Στην Κουμουνδούρου θα έδιναν «και τα ρέστα τους» για την επανεκλογή Ανδρουλάκη

Αν και κανένα από τα στρατόπεδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκε στη διαδικασία να υπολογίσει «κέρδη και ζημίες» από τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, θεωρείται πως η επανεκλογή Ανδρουλάκη θα ήταν μια «χαραμάδα» για κοινοβουλευτική συνεργασία ανάμεσα στα δύο κόμματα, αλλά «μέχρι εκεί»

«Ασκήσεις επί χάρτου» πραγματοποιούν όλες οι πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να «διαβάσουν» το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά τον πρώτο γύρο της κάλπης του ΠΑΣΟΚ και εν αναμονή της διαμόρφωσης ξεκάθαρου τοπίου στη Χαριλάου Τρικούπη, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης αρχηγού την επόμενη Κυριακή.

Ακόμα και αν δεν το παραδέχονται ευθέως, στην πραγματικότητα καθένα από τα στρατόπεδα της Κουμουνδούρου και του λοιπού κόμματος, υπολογίζει κατ’ εκτίμησιν έστω, «κέρδη και ζημίες» από την ενδεχόμενη εκλογή Ανδρουλάκη η Δούκα.

Παρότι ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, απέφυγε τις αναφορές σε τυχόν εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, πολλοί θεωρούν βέβαιο ότι «θα έδινε τα ρέστα του» για εκλογή Ανδρουλάκη, καθώς αυτή εκτιμάται ότι συμβαδίζει και με τη στρατηγική του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, γιατί θεωρείται ότι η επανεκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα διατηρούσε, «παράθυρο» για συζήτηση κοινοβουλευτικών συνεργασιών ανάμεσα στα δύο κόμματα, αλλά «μέχρι εκεί». Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα συνέχιζαν την αυτόνομη πορεία τους, όποια εξέλιξη και αν είχε η εκλογική διαδικασία στην Κουμουνδούρου.

Σε πολύ διαφορετικό μήκος κύματος, στελέχη που βρίσκονται στο στρατόπεδο των “87” και αρκετά πρόσωπα εντός κόμματος, σε περίπτωση εκλογής του Χάρη Δούκα, «βλέπουν» να ξεδιπλώνονται δυνατότητες ευρύτερης κεντροαριστερής συνεργασίας. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι, οι οποίοι δεν κρύβουν, αντιθέτως καθημερινά εκφράζουν τον «μύχιο πόθο» τους για ένα ευρύ αριστερό-κεντροαριστερό σχήμα που θα μπορούσε να αμφισβητήσει και να αποκαθηλώσει τη Νέα Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα πάντως, ως προς τους αριθμούς της «πράσινης» εκλογικής διαδικασίας, η βασική εκτίμηση Κουμουνδούρου και στελεχών, είναι ότι δεν υπήρξε ουσιώδες ποσοστό αύξησης ψηφοφόρων σε σχέση με την προηγούμενη κάλπη στο ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο σκέψης, εξάγουν το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει και μετακίνηση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι αναμένουν, όπως θεωρούν, να δουν ποιο πρόσωπο θα πάρει τα «κλειδιά» της Κουμουνδούρου μετά τις εσωκομματικές εκλογές.

Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συζητήσεων με το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα διατηρώντας όμως επιφυλάξεις και αστερίσκους: «Εκτιμώ ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία. Είναι όμως ένα κόμμα με το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε την επόμενη μέρα. Δεν μας αφήνει αδιάφορους η εκλογική διαδικασία. Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να δώσει απάντηση για την επόμενη μέρα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν υποτιμώ, δεν αγνοώ τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ, όμως εμάς, μας ενδιαφέρει το δικό μας κόμμα».

Ο Παύλος Πολάκης «βλέπει» επανεκλογή Ανδρουλάκη και στέλνει μήνυμα με κάποια «νότα αισιοδοξίας» για τον ΣΥΡΙΖΑ:«Ο πλατύς αριστερός δημοκρατικός προοδευτικός κόσμος που έχει απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 μέχρι το 2024 δεν έχει πάει ακόμα αλλού! Είναι στην άκρη και περιμένει!(όχι για πολύ ακόμα)».

Μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο, νέος γύρος αντιπαράθεσης ακολούθησε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου χθες βράδυ. 

Στο επίκεντρο της κόντρας ανάμεσα στην πλευρά της πλειοψηφίας και του «στρατοπέδου» του Στέφανου Κασσελάκη, ήταν το μέτρο εκλογής συνέδρων που θα αρχίζει από 1/40 και θα μειώνεται έως το 1/60 για οργανώσεις των οποίων, θα ψηφίζει στην κάλπη μικρό ποσοστό από τα εγγεγραμμένα μέλη τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε μικρότερο αριθμό συνέδρων κάτω από τρεις χιλιάδες, ίσως περίπου 2.500 εκπροσώπων στο συνέδριο, με την πλευρά Κασσελάκη να διαμαρτύρεται για προσπάθεια συρρίκνωσης του σώματος.

Έντονη κόντρα και για τον υβριδικό χαρακτήρα του συνεδρίου, με φυσική παρουσία δηλαδή μόνο των στελεχών από την Αττική και διαδικτυακή των συνέδρων από την περιφέρεια. Και σε αυτό οι κασσελακικοί αντιδρούν λέγοντας ότι δεν διασφαλίζονται  οι ψηφοφορίες.

Η σύγκρουση αφορά και στην αποσύνδεση της ημερομηνίας εκλογής πρόεδρου (24 Νοεμβρίου ο 1ος γύρος και 1η Δεκεμβρίου ο 2ος γύρος, εάν χρειαστεί) από την ημερομηνία εκλογής μελών κεντρικής επιτροπής, η οποία πλέον θα είναι η 19η Ιανουαρίου.

Νέες αντεγκλήσεις ίσως και ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις αναμένονται το μεσημέρι και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που ελέγχεται από την πλευρά των “100” και όσων τη στηρίζουν και  η οποία αναμένεται να συζητήσει όλα τα «φλέγοντα» ζητήματα: από τη διοργάνωση του συνεδρίου μέχρι τις υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί και το αν πληρούν ή όχι κριτήρια που έχουν τεθεί. Δεν αποκλείεται, όπως βλέπουν πολλοί, να διαμορφωθεί ένα ακόμα ασφυκτικό πλαίσιο για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς σύμφωνα με την απόφαση της κεντρικής επιτροπής: «Η Κεντρική Επιτροπή εξουσιοδοτεί την Πολιτική Γραμματεία για τα διαδικαστικά των εκλογών νέου προέδρου και τον έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών βάσει σχετικών αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής».

Η πλευρά Κασσελάκη βλέπει σε όλα αυτά προσπάθεια να μπουν εμπόδια ή ακόμα και να αποκλειστεί τεχνηέντως, εντέλει, η υποψηφιότητά του. Τηρούνται απολύτως οι αποφάσεις των κομματικών οργάνων που ελήφθησαν με ψηφοφορίες από τις οποίες επέλεξαν να απέχουν οι κασσελακικοί επειδή θα τις έχαναν, αντιτείνει η πλευρά της πλειοψηφίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα