Στο αρχείο το αίτημα διαγραφής Κασσελάκη – Αλλαγή στρατηγικής για τους «100»

Ο τέως πρόεδρος κέρδισε αυτή τη μάχη με ψήφους 8 έναντι 6, όμως διόλου απίθανο να επανεξεταστεί η τακτική του «μπλοκαρίσματος» της υποψηφιότητάς του από την ΚΕ, ώστε να αποφασιστεί εάν υπήρξε εκ μέρους του καταστρατήγηση των ιδρυτικών αρχών και αξιών του κόμματος

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο εσωκομματικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόρριψη του αιτήματος για διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη από την Επιτροπή Δεοντολογίας.

Την πρώτη μάχη σε κομματικό όργανο εδώ και πολύ καιρό, κέρδισε ο τέως πρόεδρος καθώς με ψήφους 8 έναντι 6, η επιτροπή Δεοντολογίας απέρριψε το αίτημα του πρώην βουλευτή και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Θέμη Μουμουλίδη για διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη.

Η πλειοψηφία του οργάνου η οποία φέρεται να πρόσκειται στον τέως πρόεδρο, αποφάσισε να μπει στο αρχείο η υπόθεση, χωρίς να γίνει επί της ουσίας εξέτασή της. Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής δεοντολογίας με συντριπτική πλειοψηφία αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη να πάρει πίσω το εξώδικο που έχει αποστείλει στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά συνέπεια, φαίνεται να διαφοροποιείται σημαντικά πλέον το τοπίο ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής, το Σάββατο, σε σχέση με τη διαφαινόμενη πρόθεση της πλευράς των “100” να θέσουν ενώπιον των μελών της ζήτημα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη, βάζοντας στο στόχαστρο την εκ μέρους του αποστολή εξωδίκου στα κομματικά όργανα.

Κατά πολλούς, ακόμα και μία πλειοψηφική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για παραπομπή του τέως προέδρου με το αίτημα της διαγραφής, θα ήταν πολύ πιθανό να προσέκρουε εκ νέου στον «τείχο» της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Άλλα στελέχη πάντως, εκτιμούν ότι η αποστολή εξωδίκου στα κομματικά όργανα συνιστά μέγιστο εσωκομματικό παράπτωμα, άρα τυχόν αίτημα διαγραφής Κασσελάκη, για το ζήτημα αυτό, θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει διαφορετική έκβαση στο «πειθαρχικό» του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη που υπήρξε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, δεν είναι απίθανο να επηρεάσει τη στρατηγική της πλευράς των “100” οι οποίοι φέρονταν έτοιμοι να βάλουν θέμα διαγραφής του εντός κεντρικής Επιτροπής. Και χωρίς να αποκλείεται να συνεχίσουν στην ίδια γραμμή, δεν θεωρείται ωστόσο απίθανο να επανεξεταστεί η τακτική του «μπλοκαρίσματος» της υποψηφιότητάς του. Να ζητηθεί δηλαδή από την Κεντρική Επιτροπή να γνωμοδοτήσει και να αποφασίσει εάν υπάρχει εκ μέρους του Στέφανου Κασσελάκη καταστρατήγηση των ιδρυτικών αρχών και αξιών του κόμματος, καθώς και των ψηφισμένων αποφάσεων.

Εν τω μεταξύ με τον πιο άδοξο τρόπο, «ναυάγησε» η προσπάθεια που είχε αρχίσει με πρωτοβουλία του ο Παύλος Πολάκης για σύσκεψη, σήμερα, των 5 υποψηφίων προέδρων στην Κουμουνδούρου, παρουσία της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Και παρότι, για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό ο Παύλος Πολάκης «τα είχε βρει» σε ένα ζήτημα, με τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως έδειχνε η διαδικτυακή ανάρτηση του τέως προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι θα έδινε το παρών, στη σύσκεψη που θα προγραμματιζόταν για το μεσημέρι, δεν συνέβαινε το ίδιο με τους άλλους τρεις υποψήφιους. Και οι τρεις με δηλώσεις και διαρροές διόλου δεν έδειχναν να συγκινούνται στο ενδεχόμενο να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι με τον Στέφανο Κασσελάκη, στον οποίο χρέωναν ένα απαράδεκτο για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ εξώδικο, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, κάποιοι καταλόγιζαν στον Παύλο Πολάκη προσπάθεια να αποκομίσει επικοινωνιακά οφέλη, ως εμπνευστής μίας τέτοιας κίνησης.

Μάλιστα έως την τελευταία στιγμή και παρότι, πλην του Στέφανου Κασσελάκη, οι άλλοι υποψήφιοι, η Κουμουνδούρου, αλλά και η πλευρά του Νίκου Παππά, ευθέως πλέον «έκαιγαν» το ενδεχόμενο συνάντησης των “5” παρουσία θεσμικών εκπροσώπων του κόμματος, με νέα ανάρτησή του o  Παύλος Πολάκης επέμενε ότι η συνάντηση θα γινόταν σήμερα το μεσημέρι στις 12:30 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά, έπειτα από δηλώσεις, κόντρα δηλώσεις, πληροφορίες και διαρροές από τα στρατόπεδα των υποψηφίων, επιβεβαιώθηκε το «φιάσκο» της συνάντησης των “5”.

Όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη συνεδρίαση της ΚΕ το πρωί του Σαββάτου, στην οποία αναμένονται δραματικές εξελίξεις και ενώ η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, λίγες ώρες νωρίτερα την Παρασκευή, θα μοιάζει με «ναρκοπέδιο»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα