Συναγερμός σε Ευρώπη και ΕΥΠ – ΕΛ.ΑΣ. μετά το μακελειό στη Γερμανία

Στο μικροσκόπιο των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των ευρωπαϊκών το προφίλ του 26χρονου δράστη του μακελειού στη γερμανική πόλη Ζόλινγκεν, με τρεις νεκρούς και οχτώ τραυματίες

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ευρωπης μετά την  δολοφονία τριών ανθρώπων στη Γερμανία από μέλος της ισλαμικής οργάνωσης.

Σε ύψιστο συναγερμό έχουν τεθεί και οι υπηρεσίες ασφαλείας στην Ελλάδα, με την αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ να κάνουν συνεχείς συσκέψεις και να είναι σε επαφή ανταλλάσσοντας πληροφορίες με τις υπόλοιπες αστυνομίες στην Ευρώπη σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης επικαιροποιούνται τα μέτρα ασφαλείας. Η Αστυνομία δίνει προσοχή σε εγκαταστάσεις ισραηλινού ενδιαφέροντος, συναγωγές και σε τουριστικά σημεία. Παράλληλα, ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις υπηρεσίες ασφαλείας των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.

Την ίδια στιγμή, άτομα τα οποία βρίσκονται στη χώρα μας, έχουν τεθεί υπό διακριτική επιτήρηση ενώ «ξεσκονίζουν» οι αρχές μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς επίσης και αναρτήσεις που σχετίζονται με τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αναφέρει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν ότι φοβούνται τέτοιες περιπτώσεις, όπως αυτή του Σύρου στο Ζόλινγκεν, διότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί που μπορεί να γίνει η επίθεση και από ποιον. Επίσης, είναι σαφές ότι τέτοιου είδους δράστες ξέρουν εκ των προτέρων ότι θα συλληφθούν ή θα εξοντωθούν και έτσι παίρνουν όλο και μεγαλύτερα ρίσκα στις ενέργειές τους.

«Εντατικοποιείστε στο έπακρο τα μέτρα προστασίας»
Με επείγον σήμα της, η ΕΛ.ΑΣ. ζητά να εφαρμόσουν οι υπηρεσίες στο έπακρο την εντατικοποίηση των μέτρων.

Στο έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Να εντατικοποιήσετε στο έπακρο τα μέτρα προστασίας για πρόσωπα και εγκαταστάσεις κτίρια ενδιαφέροντος Ισραήλ, καθώς και άλλων ευπαθών στόχων μείζονος σημασίας. Υφίσταται ιδιαιτέρως προσοχή για την πρεσβεία και το προξενείο του Ισραήλ τις εβραϊκές συναγωγές καθώς και σε σημεία αυξημένης τουριστικής επισκεψιμότητας ισραηλινών υπηκόων».

Εξονυχιστικοί έλεγχοι για τυχόν «ύποπτα κινούμενους πεζούς»
Στο επείγον αυτό σήμα, γίνεται αναφορά επίσης στο πως θα πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι από τις αστυνομικές δυνάμεις.

«Διενεργείται έρευνα εγκαταστάσεων κτιρίων με μεικτό συνεργείο αστυνομικό σκύλο και πυροτεχνουργούς… Καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου να παραμένετε στα σημεία τον απαιτούμενο χρόνο για τον εντοπισμό τυχόν υπόπτων κινουμένων πεζών με την διενέργεια αυστηρών ελέγχων ασφαλείας περιμετρικά και σε ικανοί απόσταση από τους εν λόγω χώρους».

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά ότι πρόκειται για επαύξηση του επιπέδου ασφαλείας, ενώ το θέμα της αυξημένης αυτής ετοιμότητας, γίνεται θέμα για ανταλλαγή πληροφοριών καθημερινά στην πρωινή σύσκεψη των στρατηγών της Κατεχάκη και αντιστοίχως της αρμόδιας διεύθυνσης στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Πώς όμως ένας 26χρονος Σύρος με το προφίλ πρόσφυγα φτάνει στο σημείο να προκαλέσει μακελειό και πως μπορεί αυτό να το «προλάβουν» οι υπηρεσίες ασφαλείας; Αυτό αποτελεί το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί έντονα τους αρμόδιους αξιωματούχους της Ευρώπης. Ο 26χρονος φαίνεται ότι είχε μελετήσει το χτύπημά του, ποντάροντας επιχειρησιακά στον αιφνιδιασμό και στην αγριότητα και επικοινωνιακά στο μέγεθος της τρομοκρατίας που προκαλεί μία επίθεση σε σημείο με πλήθος κόσμου. Σημειώνεται επίσης ότι δεν χρειαζόταν κάποιον ιδιαίτερο εξοπλισμό ή προμήθεια όπλων για να καταφέρει το σκοπό του. Ένα μαχαίρι του ήταν αρκετό.

 

3 είναι οι βασικές κατηγορίες κινδύνου

Η πρώτη αφορά σε πρόσωπα που έχουν υπάρξει «φίλα προσκείμενα» σε εξτρεμιστικές οργανώσεις και τα οποία πέρασαν κατά το παρελθόν τα σύνορα, συνελήφθησαν, υπέβαλαν αίτημα ασύλου και παραμένουν στη χώρα μας είτε ως φιλοξενούμενοι σε κάποια δομή είτε ως πρόσφυγες. Κατά περιόδους τέτοια πρόσωπα χαρτογραφούνται ως ύποπτα και παραμένουν υπό επιτήρηση. Ο φόβος σε αυτή την περίπτωση είναι το σενάριο της ενεργοποίησης κάποιου εν υπνώσει θύλακα.

Η τρίτη κατηγορία κινδύνου αφορά σε ποινικούς από χώρες όπως το Ιράν, το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν, οι οποίοι θα μπορούσαν έναντι αμοιβής να αναλάβουν κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα. Άτομα δηλαδή που έχουν συλληφθεί κατά το παρελθόν από την ΕΛ.ΑΣ. ή το Λιμενικό και τα οποία θα μπορούσαν να προσεγγιστούν από εξτρεμιστές για κάποια επίθεση «κατά παραγγελία». Η ΕΥΠ και η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει λίστα τέτοιων περιπτώσεων για πρόσωπα που βρίσκονται τόσο εντός όσο και εκτός φυλακής. Μάλιστα, όπως γίνεται πάντα σε τέτοιου είδους συγκυρίες, επιχειρείται να ενεργοποιηθεί το πληροφοριακό δίκτυο μέσα από τέτοιους «διαύλους», ούτως ώστε να ανέβει το επίπεδο της πρόληψης. Σε αυτή την κατηγορία βασικό ρόλο παίζουν και οι επικοινωνίες, καθώς μπορεί να υπάρξει «στρατολόγηση» μέσω ίντερνετ.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, «η κατάσταση αυτή εκτιμάται ότι θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι κανείς δε θα μπορεί για καιρό να εφησυχάσει».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα