο αλλά και το «λευκό» ποινικό μητρώο.

Παράλληλα, προβληματισμός υπάρχει και σχετικά με τη διαβεβαίωση από την πλευρά των υποψηφίων ότι αποδέχονται τις αρχές και το καταστατικό του κόμματος. Δίχως να λείπουν και σκέψεις που αφορούν ένα μίνιμουμ χρονικό διάστημα όπου ο υποψήφιος πρόεδρος θα είναι μέλος του κόμματος.

Αρμόδιο όργανο και για τέτοιου είδους αποφάσεις είναι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η εισήγηση που θα υπάρξει από την Πολιτική Γραμματεία για αυτού του είδους τα ζητήματα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα