Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ακρίβειας

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας όπου θα γίνει αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών

Μπορεί ο πρωθυπουργός να ξεκίνησε τις επισκέψεις του στα υπουργεία για να στείλει το μήνυμα ότι όλες οι κυβερνητικές δυνάμεις πέφτουν πάνω στα προβλήματα της καθημερινότητας, όμως την ίδια ώρα υπάρχει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, μέλη της οποίας για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019 έχουν εκφράσει αντιρρήσεις από τον ανασχηματισμό, αλλά και την πορεία του κόμματος.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πριν, λοιπόν, τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να επισκεφθεί το υπουργείο Ανάπτυξης στέλνοντας ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση θα δώσει και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων της για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια που αποτελεί τον πονοκέφαλο για όλες τις οικογένειες. Ταυτόχρονα και με βάση τα όσα ειπώθηκαν στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης, οι προτεραιότητες το επόμενο διάστημα είναι η ακρίβεια, οι αλλαγές στο κράτος για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η αγροτική πολιτική και φυσικά το μεταναστευτικό.

Η αγροτική πολιτική, όπου είχαμε αλλαγή τόσο σε επίπεδο υπουργού όσο και υφυπουργού, θεωρείται ένας κρίσιμος τομέας για την κυβέρνηση. Η προσαρμογή της νέας ΚΑΠ είναι ένας ακόμη πολύ κρίσιμος τομέας για την επόμενη πενταετία, ο οποίος θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό στις Βρυξέλλες και έχει να κάνει κυρίως με τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών. Ακόμη, τρία σημαντικά θέματα που θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό την επόμενη πενταετία είναι η ενιαία αμυντική πολιτική, η κλιματική κρίση και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τομέα αυτόν –που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό και με χρηματοδοτήσεις–, αλλά και το δημογραφικό που πρέπει να δοθεί μεγάλη μάχη.

Επιπλέον η αλλαγή στο Μετανάστευσης έγινε και με κριτήρια «εικόνας», καθώς ο πρώην υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχει σαφώς πιο «δεξιό» προφίλ από τον προκάτοχό του Δημήτρη Καιρίδη. Από εκεί και πέρα ο τομέας που θα δώσει έμφαση η κυβέρνηση είναι η οικονομία, που αποτελεί την κορωνίδα της πολιτικής της. Στο Μαξίμου τονίζουν πως βασικός στόχος είναι να συνεχίσει να μειώνεται η ανεργία και οι μισθοί να συνεχίζουν να αυξάνονται και το κυριότερο να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια.

Η ακρίβεια

Κι όπως λένε οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη «ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να ρίξει τους ρυθμούς μέσα στο καλοκαίρι». Ειδικά στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας. Μάλιστα κατά την επίσκεψη του την Τετάρτη το πρωί στο υπουργείο Ανάπτυξης σε σύσκεψη με το νέο υπουργό, τον Τάκη Θεοδωρικάκο ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα κατά της ακρίβειας και για το επόμενο εξάμηνο.

«Τον μήνα Μάιο είχαμε τον έβδομο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου και αρχίζουμε πια να βλέπουμε και ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών. Σκοπός δεν είναι μόνο να μιλάμε για μείωση του πληθωρισμού, αλλά για μείωση των τιμών πια στο ράφι προς όφελος του καταναλωτή, ειδικά στο σούπερ μάρκετ και ειδικά στα τρόφιμα. Πιστεύουμε ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα μπορεί σύντομα να μας οδηγήσει σε ακόμα πιο ουσιαστικά, μετρήσιμα αποτελέσματα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμη πως «εδώ θα χρειαστεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και όλοι να αντιληφθούμε ότι η συνεχιζόμενη ακρίβεια ουσιαστικά υπονομεύει την ίδια την κοινωνική συνοχή. Το κράτος, μέσα από τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς, θέλει να εξασφαλίσει μια αγορά η οποία δουλεύει ανταγωνιστικά και να εξαλείψει ολιγοπωλιακά φαινόμενα ή φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αλλά σε αυτό χρειαζόμαστε και την υγιή επιχειρηματικότητα στο πλευρό μας, είτε μιλάμε για τους μεγάλους Έλληνες παραγωγούς, είτε μιλάμε για τις εταιρείες σούπερ μάρκετ, τους Έλληνες εμπόρους. Όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο πρέπει και θα το κερδίσουμε όλοι μαζί. Είχε γίνει πολλή συζήτηση προεκλογικά για την παρέμβαση την οποία έκανα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ζητήματα των πρακτικών πολυεθνικών επιχειρήσεων, που πωλούν σε διαφορετικές τιμές παρεμφερή ή ίδια προϊόντα, ανάλογα με το μέγεθος της αγοράς, ζημιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους Έλληνες καταναλωτές. Θα επιμείνω στο ζήτημα αυτό και πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να απασχολήσει και τη στρατηγική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη πενταετία. Η ενιαία αγορά δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αφορά τους καταναλωτές.  Οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχιστούν. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. είναι μία σημαντική κατάκτηση του Υπουργείου. Να θυμηθείτε λίγο από πού ξεκινήσαμε και πού είμαστε σήμερα. Χαίρομαι γιατί θα μπορέσουμε να προσθέσουμε ακόμα 30 στελέχη για εξειδικευμένους ελέγχους στην αγορά. Τονίζω, κάνουμε παρεμβάσεις στην αγορά, είναι όμως απαραίτητες σε αυτή τη συγκυρία και αυτές οι παρεμβάσεις θα εξακολουθούν να είναι σε ισχύ όσο επιμένει το φαινόμενο του πληθωρισμού».

Καλά και άγια τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, όμως γεννούνται ερωτηματικά.  Από τη στιγμή που τα μέτρα αποδίδουν, όπως είπε ο πρωθυπουργός, για ποιο λόγο έφυγε ο κ. Σκρέκας; Κι επίσης για ποιο λόγο διαμαρτύρονται οι πολίτες, ακόμη κι αυτοί που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές;

Διότι τα στοιχεία ναι μεν δείχνουν ότι συνολικά ο πληθωρισμός κινείται χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (2,4% έναντι 2,6%), όμως οι τιμές στα σούπερ μάρκετ έχουν ανεβεί σε δυσθεώρητα ύψη πολύ ψηλότερα από ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Την ίδια ώρα αναμένεται με ενδιαφέρον η συνεδρίαση τα Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος την ερχόμενη Τετάρτη. Βασικό θέμα είναι η εσωκομματική συζήτηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο βασικός λόγος που κρίθηκε απαραίτητη η συνεδρίαση είναι να μεταφερθεί η συγκεκριμένη συζήτηση σε ένα πιο θεσμικό πεδίο για να μην σέρνεται η γκρίνια.

Στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. προσέρχεται χωρισμένη σε τέσσερις κυρίως κατηγορίες:

  • Στην πρώτη κατηγορίαείναι όσοι βρίσκονται στην κυβέρνηση και όσοι μπήκαν προσφάτως, που είναι πάντα οι πιο ευχαριστημένοι και οι πιο ήρεμοι.
  • Μια δεύτερη κατηγορίαείναι όσοι βγήκαν από την κυβέρνηση στον τελευταίο ανασχηματισμό, οι οποίοι είναι προφανώς δυσαρεστημένοι, αλλά δεν έχουν κατά κανόνα περιθώρια για γκρίνιες και διαφοροποιήσεις, καθώς όταν κάποιος ασκεί κριτική μόλις βγει από την κυβέρνηση έχει πολύ μειωμένη αξιοπιστία.
  • Μια τρίτη κατηγορία–και η πιο «επικίνδυνη»– είναι οι βουλευτές που δεν μπήκαν στο κυβερνητικό σχήμα ενώ περίμεναν στο ακουστικό τους που δεν χτύπησε ποτέ,
  • Τέλος, μια τέταρτη κατηγορίαείναι οι βουλευτές που δεν περίμεναν, ούτε περιμένουν ποτέ να μπουν στο κυβερνητικό σχήμα και είναι μάλλον οι πιο αδιάφοροι, καθώς κατά κανόνα δεν παρεμβαίνουν ποτέ στον εσωκομματικό διάλογο.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα