Σκληρό ροκ με Τσίπρα, λάου-λάου με το Ποτάμι

Μπορεί η επιτροπή διαλόγου μεταξύ ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού-ΔΗΜ.ΑΡ. και Κινήσεων της Κεντροαριστεράς να ξεκίνησε τις εργασίες της με στόχο σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει στη σύνταξη ενός πορίσματος, αλλά δεν είναι λίγοι εντός της Χαριλάου Τρικούπη που κρατούν μικρό καλάθι.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως ο διάλογος, αλλά και η πιθανή συμπόρευση θα πείσoyn ακόμη και τους «άπιστους Θωμάδες» που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είναι απογοητευμένοι, ότι πρέπει να επιστρέψουν στο «σπίτι τους», όπως λένε συνεργάτες της κας Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ελπίζει ότι θα υλοποιηθούν τα σχέδιά της και η νέα παράταξη που θα δημιουργηθεί θα αγκαλιαστεί από την κοινωνία. Πάντως, εντός της Χαριλάου Τρικούπη αρκετοί είναι επιφυλακτικοί, καθώς διαβλέπουν ότι οι αντίρροπες δυνάμεις εντός του Ποταμιού μπορεί να δημιουργήσουν ζητήματα στον διάλογο που έχει ξεκινήσει. Κι αυτό διότι οι μισοί στη Σεβαστουπόλεως επιθυμούν τον διάλογο και πιθανή συνεργασία και οι υπόλοιποι καλοβλέπουν συνεργασία με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα ο Στ. Θεοδωράκης προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί και μπορεί να είπε «ναι» στο να δημιουργηθεί η επιτροπή για τη συγκρότηση του μεσαίου χώρου, την ίδια ώρα όμως είπε «ναι» και σε πιθανή συνεργασία με τον Κυρ. Μητσοτάκη. «Και τα δύο δεν γίνονται», λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πιστεύουν πως σε σύντομο χρονικό διάστημα ο κ. Θεοδωράκης θα κληθεί να αποφασίσει τι θα πράξει.

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού δέχεται πιέσεις από αντίρροπες δυνάμεις στο εσωτερικό του κόμματος, εκείνους που θέλουν Συμπαράταξη και εκείνους που θέλουν Ν.Δ. Όλα αυτά έχουν εντείνει την καχυποψία στη Χαριλάου Τρικούπη για το πόσο ειλικρινείς είναι οι προθέσεις του Στ. Θεοδωράκη. Κι όπως λένε, θεωρούν απίθανο το Ποτάμι να σπάσει στα δύο. Έτσι εκτιμούν ότι ο επικεφαλής της Σεβαστουπόλεως το παίζει σε διπλό ταμπλό, έχοντας δει τις πολύ κακές δημοσκοπήσεις για το κόμμα του, λέει «ναι» και στη Φ. Γεννηματά και στον Κυρ. Μητσοτάκη, με σκοπό να τρυγήσει μετριοπαθείς ψηφοφόρους που έχουν ταχθεί υπέρ των συνεργασιών.

Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως, αν και βλέπουν και αναλύουν τα δεδομένα, κρατούν χαμηλούς τόνους μη θέλοντας να δώσουν άλλοθι σε κανέναν για να σταματήσει η προσπάθεια για τη συνεργασία.

Ηρέμησαν
Από την πλευρά του Ποταμιού δεν υπήρξε κάποια αντίδραση στις «πράσινες» διαρροές, ενώ οι δηλώσεις του Δημήτρη Τσιόδρα μάλλον καθησύχασαν τους φόβους της Χαριλάου Τρικούπη. «Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Ν.Δ. θα είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού και μέλος της επιτροπής διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια σοβαρή δύναμη στον χώρο του Κέντρου.

Στο ερώτημα αν είναι αισιόδοξος ότι θα καταλήξει κάπου η προσπάθεια συνεργασίας, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι «το σίγουρο είναι πως αυτή τη στιγμή υπάρχει η διάθεση από τον κόσμο», και επανέλαβε ότι βασική αρχή του Ποταμιού είναι να στηριχθεί πάνω σε προγραμματική βάση οποιαδήποτε συμφωνία και αν υπάρξει. «Πάντα μιλούσαμε για προγράμματα και όχι για μοίρασμα καρεκλών», είπε, ενώ στο ερώτημα αν υπάρχει πεδίο συνεργασίας και με τη Ν.Δ. απάντησε: «Η Ν.Δ. είναι ένα συντηρητικό κόμμα και δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι έχει αποβάλει τα κακά του παρελθόντος».

Παραδέχτηκε ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν είναι ευχάριστα για το Ποτάμι και απέδωσε το πρόβλημα στη διαρροή προς τη Ν.Δ., ενώ επεσήμανε ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων εκφράζει τη δυσαρέσκειά του προς την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου, το οποίο δείχνει και αυτοδυναμία, ακόμα καταγράφεται είτε ως κεντρώο, είτε ως κεντροδεξιό, είτε ως κεντροαριστερό, δηλαδή έχει ένα πρόσημο του κέντρου», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτός ο χώρος δεν πρέπει να εκφραστεί με τη «συγκόλληση των μηχανισμών», αλλά μέσα από προγραμματικές θέσεις και συμφωνίες.

Επίθεση…
Στο μεταξύ, η Φ. Γεννηματά έχει απασφαλίσει. Εδώ και αρκετούς μήνες προσπαθεί με συναινετικό τρόπο να ασκεί κριτική και να κρατάει υπεύθυνη στάση προσπαθώντας να μιλήσει σε αναποφάσιστους και σε ανθρώπους του κέντρου, αλλά και απογοητευμένους του ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Γεννηματά αποφάσισε να υιοθετήσει σκληρή στάση και απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Έτσι, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε κάθε ευκαιρία καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και η παρούσα Βουλή υπό νέα κυβέρνηση να δώσει τις απαραίτητες λύσεις για να προχωρήσει η αξιολόγηση και να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία. Την ίδια στιγμή η κα Γεννηματά βάζει απέναντι και τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορεί ως ανεύθυνο για τη σπουδή του προέδρου της Ν.Δ. να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει πως ήρθε η ώρα να απευθυνθεί σε όλους τους Έλληνες με ένα νέο πρόγραμμα για την ανάταξη της χώρας και η ίδια να πείσει πως πρέπει να την εμπιστευτούν οι πολίτες και να της δώσουν την ευκαιρία. Η αλλαγή της Φ. Γεννηματά είναι εμφανής και στις παρουσίες της στη Βουλή και στα ΜΜΕ, όπου εμφανίζεται πιο δυναμική και δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν συνεργάτες της, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ποντάρει πολλά στην Επιτροπή Διαλόγου και κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να υπάρξει σύμπλευση με όλα τα κόμματα και τις κινήσεις που μετέχουν στον διάλογο. Στο πλαίσιο αυτό ήταν και η πρωτοβουλία της την Τρίτη το βράδυ να καλέσει για δείπνο όλους τους δημάρχους του Λεκανοπεδίου και τους δημοτικούς συνδυασμούς οι οποίοι εξακολουθούν να είναι κοντά στο ΠΑΣΟΚ. Στόχος της είναι να τους πείσει να δουλέψουν ενεργά στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα