Συνάντηση Θεοδωράκη με Τζέφρι Πάιατ

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι  Πάιατ είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Οι δύο άντρες συναντήθηκαν για περισσότερη από μία ώρα στα γραφεία του Κινήματος στην οδό Σεβαστουπόλεως και συζήτησαν για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας και την εξάρτησή της από την στενή συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και Ηνωμένων Πολιτειών – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης Θεοδωράκης και Πάιατ αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως μία δύναμη σταθερότητας, ανάπτυξης και δημοκρατίας τόσο στα δυτικά Βαλκάνια όσο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα συζητήθηκαν οι σημαντικές δυνατότητες της Θεσσαλονίκης στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής καθότι διαθέτει και τους ανθρώπους και τις υποδομές για να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις.

Στη συνάντηση από την πλευρά της αμερικανικής πρεσβείας παραβρέθηκαν το στέλεχος του Πολιτικού Τμήματος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα κ. Brigid Ryan και ο πολιτικός αναλυτής Γιώργος Πελαργίδης, και από την πλευρά του Ποταμιού ο πρέσβης ε.τ Γιώργος Κακλίκης και η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Ποταμιού Οντίν Λιναρδάτου.

Η επόμενη μέρα

Η τελευταία φράση στο πρωινό τιτίβισμα του Σταύρου Θεοδωράκη «μια αστραπή η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε» παραπέμποντας στον «παππού» Καζαντζάκη, υπό μια έννοια θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ακόμη και αν ο χρόνος ως καταλύτης στενεύει τα χρονικά περιθώρια, μια χαραμάδα αρκεί για να προλάβει το Ποτάμι.

Να προλάβει τι; να εκπληρώσει τους στόχους του. Και ποιοι είναι αυτοί; Η κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση τόσο σε επίπεδο εθνικών εκλογών όσο και ευρωεκλογών. Η σημερινή παραίτηση του Γιώργου Αμυρά από το βουλευτικό αξίωμα και η επιστροφή της έδρας στο Ποτάμι με το οποίο εξελέγη -η αυτονόητη κίνηση δηλαδή- αφήνει μια χαραμάδα ανοιχτή, για… επανασύσταση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, υπό όρους όμως και προϋποθέσεις. Εάν και εφόσον προέκυπτε κάτι τέτοιο, θα προσέδιδε ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων μια νέα δυναμική στο δημοσκοπικά -αναιμικό- Ποτάμι, ένα επιπλέον κίνητρο και μια ηθική ικανοποίηση στον κόσμο του που διεκδικεί με αντισυμβατικές νόρμες μια εκπροσώπηση στο πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας. Αποτυπώνεται άλλωστε και στην γραπτή δήλωση της Αντιγόνης Λυμπεράκη στην οποία περνά η έδρα Αμυρά. Η ψύχραιμη φωνή -όπως τόνισε-του Ποταμιού δυναμώνει σε μια συγκυρία που επανακάμπτει ο διχαστικός και στείρος δικομματισμός.

Προϋποθέσεις
Μετά και την επιστροφή της έδρας από τον Γιώργο Αμυρά, αυτή περνά στην Αντιγόνη Λυμπεράκη, πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο του Ποταμιού στη Β΄ Αθηνών. Εκκρεμότητα ωστόσο υπάρχει και με την πρώην βουλευτή του Ποταμιού και νυν υποψήφια ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, Κατερίνα Μάρκου. Μέχρι στιγμής δεν έχει παραδώσει την έδρα της, ωστόσο είναι κάτι που αναμένεται καθώς κάτι τέτοιο έχει τεθεί από την ηγεσία της Ν.Δ. ως προϋπόθεση και κομματική γραμμή για τη συμμετοχή στα ευρωψηφοδέλτια της. Αυτό συνέβη άλλωστε με τον κ. Αμυρά ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί-εκτός απροόπτου-ως υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Σε μια τέτοια περίπτωση , το Ποτάμι επανέρχεται αριθμητικά στους 5 βουλευτές. Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης, Λυμπεράκη, συν τον αντικαταστάτη της κ. Μάρκου που δυνητικά θα ήταν ο κ. Νίκος Νυφούδης στη Θεσσαλονίκη- που κατέρχεται και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό Βούγια τον οποίο στηρίζει το Ποτάμι. Και μπορεί άτυπα το Ποτάμι να έχει Κ.Ο. όμως τυπικά για να υπάρξει πλέον Κ.Ο. χρει΄άζεται 10 βουλευτές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα