Στο μικροσκόπιο Μητσοτάκη τα εκρηκτικά δίδυμα της κυβέρνησης

Ποια μέτρα έχει λάβει το Μαξίμου για να αποφευχθούν οι αρρυθμίες στα υπουργεία και να μη δίνονται λαβές για σχόλια στην αντιπολίτευση

Αναμφίβολα όταν έχεις μπροστά σου ένα σωρό ανοιχτά θέματα με την πανδημία, την οικονομία και τα εθνικά, το τελευταίο που σκέφτεσαι είναι οι ενδοκυβερνητικές έριδες. Πολλοί θα αναρωτηθούν πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν ενδοκυβερνητικές έριδες, όταν όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται στο πρωθυπουργικό μέγαρο και οι εντολές δίνονται από το Επιτελικό Κράτος;

 Του Μ.ΚΕ.

Κι όμως, στο Μαξίμου ανησυχούν, καθώς έχουν παρατηρηθεί με το «καλημέρα» του νέου κυβερνητικού σχήματος κάποιες αρρυθμίες. Κι αυτές φαίνονται, καθώς ναι μεν έχουν ξεκαθαριστεί οι αρμοδιότητες, αλλά πολλές φορές έχει παρατηρηθεί ότι οι υπουργοί θέλουν να εμπλακούν στα χωράφια των αναπληρωτών, ίσως και για να δείξουν ότι υπήρξε λάθος στις επιλογές του Μαξίμου.

Ήδη υπάρχει το προηγούμενο με το οικονομικό επιτελείο, όπου ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Θόδωρος Σκυλακάκης έχουν τυπικές σχέσεις. Ήδη και μόνο από τις δηλώσεις των δύο έχει δημιουργηθεί μέγιστο μπέρδεμα στους πολίτες, που δεν έχει εκφραστεί, λόγω της υψηλής εμπιστοσύνης που υπάρχει στον πρωθυπουργό. Όμως είναι αν μη τι άλλο παράδοξο ο υπουργός να δηλώνει ότι υπάρχουν αντοχές για να στηριχθεί η αγορά ακόμη κι εάν χρειαστεί να επιβληθεί και νέο lockdown, ενώ ο αναπληρωτής να προσπαθεί να γίνει μάντης κακών. Ουκ ολίγες φορές δηλώνει ότι υπάρχει όριο στις αντοχές της οικονομίας, δίνοντας λαβή στην αντιπολίτευση για να λέει το μακρύ της και το κοντό της. Αυτός ήταν κι ένας λόγος που… αποσύρθηκε τελευταία ο κ. Σκυλακάκης σε αντίθεση με τον υπουργό.

Το Μαξίμου συνέστησε στον Σκυλακάκη να αποφεύγει τις… απαισιόδοξες δηλώσεις

Μάλιστα, στο διάστημα αυτό βλέπουμε αρκετές σημαντικές ειδήσεις από το υπουργείο Οικονομικών. Όπως για παράδειγμα την είδηση, όπου εξοικονομήθηκαν μέσω απανωτών πράξεων επαναγοράς (buy back) και επανέκδοσης (re-opening) υφιστάμενων Ομολογιακών εκδόσεων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Μέσω αυτού του συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ έφεραν 2 δισ. ευρώ επιπλέον στα κρατικά ταμεία. Πριν καν βγει το Ελληνικό Δημόσιο ξανά στις αγορές για το 2021, με τις κινήσεις αυτές κατάφερε να μειώσει το χρέος Γενικής Κυβέρνησης κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ. Επίσης αντικατέστησε χρέος 650 εκατ. ευρώ με διάρκεια 7,5 έτη σε περίπου 29,4 έτη. Επίσης με τη συνολική άντληση ρευστότητας, με ταυτόχρονη αύξηση των κρατικών διαθεσίμων, ύψους 2 δισ.  μέσω έκδοσης Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, λήξης 2050, δηλαδή διάρκειας 29,4 ετών. Και επιπλέον, όπως προκύπτει και από όσα δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών, σημαντική αύξηση στα κέρδη και στα κεφάλαιά τους  κατέγραψαν οι τράπεζες Εθνική και Πειραιώς που συμμετείχαν στις κινήσεις αυτές.

Στον Χρήστο Σταϊκούρα χρεώνεται η επιτυχία εξοικονόμηση δύο περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ και η μεταφορά χρέους 650 εκατ. ευρώ μετά από 30 χρόνια

Τα υπόλοιπα

Και δεν είναι μόνο το δίδυμο του υπουργείου Οικονομικών. Κι εκεί ας πούμε ότι το Μαξίμου τα μπάλωσε, καθώς τον μεν Σκυλακάκη τον έχρισε επικεφαλής των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, στον δε Σταϊκούρα έχει προσφέρει ελευθερία κινήσεων σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό για την ενίσχυση όλων των πληττόμενων από την πανδημία.

Η συνύπαρξη Κικίλια και Κοντοζαμάνη αποτελεί έναν από τους πονοκέφαλους του Μαξίμου

Όμως υπάρχουν κι αλλού δίδυμα, που το κλίμα μοιάζει εκρηκτικό. Όπως για παράδειγμα στο υπουργείο Υγείας. Εκεί ο Βασίλης Κικίλιας έχει δει να ψηλώνει ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, την ώρα που οι δικές του αρμοδιότητες αποψιλώθηκαν. Και παρά το γεγονός ότι κάνει πως δεν τρέχει τίποτα, εν τούτοις είναι ενοχλημένος. Εξάλλου, και οι σχέσεις των δύο ανδρών επιδεινώθηκαν μετά τον ανασχηματισμό. Ο Βασίλης Κικίλιας –πρώτος σε δημοφιλία υπουργός και επιτυχημένος αντικειμενικά στον τομέα του, από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα-πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας– μοιάζει να υπονομεύεται, αλλά η αλήθεια είναι ότι ξέρει να μάχεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής έχει αναλάβει τα νοσοκομεία, αλλά ο Κικίλιας είναι αυτός που κάνει τουρ στα νοσοκομεία, ειδικά με τους εμβολιασμούς, κάτι που έχει ενοχλήσει τον Κοντοζαμάνη. Ανάλογα ζητήματα είχαν δημιουργηθεί και με το δίδυμο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ξάνθο και τον Πολάκη. Ο Τσίπρας επέλεξε να αβαντάρει τον αναπληρωτή σε βάρος του υπουργού και διαπίστωσε ότι έκανε λάθος όταν πέρασε στην αντιπολίτευση. Ίσως το επιτελικό κράτος διορθώσει τα πράγματα.

Ένα άλλο δύσκολο δίδυμο που δημιουργήθηκε είναι αυτό του Νότη Μηταράκη με τη Σοφία Βούλτεψη. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με διαφορετική αντίληψη και άλλη προσέγγιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τον εκρηκτικό χαρακτήρα και του υπουργού και της υφυπουργού. Οπότε και οι δύο είναι σε παρακολούθηση για να αποφευχθούν επεισόδια που θα δημιουργήσουν ζητήματα στην κυβέρνηση και θα δώσουν λαβή για σχόλια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το δίδυμο Μάκη Βορίδη Στέλιου Πέτσα. Ο πρώτος θεωρείται ως ο πλέον επιτυχημένος, καθώς για πρώτη φορά σχεδόν μετά από μία εικοσαετία δεν υπήρξαν αγροτικές κινητοποιήσεις. Όχι λόγω πανδημίας, αλλά επειδή οι αγρότες ένιωσαν ασφάλεια με τον κ. Βορίδη. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μπορείς να πεις ότι τα κατάφερε στον προηγούμενο ρόλο του, όμως έχει λάβει τον σημαντικό τομέα της αυτοδιοίκησης, ενώ ως αναπληρωτής υπουργός αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες όχι από τον προϊστάμενο υπουργό, αλλά απευθείας από τον πρωθυπουργό. Το παρήγορο για το Μαξίμου είναι ότι ο Μάκης Βορίδης έχει την εμπειρία να αποφεύγει σκοπέλους, ενώ και ο Στέλιος Πέτσας, επίσης δεν έχει φανεί έως τώρα τουλάχιστον, να υιοθετεί την μικροπολιτική.

Αλλά και στο υπουργείο Τουρισμού το δίδυμο είναι εκρηκτικό. Και ο Χάρης Θεοχάρης και η Σοφία Ζαχαράκη είναι από τα «αγαπημένα» παιδιά του Μαξίμου. Απλά περιμένουν να δουν πώς θα λειτουργήσει το σχήμα στο υπουργείο Τουρισμού, καθώς η νέα υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη είναι ιδιαίτερη ισχυρή προσωπικότητα, έστω και αν έχει ανεπτυγμένη την αίσθηση της ιεραρχίας και της συλλογικότητας.

Τα ευχάριστα έρχονται από την αγαστή συνεργασία του Κωστή Χατζηδάκη με τον Πάνο Τσακλόγλου στο υπουργείο Εργασίας

Άψογη η συνεργασία Χατζηδάκη – Τσακλόγλου

Όμως δεν είναι όλα μαύρα κι αράχνα. Υπάρχει και η άψογη συνεργασία του Κωστή Χατζηδάκη με τον Πάνο Τσακλόγλου. Μάλιστα έχουν θέσει σε επί τάπητος και το πώς θα λυθεί το ζήτημα με τις εκκρεμείς συντάξεις, που αποτελεί έναν σημαντικό πονοκέφαλο για το Μαξίμου. Και φυσικά το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουν και τη μεταρρύθμιση για το νέο ασφαλιστικό και ειδικά το σχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις.

Επίσης το δίδυμο του υπουργείου Εργασίας έχει στα σκαριά και νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε εάν κάποιος καταλήξει από τον Covid-19 κατά τη διάρκεια της εργασίας του να θεωρείται εργατικό ατύχημα. Μια προοπτική που εφόσον πραγματωθεί θα ενέχει όλες τις διοικητικές, αστικές και ποινικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει ένα εργατικό ατύχημα σε χώρο εργασίας. Αδιευκρίνιστο παραμένει πάντως αν το ζήτημα αυτό θα ρυθμιστεί με υπουργική απόφαση, ή με διάταξη στο επερχόμενο πολυ-νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Το νομοθέτημα ήταν να κατατεθεί τον Δεκέμβριο. Όμως προφανώς η καθυστέρησή του οφείλεται στην ανάληψη του υπουργείου από τον Κωστή Χατζηδάκη που αντικατέστησε τον Γιάννη Βρούτση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα