Protergia: Επένδυση σε έρευνα και καινοτομία ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια

Μέσω του βασικού χρηματοδοτικού πλαισίου για την Έρευνα και την Καινοτομία της Ε.Ε. «HORIZON ΕUROPE», η εταιρεία συμμετέχει σε δύο προγράμματα που θα δώσουν τη δυνατότητα στους πελάτες της να δοκιμάσουν νέες ψηφιακές υπηρεσίες ενεργειακής αναβάθμισης

Εν μέσω μίας δύσκολης συγκυρίας για την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, η μείωση του ενεργειακού κόστους καθίσταται πλέον αναγκαιότητα.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Ειδικά τα παλιά κτίρια και οι μη συντηρημένες κτιριακές εγκαταστάσεις συχνά αυξάνουν σημαντικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Συνεπώς, η ενεργειακή αναβάθμιση αποτελεί παράγοντα μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων και μείωσης των εκπομπών και των λογαριασμών. Για το λόγο αυτό, καθίσταται αναγκαία η ανακαίνιση κτιρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα τα θωρακίσει και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Ευρώπης.

Η Protergia, ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της MYTILINEOS, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας, πρωταγωνιστεί και σε αυτό τον κλάδο, καθώς επεξεργάζεται συνεχώς νέες ενεργειακές υπηρεσίες, για μείωση του ενεργειακού κόστους.

Μέσω του βασικού χρηματοδοτικού πλαισίου για την Έρευνα και την Καινοτομία της Ε.Ε. «HORIZON ΕUROPE», η Protergia συμμετέχει σε δύο προγράμματα που θα δώσουν τη δυνατότητα στους πελάτες της να δοκιμάσουν νέες ψηφιακές υπηρεσίες ενεργειακής αναβάθμισης:

  • CΗRONICLE: Αφορά στην ψηφιοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων μέσα από τη δημιουργία μιας δυναμικής πλατφόρμας κτιριακών δεδομένων με σκοπό την μελλοντική παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας. Συγκεκριμένα, το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου για την αξιολόγηση του κύκλου ζωής των κτιρίων από ενεργειακή σκοπιά και τη δημιουργία μιας «ψηφιακής εργαλειοθήκης» που θα συνεισφέρει στο σχεδιασμό καινοτόμων λύσεων ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού τομέα με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη και την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.
  • ΕΒΕΝΤΟ: Αφορά στη βελτιστοποίηση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων μέσω της δημιουργίας ψηφιακών τεχνολογικών εργαλείων που θα επιτρέπουν την εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση ενεργειακών αναβαθμίσεων κτιρίων. Μέσω αυτών των εργαλείων, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, καθώς και πολίτες θα μπορούν να προσδιορίζουν τις κατάλληλες για αυτούς βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων τους, να διανείμουν πιο αποτελεσματικά τα κεφάλαια επένδυσης τους και να μειώσουν την συνολική τους κατανάλωση με τη στήριξη των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ενέργειας.

Τα έργα αυτά προστίθενται στα 5 έργα έρευνας και καινοτομίας που ήδη υλοποιούνται και αναπτύσσουν έξυπνες ενεργειακές λύσεις για την Protergia, που εξελίσσεται σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο ενέργειας – Energy Utility of The Future – που παρέχει σύγχρονες και αξιόπιστες υπηρεσίες και ανταγωνιστικά προϊόντα στους πελάτες του.

Εξάλλου, η Protergia προσφέρει ήδη την υπηρεσία Sun Save, με στόχο να αξιοποιηθεί η ενέργεια του ήλιου για οικονομία και μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία. Με την πρωτοποριακή αυτή υπηρεσία που βασίζεται στην ιδιοκατανάλωση – με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και μπαταρίας – επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση στα έξοδα ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της ευελιξίας που παρέχουν τα συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας.

«Παρούσα» στη μεγαλύτερη πλατφόρμα για την πράσινη ενέργεια

Η ενεργειακή μετάβαση και οι συμβάσεις απευθείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε συνάρτηση με την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα, την ασφάλεια και τους στόχους της Ευρώπης για το κλίμα ήταν το βασικό αντικείμενο στο Re-Source 2022, που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ. Η MYTILINEOS, από φέτος ένας εκ των δέκα στρατηγικών εταίρων του RE-Source Platform, έδωσε το «παρών» στη μεγαλύτερη συνάντηση παραγωγών, παρόχων και καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ εν μέσω μίας κρίσιμης συγκυρίας στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Η πλατφόρμα Re-Source φιλοξενεί τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ πανευρωπαϊκά, καθώς και εκπροσώπους θεσμών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα «πράσινα» PPAs (Power Purchase Agreements), δηλαδή οι διμερείς συμφωνίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και τελικών καταναλωτών. Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο, τόσο για την επίτευξη των στόχων κατά της κλιματικής αλλαγής, όσο και για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη, με πολλαπλά οφέλη: διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας και προσιτή ενέργεια για όλους.

Η άνευ προηγουμένου κρίση που βιώνει η ενεργειακή αγορά το τελευταίο έτος, εξαναγκάζει θεσμούς και επιχειρήσεις να κινηθούν γρήγορα σε μία νέα πραγματικότητα που δε θα αποκλίνει από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) αλλά παράλληλα θα μπορεί με ρεαλιστικό τρόπο να συμβάλει θετικά στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την αποφασιστική υιοθέτηση μέτρων που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του και θα δίνουν ουσιαστικά κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν μακροπρόθεσμα σε έργα ΑΠΕ – κάνοντας πράξη, ουσιαστικά, την ενεργειακή μετάβαση. Εφόσον υιοθετηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προτάσεις όπως το Green Pool μπορεί να απελευθερωθεί ένα τεράστιο δυναμικό στην αγορά, συνδυάζοντας την ταχύτατη διείσδυση σημαντικής ισχύος νέων ΑΠΕ με το πρασίνισμα της ενεργοβόρου βιομηχανίας.

Το καινοτόμο σχήμα που η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή θα βοηθήσει το σύνολο της ενεργοβόρου βιομηχανίας της χώρας να αναλάβει σημαντικό ρίσκο χρηματοδοτώντας απευθείας νέες μονάδες ΑΠΕ, παράλληλα -μέσα από ανοιχτή ανταγωνιστική διαδικασία- βελτιστοποιώντας και μερικώς αντισταθμίζοντας το κόστος που προκύπτει από την ανάγκη προσαρμογής της στοχαστικής παραγωγής ΑΠΕ στο προφίλ κατανάλωσης της βιομηχανίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα