Στο… έλεος των χάκερς οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τις αρχές «το Ιράν κρύβεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις στις εκστρατείες Χάρις και Τραμπ

Για μία ακόμη φορά οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έχουν μπει στο στόχαστρο των χάκερς. Κάτι που έγιναν το 2016, όταν η Χίλαρι Κλίντον έκανε λόγο ότι Ρώσοι χάκερς λειτούργησαν υπέρ της εκλογής Τραμπ. Κάτι ανάλογο είδαμε και το 2020, όταν εξελέγη ο Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Τώρα οι δύο μονομάχοι Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκαν απόπειρα από ηλεκτρονικούς πειρατές, όχι από την Ρωσία, αλλά από το… Ιράν. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για απόπειρες ηλεκτρονικής πειρατείας με στόχο τις εκστρατείες των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

«Διαπιστώσαμε ολοένα πιο επιθετική δραστηριότητα του Ιράν κατά τη διάρκεια αυτού του εκλογικού κύκλου» αναφέρει κοινή ανακοίνωση της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI), του γραφείου της εθνικής διευθύντριας των υπηρεσιών πληροφοριών (ODNI) και της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας και ασφάλειας των υποδομών (CISA). Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν επίσης ότι ιρανοί πράκτορες προσπάθησαν να έλθουν σε επαφή με «πρόσωπα που έχουν άμεση πρόσβαση στις προεδρικές εκστρατείες και των δυο κομμάτων».

Η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε τη 10η Αυγούστου πως υπέστη ηλεκτρονική πειρατεία, κατηγορώντας παράγοντα «στο εξωτερικό» πως παρεισέφρησε στις εσωτερικές επικοινωνίες της και τις υπέκλεψε, όπως και φάκελο για τον Τζ. Ντ. Βανς, τον υποψήφιο της παράταξης για την αντιπροεδρία. Η ομάδα του κ. Τραμπ έκανε αμέσως τον όχι ιδιαίτερα συγκαλυμμένο υπαινιγμό πως πίσω από την ηλεκτρονική πειρατεία βρισκόταν το Ιράν.

Στο ίδιο μοτίβο

Τη 13η Αυγούστου, η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις ανέφερε επίσης ότι έγινε στόχος ψηφιακής επίθεσης από το εξωτερικό. Ομάδα της εταιρείας Google, αρμόδια για την ανάλυση των απειλών στο διαδίκτυο, ανέφερε κατόπιν ότι ομάδα κυβερνοπειρατών προσκείμενη στο Ιράν, ονόματι APT24, έβαλε στο στόχαστρο τις εκστρατείες των δυο υποψηφίων, εξαπολύοντας επιθέσεις σε λογαριασμούς σε πλατφόρμες ιδιωτικής ανταλλαγής μηνυμάτων συνεργατών τους και προσπαθώντας να έρθει σε επαφή μαζί τους μέσω προσώπων που παρέστησαν τους δημοσιογράφους.

Η Google διατείνεται πως η APT24 συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η Microsoft επίσης δημοσιοποίησε την 9η Αυγούστου έκθεση κατά την οποία το Ιράν εντείνει τις προσπάθειές του να επέμβει στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και να τις επηρεάσει στήνοντας ιστότοπους που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, εξαπολύοντας κυβερνοεπιθέσεις και κυβερνοπειρατείες.

Στην ανακοίνωσή τους, το FBI, το ODNI και η CISA καταγγέλλουν ότι το Ιράν επιδιώκει να «σπείρει τη διχόνοια και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς μας».

Τη 12η Αυγούστου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε το Ιράν για τις συνέπειες που θα είχε οποιαδήποτε απόπειρα ανάμιξής του στις προεδρικές εκλογές, όμως τα ερωτηματικά παραμένουν πως η πιο ισχυρή χώρα του πλανήτη δεν μπορεί να θωρακίσει την πιο σημαντική διαδικασία, αυτή της εκλογής προέδρου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα