Συμφωνία στο άψε-σβήσε

Πριν ακόμη προσαρμοστούν στα νέα γραφεία τους καλούνται να κολυμπήσουν αμέσως στα δύσκολα. Ο λόγος για τους νέους υπουργούς, που καλούνται με το καλημέρα να αντιμετωπίσουν την τρόικα, η οποία αναμένεται το Σάββατο στην Αθήνα. Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό η νέα κυβέρνηση έχει ανηφορικό δρόμο άμεσα.

Οι δανειστές επιστρέφουν και ζητούν υλοποίηση των συμφωνηθέντων, έχοντας στην κορυφή της ατζέντας το θέμα του Δημοσίου, αλλά και το κλείσιμο των δημοσιονομικών κενών που προκαλεί ο ΕΟΠΥΥ αλλά και οι αποκλίσεις στα έσοδα. Κρίσιμο για τη νέα κυβέρνηση είναι το κατά πόσο θα καταφέρει να ολοκληρώσει την παρούσα διαπραγμάτευση γρήγορα μεταφέροντας για το φθινόπωρο τα «καυτά» θέματα.

Στο εσωτερικό η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών, συν τους ανεξάρτητους που στηρίζουν (τρεις έως τέσσερις) αναμένεται να δοκιμαστεί, δεδομένου ότι η ΔΗΜΑΡ δείχνει πως υιοθετεί στάση στήριξης, όχι όμως σε κρίσιμα και επώδυνα νομοσχέδια. Παράλληλα ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει την ρητορική της. Στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα η νέα κυβέρνηση καλείται να βρει απαντήσεις στο δημοσιονομικό κενό, τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την κινητικότητα στο Δημόσιο και τον εισπρακτικό στόχο των αποκρατικοποιήσεων. Το ποσό που διακυβεύεται από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, υπολογίζεται στα 8,1 δισ. ευρώ, και γι’ αυτό οι δανειστές ασκούν ισχυρές πιέσεις για τα «προαπαιτούμενα».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να διευθετηθεί έχει να κάνει με την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να ετοιμάσει κατάλογο με 12.500 υπαλλήλους οι οποίοι μέχρι το τέλος του τρέχοντα μήνα θα έμπαιναν σε καθεστώς κινητικότητας για διάστημα 12 μηνών. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει ετοιμαστεί το πλάνο με τα κριτήρια επιλογής των υπαλλήλων. Αυτό σημαίνει ότι αν η τρόικα δεν φανεί «ελαστική» ο συγκεκριμένος στόχος δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα προτείνει ο αριθμός των 12.500 να επιμεριστεί σε μηνιαίους στόχους, για να διευθετηθεί το ζήτημα.

Ακίνητα
Οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν και στο οριστικό σχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα με την τρόικα να ζητά «διασφαλίσεις» ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 3,1 δισ. ευρώ εντός του 2014. Οι δανειστές δεν φαίνεται να ικανοποιούνται και από τον νέο φόρο επί των ακινήτων που θα εφαρμοσθεί από το 2014. Στελέχη τους φέρεται να ζητούν αποδείξεις ότι θα φέρει τα απαιτούμενα έσοδα στα ταμεία προτού ληφθεί απόφαση κατάργησης από το 2014 του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως θα πείσουν την τρόικα και ως εκ τούτου δεν θα ζητήσει να ισχύσει το “χαράτσι” της ΔΕΗ και την επόμενη χρονιά. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για τα ακόλουθα θέματα:

• Κάλυψη δημοσιονομικού κενού: Υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ περίπου για φέτος, υπό το βάρος των ελλειμμάτων κυρίως στον ΕΟΠΥΥ, με την κυβέρνηση πάντως να υποστηρίζει πως δεν θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων. Το κενό πρέπει να «κλείσει» στο καλό σενάριο με υποσχέσεις για μέτρα και στο «κακό» σενάριο πρόσθετα έσοδα από την εδώ και τώρα θέσπιση νέων μέτρων κάτι που προς το παρόν φέρεται να θέλουν να αποφύγουν και οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και δανειστές, κάθε μία για τους δικούς της λόγους
• Αποκρατικοποιήσεις: Μετά τις εξελίξεις στη ΔΕΠΑ, ο φετινός στόχος για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις είναι στον αέρα, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει χρονική μετάθεση του στόχου για τα έσοδα από τη ΔΕΠΑ τον επόμενο χρόνο, με παράλληλη επίσπευση ορισμένων άλλων κινήσεων, με αναθεώρηση του προγράμματος.
• Τα άλλα προαπαιτούμενα αφορούν μεταξύ άλλων στο πωλητήριο σε ΤΤ και Proton, στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και στην δρομολόγηση των φορονομοσχεδίων.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι το κλίμα ήπιων προθέσεων, που υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα συνεχιστεί και με τους εκπρόσωπους της τρόικας, οι οποίοι προφανώς θα έχουν αναλάβει ανάλογες εντολές. Η πρόθεση ήταν εφόσον η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί στα βασικά τουλάχιστο μέτωπα, να «κλείσουν» όσο το δυνατό πιο αναίμακτα την αναθεώρηση του μνημονίου και τις δόσεις των 8,1 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, να μεταφέρουν τα «αγκάθια» και το ζήτημα «νέα μέτρα» για το Σεπτέμβριο, μετά τις γερμανικές εκλογές. Στόχος είναι να κλείσει το ζήτημα Ελλάδα με επίσημη απόφαση για δόση και από το ΔΣ του ΔΝΤ πριν τον Αύγουστο. Και τούτο διότι αν πιάσει Αύγουστος ανοίγει θέμα χρηματοδοτικού κενού (ανεπάρκεια χρηματοδότησης για το προσεχές 12μηνο που είναι προϋπόθεση καταβολής δόσης από ΔΝΤ), φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα νέες παρεμβάσεις στο χρέος το οποίο δεν θέλουν να ανοίξει, ειδικά προ γερμανικών εκλογών.

Οι ίδιες πηγές δίνουν και μία ακόμη διάσταση: ακόμη και αν οι δανειστές αποφασίσουν, έστω και με πολιτική «εντολή», να μεταφέρουν και πάλι χρονικά κυβερνητικές δεσμεύσεις, τότε το φθινόπωρο θα είναι πολύ δύσκολο: πλέον και το δημοσιονομικό κενό δεν θα μπορεί να κλείσει με «λόγια» αλλά με μέτρα, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που μαζεύονται θα είναι πολλές και δύσκολες διαχειριστικά, κοινωνικά αλλά και πολιτικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα