Στον… κουβά ξανά οι δημοσκόποι

Τα ποσοστά που έδιναν οι εταιρείες στην εκτίμηση ψήφου ανά κόμμα τον τελευταίο μήνα

Πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες από το κλείσιμο της κάλπης της 9ης Ιουνίου είναι πλέον ξεκάθαρό ότι οι φετινές ευρωεκλογές περνούν κι αυτές στην ιστορία ως ακόμη μία πολιτική αναμέτρηση στην οποία οι εταιρείες δημοσκοπήσεων απέτυχαν να προβλέψουν με αξιοπιστία το εκλογικό αποτέλεσμα.

Και δεν μιλάμε για το ποιος ήρθε πρώτος, διότι τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν αμφισβητούσαν ούτε οι αντίπαλοί της. Μιλάμε για την αδυναμία των γκάλοπ να προσεγγίσουν με την μίνιμουμ ακρίβεια πρόβλεψης τα τελικά ποσοστά των κομμάτων, τη σειρά κατάταξης, αλλά και τις εκπλήξεις που επεφύλασσαν οι έστω λίγοι ψηφοφόροι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα μέσα Μαΐου μέχρι και την Παρασκευή οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έδειχναν ότι η εκτίμηση ψήφου ανά κόμμα θα κινηθεί μεσοσταθμικά στα ακόλουθα επίπεδα:

>> Η ΝΔ δεν θα πέσει κάτω από το 32% ενώ στα υψηλά της μπορεί και να προσέγγιζε το 33,5%, δηλαδή  έφτανε να ξεπερνά το 33,2% των ευρωεκλογών του 2019.

>> Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ως βάση το 15,5% και δεν αποκλείετο να αγγίξει οριακά το 16%

>> Το ΠΑΣΟΚ στην καλύτερη των περιπτώσεων εμφανιζόταν να μην ξεπερνά το 12,9%

>> Η Νέα Αριστερά θα περάσει δίχως… θρίλερ το εκλογικό κατώφλι του 3%

>> Η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου δεν εμφανιζόταν πουθενά στον χάρτη με τα κόμμα που θα κατάφερναν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Η κατάληξη την ξέρουμε πια όλοι. Η Ν.Δ. έχασε 5 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη δεν έπιασε καν το 15%, η Ελληνική Λύση που στις αρχές του 2024 «παιζόταν» 2-3 μονάδες πίσω από το ΚΚΕ ξεπέρασε τελικά έστω και κατ΄ ελάχιστον τον Περισσό, η δε Νέα Αριστερά έμεινε καθαρά εκτός νυμφώνος για να βρεθεί εντός αυτού η Φωνή Λογικής που έκανε τη μεγάλη έκπληξη.

Οι αιτιολογίες –προφάσεις για κάποιους– γιατί οι δημοσκόποι πήγαν ξανά στον κουβά είναι πολλές. Από τους εκπροσώπους των εταιρειών υποστηρίζεται ότι στα κλασικά πολιτικά-εκλογικά γκάλοπ το δείγμα είναι μικρότερο από το αντίστοιχο των exit poll ή/και ότι οι τωρινοί ερωτώμενοι ψηφοφόροι έχουν πιο δυσδιάκριτα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τους προ 20ετίας «ομολόγους» τους.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ζητά κανείς θαυματουργές προβλέψεις από τις δημοσκοπήσεις που στο κάτω-κάτω δουλεία τους είναι να δείχνουν την τάση του εκλογικού σώματος κι όχι το ακριβές εκλογικό αποτέλεσμα. Άλλωστε αν μπορούσε να συμβεί το τελευταίο, δεν θα στήναμε κάλπες αλλά θα βγάζαμε κυβέρνηση και βουλευτές απαντώντας σε τηλεφωνικά γκάλοπ και σε δημοσκοπικά ερωτηματολόγια.

Άλλο όμως αυτό κι άλλο το να υπάρχει τόσο αισθητή απόκλιση που στο τέλος της ημέρας δημιουργεί απορίες, αφού η λανθασμένες προβλέψεις διαμορφώνοντας με τη σειρά τους λανθασμένες «παραστάσεις» πολιτικών ισορροπιών και κυριαρχίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα