“Σεισμός” φόβου από τα 5,1 Ρίχτερ

Στους δρόμους, πανικόβλητοι, βγήκαν οι κάτοικοι της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας, όπου έγιναν ιδιαίτερα αισθητές οι δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν σήμερα το μεσημέρι. Σε πολλές πόλεις -μεταξύ των οποίων οι ιαματικές πηγές του Κονιαβίτη, τα Καμένα Βούρλα, η Τιθορέα και η Αμφίκλεια- σημειώθηκαν πτώσεις βράχων. Αστυνομία, πυροσβεστική και αυτοδιοίκηση κινητοποιήθηκαν για εντοπισμό και καταγραφή τυχόν ζημιών από τη διπλή δόνηση.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές φθορές σε κατοικίες, πλην ενός παλαιού ακατοίκητου πλινθόκτιστου σπιτιού στο χωριό Δρυμαία, κοντά στην Αμφίκλεια. Μικρές ζημιές καταγράφηκαν και στα χωριά Ρεγγίνι και Κόμνηνα. Επίσης σε χωριά κοντά στο επίκεντρο των σεισμών υπήρξαν διακοπές ρεύματος. Μάλιστα το καμπαναριό της εκκλησίας στο Ρεγγίνι έχει πάθει μεγάλη ζημιά από το σεισμό, καθώς επίσης και η παλιά εκκλησιά του χωριού. Ένα σχετικά καινούργιο σπίτι έχει υποστεί σοβαρές ρωγμές, καθώς επίσης και ο φούρνος του χωριού, ενώ και άλλα σπίτια έχουν υποστεί ρωγμές μικρότερης κλίμακας.

Σε πολλά χωριά της βόρειας Λοκρίδας έχουν υποστει ζημιές οι κεραμοσκεπές, ενώ οι κάτοικοι δεν μπαίνουν στα σπίτια τους εάν δεν περάσει το κλιμάκιο του ΟΑΣΠ για να ελέγξει τα σπίτια και τα καταστήματα, που έχουν υποστει ζημιές από το πέρασμα του Εγκέλαδου.

Στην περιοχή της Αμφίκλειας, Τιθορέας, Ελάτειας και σε χωριά της ευρύτερης βρέθηκε κλιμάκιο της Π.Υ και της 7ης ΕΜΑΚ από τη Λαμία, για να προσφέρει βοήθεια όπου χρειαστεί.

Οι κάτοικοι στην Αμφίκλεια την Τιθορέα και τα χωριά της βόρειας Λοκρίδας παραμένουν έξω από τα σπίτια και περιμένουν το ειδικό κλιμάκιο, που θα τους ενημερώσει για την καταλληλότητα των σπιτιών, αφού πολλά από αυτά έχουν “τραυματιστεί”.

Δηλώσεις ειδικών

Σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις (Βήμα Fm) ο σεισμολόγος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Αθανάσιος Γκανάς τόνισε πως: «Δεν πρόκειται για κάποιο σημαντικό σεισμικό γεγονός. Είναι μία δόνηση μεσαίου μεγέθους από μία περιοχή κοντά στο χωριό Ελάτεια στην Φθιώτιδα».

Παράλληλα ο κ. Γκανάς υπογράμμισε πως: «Είναι μία περιοχή που δίνει τέτοιους σεισμούς μεταξύ 5 και 5,5 Ρίχτερ και δεν επηρεάζει άλλα γειτονικά ρήγματα όπως αυτό της Αταλάντης. Είναι μία δόνηση που θεωρείται συνήθης για την περιοχή».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα, η περιοχή είναι γνωστή για τη σεισμική της δραστηριότητα και το φαινόμενο παρακολουθείται από τους επιστήμονες με μεγάλη προσοχή.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι το εστιακό βάθος ήταν περίπου 20χλμ.

Τέλος, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης. «Η περιοχή είναι γνωστή, παρακολουθούμε την εξέλιξη και είναι κρίσιμο το πρώτο 48ωρο», υπογράμμισε. Νωρίτερα το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο είχε δώσει 5,3 βαθμούς με επίκεντρο την Αμφίκλεια στη Στερεά Ελλάδα και εστιακό βάθος 10χλμ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα