Στην αναμπουμπούλα ο… Τσίπρας χαίρεται

Θα περιμένει να τον φωνάξουν ως σωτήρα, αλλά τα νεώτερα πολιτικά στελέχη των δύο κομμάτων έχουν άλλα σχέδια

Από την Κυριακή το βράδυ, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, κατέστη σαφές ότι η Kεντροαριστερά με Κασσελάκη ή με Ανδρουλάκη δεν έχει τύχη να πάρει την εξουσία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο ένας (Κασσελάκης) αγνοεί τα θέματα σε βαθμό κακουργήματος και θεωρεί ότι σώνει και καλά πρέπει να τον κάνει πρωθυπουργό ο λαός επειδή ήρθε από την Αμερική, γυμνάζεται εντατικά κι έχει μία άμεση επαφή με τον κόσμο. Ο άλλος (Ανδρουλάκης) γνωρίζει άριστα τα θέματα, έχει πολιτικό υπόβαθρο και κρίση, αλλά δεν κάνει γκελ στον κόσμο.

Οπότε τι ψάχνει ο χώρος της Κεντροαριστεράς; Ένα πρόσωπο που να μπορεί σε ένα μεγάλο βαθμό να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Και να γνωρίζει την πολιτική από όλες τις πλευρές, αλλά και να είναι λαμπερός στην επαφή του με τον κόσμο. Εάν φυσικά υπήρχε ένας τέτοιος άνθρωπος ήδη θα τον είχαν βάλει με το έτσι θέλω επικεφαλής σε ένα κοινό σχήμα για να ενώσουν όλα τα κομμάτια του χώρου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου του 2024 δεν υπάρχει, οπότε ένας είναι πίσω από τις κουίντες και κρυφογελάει ελπίζοντας ότι θα έρθουν να τον παρακαλέσουν για να ηγηθεί του νέου σχήματος, εάν κι εφόσον υπάρξει.

Ο λόγος για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχοντας ως όπλο το ίδρυμα του ετοιμάζεται για μία επιστροφή. Ή τελικά δεν είναι έτσι; Και αυτό διότι όπως τονίζουν συνομιλητές του έχει αποθαρρυνθεί από την τελευταία δημοσκόπηση της GPO στους ψηφοφόρους των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, όπου ναι μεν ο πρώην πρωθυπουργός ήταν πρώτος στις προτιμήσεις, αλλά όχι με το ποσοστό που θα ανέμενε. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας στις 25 Μαΐου (εντός της προεκλογικής περιόδου) ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται με 16%, ακολουθώντας ο Νίκος Ανδρουλάκης με 13,4% κι έπεται ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,5%. Και βέβαια δεν το λες κολακευτικό για τον πρώην πρωθυπουργό να προηγείται με μόλις 2,6% ενός πολιτικού που δεν κάνει γκελ.

Θα περιμένει

«Ο πρόεδρος δεν πρόκειται να μπει στην διαδικασία ενός πιθανού διαλόγου, ούτε θα παρέμβει δείχνοντας τον οδικό άξονα εάν κι εφόσον ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποφασίσουν να συνομιλήσουν», μας έλεγε προνομιακός συνομιλητής του.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να κάνει το ίδιο λάθος με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος εισήλθε στην εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ το 2021, γνωρίζοντας μία βαριά ήττα από το Νίκο Ανδρουλάκη. Οπότε θα περιμένει να τον καλέσουν. Σαν σωτήρα θα προσθέταμε.

Και φυσικά το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσει να κάνει θόρυβο με τις παρεμβάσεις του. Όπως αυτή που θα κάνει με την «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και την Βιώσιμη Ανάπτυξη» που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ, στις 17 και 18 Ιουνίου, στο Ωδείο Αθηνών.

Στην Διάσκεψη έχουν κληθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και φυσικά οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της Κεντροαριστεράς (Κασσελάκης, Ανδρουλάκης, Χαρίτσης). Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν κληθεί σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, όπως ο Μάθιου Νίμιτς, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Παόλο Τζεντιλόνι (Επίτροπος Οικονομίας), ο Γιοχάνες Χαν (Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης), ο Μίλος Βούτσεβιτς (πρωθυπουργός Σερβίας), ο Στεφάν Λόβτεν (Πρόεδρος Ευρωσιοσιαλιστών, πρώην πρωθυπουργός Σουηδίας), η Γιολάντα Ντίαζ (αναπληρωτής πρωθυπουργός Ισπανίας), ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Θόδωρος Ρουσσόπουλος, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Μάρο Σεφέροβιτς (αντιπρόεδρος Κομισιόν), ο Νίκος Κοτζιάς, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ (πρώην υπουργός Εξωτερικών Σκοπίων), ο Μάρτιν Σουλτς (πρώην πρόεδρος Ευρωκοινοβούλιου), η Έλι Στάιν (γεν. γραμματέας Δημοκρατικού κόμματος), ο Στέφανος Στεφάνου (Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ), η Σκα Κέλερ (Πράσινοι), ο Εκρεμ Ιμάμογλου, ο Χάρης Δούκας και η Μαρία Βασιλάκου (αντιδήμαρχος Βιέννης).

Τα ερωτήματα

Φυσικά γεννιούνται αρκετά ερωτηματικά σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα:

  • Μπορεί για παράδειγμα να εξαϋλωθεί ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ όπως έγινε με την Ένωση Κέντρου την δεκαετία του 70; Και το λέμε διότι η Ένωση Κέντρου κυβέρνησε ελάχιστα σε σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ.
  • Όλοι αυτοί που μιλούν για συνένωση δυνάμεων και διάλογο θα ακουστούν από τις κομματικές ηγεσίες;
  • Είναι έτοιμοι οι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης να κάνουν ένα , δύο ή και περισσότερα βήματα πίσω;
  • Τον Τσίπρα όλοι τον αναγνωρίζουν. Όμως είναι άλλο η αναγνώριση ως προσωπικότητα της Κεντροαριστεράς και άλλο να ηγηθεί ενός νέου σχήματος. Οπότε οι επίγονοι του Τσίπρα σε όλα τα κόμματα θα δεχθούν να κάνουν πίσω για τον πρώην πρωθυπουργό;
  • Και τέλος μήπως τα επόμενα πολιτικά στελέχη στις επετηρίδες των δύο κομμάτων έχουν άλλα σχέδια;
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα