«Σπαρτιάτες»: Οι «ραγδαίες εξελίξεις στα ΜΜΕ» (σε 4 με 5 χρόνια…)

Μπορεί οι δημοσιογραφικές υπερβολές να κάνουν λόγο για επερχόμενες ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση του εθνικιστικού κόμματος, η Θέμιδα όμως θα χρειαστεί περίπου μια πενταετία για την (ενδεχόμενη) αμετάκλητη καταδίκη των 11 βουλευτών

Ήταν αρχές Σεπτέμβρη όταν ο πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, περνούσε την πόρτα του γραφείου της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, προκειμένου να καταθέσει όσα γνωρίζει για τις καταγγελλόμενες από τον ίδιο πρακτικές «Greek mafia» και «Δον Κορλεόνε» που φέρονται να ακολουθούσαν βουλευτές του πολιτικού μορφώματος.

Και πριν τελειώσει ο Οκτώβρης η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός που διενεργούσε την προκαταρκτική έρευνα «ξαναχτύπησε» ζητώντας με έγγραφό της προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα, την άρση ασυλίας των 11 βουλευτών των «Σπαρτιατών» για να παράσχουν εξηγήσεις.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο, καθώς είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά που ένας πολιτικός σχηματισμός κατηγορείται ότι κορόιδεψε το εκλογικό σώμα.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι η προϊσταμένη της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου κ. Αδειλίνη ζήτησε να ερευνηθεί αν υπάρχουν ποινικά παραπτώματα, σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα των διαδικασιών που προβλέπονται μέχρι να φτάσει στην αμετάκλητη καταδίκη των 11 βουλευτών η υπόθεση, δεν προεξοφλεί ότι την ίδια ταχύτητα θα δούμε και στα περαιτέρω της ποινικής διερεύνησης.

Πολλώ δε μάλλον, δεν δικαιολογεί –παρά μόνο αν πρόκειται για ημιμάθεια– τους βερμπαλισμούς και τους πηχυαίους τίτλους των ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ περί επερχόμενων «ραγδαίων εξελίξεων».

Ας δούμε καταρχάς τι λένε τα δεδομένα. Η κ. Αδειλίνη διενήργησε αυτοπροσώπως την έρευνα που πυροδότησαν οι καταγγελίες Στίγκα και τα στοιχεία που συνέλεξε δείχνουν ότι οι 11 βουλευτές των «Σπαρτιατών» που εξελέγησαν στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου «προσέφεραν στην πραγματικότητα το κόμμα των Σπαρτιατών ως μανδύα νέου πολιτικού κόμματος στον Ηλία Κασιδιάρη», διευκολύνοντας το έγκλειστο στις φυλακές Δομοκού πρώην ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής «να καταστρατηγήσει τους περιορισμούς εκλογιμότητας που τάσσονται από την εκλογική νομοθεσία».

Βάσει αυτών των ευρημάτων η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συνέταξε και απέστειλε στη Βουλή έγγραφο ζητώντας τη χορήγηση αδείας στους 11 εγκαλούμενους βουλευτές Αθανάσιο Χαλκιά, Χαράλαμπο Κατσιβαρδά, Γεώργιο Μανούσο, Αλέξανδρο Ζερβέα, Ιωάννη Δημητροκάλλη, Διονύσιο Βαλτογιάννη, Γεώργιο Ασπιώτη, Μιχαήλ Γαυγιωτάκη, Ιωάννη Κόντη, Πέτρο Δημητριάδη και Κωνσταντίνο Φλώρο, να καταθέσουν στην εισαγγελική αρχή με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης.

 Η άρση ασυλίας

Τα όσα έπονται της θεσμικής… αλληλογραφίας είναι και τα πλέον χρονοβόρα, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές και μετέπειτα δικονομικές πρόνοιες που πρέπει να τηρηθούν. Ειδικότερα σε περίπου μία εβδομάδα από σήμερα, συγκεκριμένα την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, αναμένεται να εισαχθεί στην επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας το αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Ακόμη μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα χρειαστεί η Ολομέλεια της Βουλής ώστε να ορίσει εισηγητή που θα λάβει και θα αξιολογήσει την εισήγηση της επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας και εν συνεχεία να αποφανθεί το σώμα αν θα χορηγήσει ή μη την απαιτούμενη άδεια να εξεταστούν ως ύποπτοι οι 11 βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες».

Εφόσον η Βουλή ανάψει το «πράσινο φως», τότε οι προς εξέταση βουλευτές θα λάβουν κλήσεις για ανωμοτί καταθέσεις ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών που θα οριστεί από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αντώνη Ελευθεριάνου και για τις οποίες, θα ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις εξηγήσεις τους. Οι κληθέντες να εξεταστούν ως ύποπτοι μπορούν να παραστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του ορισθέντος Εισαγγελέως, είτε μέσω συνηγόρου να παραδώσουν γραπτό υπόμνημα με τις θέσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, η εισαγγελέας θα «ζυγίσει» τα στοιχεία της έρευνας και εφόσον οι εξηγήσεις των υπόπτων κριθούν επαρκείς η υπόθεση θα καταλήξει στο αρχείο. Σε αντίθετη περίπτωση, η ενδεχόμενη ανεπάρκεια των εξηγήσεων θα ενισχύσουν τις ενδείξεις για τέλεση αξιόποινης πράξης και τότε θα έχουμε εισαγγελικό αίτημα προς τη Βουλή για άρση της βουλευτικής ασυλίας των 11 βουλευτών προκειμένου να ασκηθεί δίωξη.

Από την ανάκριση στην αμετάκλητη καταδίκη, 4 με 5 χρόνια δρόμος!

Στο θεωρητικό πάντα σενάριο ότι οι 11 βουλευτές διωχθούν και με δεδομένου ότι η άσκηση δίωξης είναι κακουργηματικού χαρακτήρα θα πρέπει ο ανακριτής και ο εισαγγελέας γνωμοδοτήσεων να συμφωνήσουν για το αν ή όχι τεθούν περιοριστικοί όροι και το είδος αυτών στους διοχθέντες 11 βουλευτές. (καταβολή εγγύησης, εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ή και προσωρινή έγκλιση σε φυλακή). Στην συνέχεια, ο φάκελος της ανάκρισης παραδίδεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από την οποία θα οριστεί Εισαγγελέας που θα κάνει την πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Το εν λόγω συμβούλιο με βούλευμα του θα αποφασίσει αν οι διοχθέντες βουλευτές θα παραπεμφθούν σε δίκη ή όχι.

Το βούλευμα αυτό μπορεί να εφεσιβληθεί στο Συμβούλιο Εφετών. Αν το εν λόγω συμβούλιο απορρίψει την έφεση τότε θα πρέπει να οριστεί η ημερομηνία δικασίμου, η οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να έχει και ορίζοντα 5 ετών. Ακόμη κι έτσι, όμως, η ποινική αντιμετώπιση των 11 βουλευτών των «Σπαρτιατών» θα έχει πολύ περισσότερο δρόμο να διανύσει, καθώς σε περίπτωση καταδίκης τους είναι αυτονόητο ότι ασκήσουν και εδώ έφεση. Θυμίζεται ότι αν και στο Εφετείο η απόφαση της Θέμιδας είναι ξανά αρνητική για τους πρωτόδικα καταδικασμένους βουλευτές, οι τελευταίοι έχουν βάσει του εγχώριου νομικού συστήματος το δικαίωμα να προσφύγει στον Άρειο Πάγο ζητώντας αναίρεση της απόφασης του Εφετείου, η οποία χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως μία πολύ δύσκολη δικονομική διαδικασία.

Απευθυνόμενη η «Α» σε έμπειρους νομικούς για το θέμα τού πόσο τελικά μπορεί να διαρκέσει όλη αυτή η διαδικασία, η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι στο ιδεατό σενάριο αμετάκλητη καταδίκη δεν θα μπορεί να υπάρξει σε χρόνο μικρότερο των 4-5 ετών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι να υπάρξει μια δικαστική απόφαση που θα προκαλούσε αλλαγή του κοινοβουλευτικού χάρτη, δηλαδή αποπομπή των καταδικασθέντων βουλευτών και επανάληψη των βουλευτικών εκλογών για την αντικατάστασή τους, το πιθανότερο όλων είναι ότι θα έχει φτάσει ο χρόνος για τις προγραμματισμένες, εκτός απροόπτου, εθνικές κάλπες του 2027. Οπότε η κουβέντα στη δημόσια σφαίρα περί «ραγδαίων εξελίξεων» εκτός από αφόρητο δημοσιογραφικό κλισέ δείχνει απουσία ακόμη και της στοιχειώδους γνώσης εκ μέρους των «μυαλοπώληδων» γραφιάδων για το πώς λειτουργεί το ελληνικό δικαστικό σύστημα.

Αυτά όσον αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Στα θέματα της κρατικής επιχορήγησης προς του Σπαρτιάτες που στην ουσία ήταν η αιτία που «τα έσπασαν» Κασιδιάρης και Στίγκας είναι ένα θέμα που άπτεται των κανονισμών της Βουλής που θα δοθούν αρκετές ερμηνείες ώστε τελικά να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ στον πρόεδρο Βασίλη Στίγκα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα