Σχέδια επί χάρτου σε βάρος της Ελλάδας

Εκείνη διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στο ΔΝΤ και θέλει να δείξει πως το ταμείο είναι όχι μόνο απαραίτητο αλλά και ισχυρό. Εκείνος θέλει να βγάλει από πάνω του τις ευθύνες για μια σειρά απαραίτητων αποφάσεων. Και οι δύο κάνουν σχέδια επί χάρτου εις βάρος της Ελλάδας.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Μπορεί η Κριστίν Λαγκάρντ να έχει δημόσια ομολογήσει την αποτυχία του Ταμείου στην εμπλοκή του στην ελληνική κρίση, παρ’ όλα αυτά επιμένει να θέλει την παρουσία του στη χώρα. Αναζητώντας κανείς το γιατί, σκοντάφτει πάνω στην υποψηφιότητά της για μια δεύτερη θητεία στο ΔΝΤ.

Η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο μνημόνιο μπορεί μεν να προβλέπεται, όμως εκ των πραγμάτων είναι στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησής του η στάση που θα τηρήσει. Ωστόσο, οι πιέσεις που ασκούνται τόσο από τις ΗΠΑ –μιας και η εμπλοκή του στις ευρωπαϊκές εξελίξεις θεωρείται νίκη για την Ουάσιγκτον– αλλά και η ανάγκη της ίδιας της διευθύντριας του Ταμείου να παραμείνει ζωντανή στη γηραιά ήπειρο, την αναγκάζουν να εξετάζει όλους τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε όσο πιο ανέξοδα να συμμετάσχει.

Το δεδομένο μάλιστα ότι διεκδικεί μια ακόμα θητεία στο τιμόνι του ΔΝΤ την υποχρεώνει να επιμείνει ακόμα περισσότερο. Και μάλιστα με τους δικούς της όρους, μιας και γνωρίζει πως η ευρωπαϊκή πλευρά έχει ανάγκη το Ταμείο για να υποχρεώσει την Ελλάδα σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, κάτι που οι Βρυξέλλες δεν θα μπορούσαν –σε κάποιες περιπτώσεις δεν θέλουν– να κάνουν.

Το ασφαλιστικό είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ανακοίνωση του Ταμείου μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ επικεντρώνεται σε αυτό. Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση, το Ταμείο είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

«Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η κα Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνολικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς επίσης και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί σε μία βιώσιμη καθοδική πορεία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ζήτημα του χρέους παραμένει ψηλά στην ατζέντα του Ταμείου, αλλά όχι ψηλότερα από τις μεταρρυθμίσεις, και αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί καθόλου τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Άλλωστε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ γνωρίζει καλά πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληθεί να διαχειριστεί εκείνος είναι μιας δραστικής απομείωσης του ελληνικού χρέους. Δεν δίστασε άλλωστε να χαρακτηρίσει τη γερμανική Βουλή «δυναμίτη», αποκρύβοντας βέβαια το γεγονός πως το κερί στο οποίο αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Νταβός είναι το ελληνικό χρέος και όχι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως άφησε να εννοηθεί.

Και αυτό καθώς ο Γερμανός αξιωματούχος γνωρίζει πολύ καλά πως το θέμα του χρέους αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, κάτι που ομολόγησε και ο πρόεδρος του Eurogroup  Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η συμφωνία για το ελληνικό χρέος μπορεί να αποτελέσει μια υπόσχεση για ανάληψη δράσης στο μέλλον, όχι όμως τώρα, είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, από το Νταβός.

Παράλληλα, συνέδεσε τη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του βάρους του ελληνικού χρέους με τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματαος από την πλευρά της Αθήνας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο ελληνικός προϋπολογισμός πρέπει να εξορθολογιστεί» και «χρειαζόμαστε σημαντικό πλεόνασμα στον ελληνικό προϋπολογισμό». Κάποια στιγμή όμως και όχι τόσο αργά το χρέος θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς αυτό προβλέπεται και στο μνημόνιο, και τότε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα επιθυμούσε να ρίξει την ευθύνη των αποφάσεων για όποιου είδους απομείωση στο ΔΝΤ και να μην το χρεωθεί ο ίδιος.

Μάλιστα, αίσθηση σε ό,τι αφορά την παρουσία του ΔΝΤ στα ελληνικά προγράμματα προκάλεσε και απάντηση του Σόιμπλε από το Νταβός για το ότι η Γερμανία είναι από τους ισχυρούς υποστηρικτές της παραμονής του ΔΝΤ στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, ομολογώντας πως, αρχικά, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν υπέρ της συμμετοχής του. Πλέον όμως η παρουσία του αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας για τη γερμανική κυβέρνηση και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν θα μπορούσε να διατυπώσει άλλη άποψη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα