Προμελετημένο έγκλημα διά χειρός Ράμα

Ως νέος Αττίλας, αυτήν τη φορά από την Αλβανία κατά των περιουσιών των ομογενών στη γειτονική χώρα, χαρακτηρίστηκε από πολλούς η αρπαγή της πατρώας γης των Βορειοηπειρωτών και μάλιστα με υπογραφή Ράμα

Του Κώστα Παπαϊωάννου

Η χώρα, που υποτίθεται πως θέλει να ακολουθήσει ευρωπαϊκή πορεία, αδιαφορεί για τα δικαιώματα των πολιτών της και προκαλεί. Πιο συγκεκριμένα, ο Αλβανός πρωθυπουργός προσωπικά υπέγραψε υπουργική απόφαση, με την οποία 46 οικόπεδα στα νότια παράλια της χώρας περνάνε στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση. Ενώ ο νόμος αναφέρεται σε κρατικές ιδιοκτησίες, από τους χάρτες που επισυνάπτονται γίνεται ξεκάθαρο πως υπάρχει καταπάτηση ιδιωτικών περιουσιών.

Σε σύνολο 46 τεμαχίων συνολικής έκτασης 1614 εκταρίων, τα 41 τεμάχια έκτασης 1377 εκταρίων βρίσκονται στον δήμο Χιμάρας και μόνο 5 τεμάχια έκτασης 237 εκταρίων βρίσκονται στην Αυλώνα και τα Εξαμήλια. Οι εκτάσεις που οικειοποιείται το υπουργείο Τουρισμού με σκοπό την παραχώρησή τους έναντι ενός ευρώ, ανήκουν σε Έλληνες.

Στην Ελλάδα προκλήθηκε αναστάτωση από την κίνηση αυτή. Το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του εξέφρασε την έντονη ανησυχία της κυβέρνησης «σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο Τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών».

Μάλιστα, τόνισε πως η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις.

«Τόσο αυτή όσο και το δρομολογούμενο προς ψήφιση συναφές νομοσχέδιο, οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία. Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της», αναφέρεται σε άλλο σημείο, ενώ καλείται η αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει τον νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Προκαλούν οι Αλβανοί

Σε άκρως προκλητικό ύφος το αντίστοιχο υπουργείο της Αλβανίας, δύο μέρες αργότερα, επέλεξε να ανεβάσει και άλλο τους τόνους ενώ δηλώνει έκπληκτο από την αντίδραση της Ελλάδας!

«Το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα για όλους  αδιακρίτως τους πολίτες, ανεξάρτητα από την εθνικότητα. Επιπλέον, όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν στα δικαστήρια, σε περίπτωση εικαζόμενων παραβιάσεων αυτών των δικαιωμάτων», υποστηρίζει και αντί να απαντήσει επί της ουσίας κατηγορεί την Ελλάδα για διαστρέβλωση  των γεγονότων. «Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η προαναφερθείσα απόφαση του αλβανικού υπουργικού συμβουλίου  στοχεύει στον εντοπισμό τομέων ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη του τουρισμού, οι οποίοι υπάγονται στην “κρατική ιδιοκτησία”».

«Καλούμε την ελληνική πλευρά για αντικειμενική ανάγνωση των γεγονότων και της πραγματικότητας. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το πλούσιο νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρακτική, καθώς και η εξαιρετική παράδοση της κοινωνικής συνύπαρξης στην Αλβανία αποτελούν ένα θετικό παράδειγμα που πρέπει να ακολουθηθεί στην περιοχή», καταλήγει η απάντηση.

Στην Ε.Ε. το θέμα

Βέβαια, η καθυστέρηση των δύο ημερών μόνο τυχαία δεν είναι και το πιθανότερο είναι να μην είχε δοθεί ποτέ αν το θέμα δεν είχε φτάσει στην Ευρώπη μέσω Ελλήνων πολιτικών.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, ευρωβουλευτής της Ν.Δ., με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να χαρακτηρίσει δημόσιες ιδιωτικές περιουσίες των Ελλήνων ομογενών στη Χειμάρρα και ζητά την άμεση ανάκλησή της καθώς παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. «Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, όπως η παραπάνω απόφαση, δεν βοηθούν την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ε.Ε. και δεν συμβάλλουν ασφαλώς στις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος υπέβαλε επείγουσα γραπτή ερώτηση στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης, με την οποία μεταξύ άλλων ζητά να μάθει «πώς κινήσεις όπως αυτή είναι συμβατές με την προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;».

Στην Αθήνα, μέτρα προστασίας των Ελλήνων ομογενών της Βορείου Ηπείρου ζητά από τον πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. και αντιπρόεδρος της Βουλής υπογραμμίζει ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης Ράμα δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας τον να απαντήσει αν εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει προσκόμματα κατά τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε., προκειμένου να μπει φρένο στην Αλβανική προκλητικότητα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέστειλε επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, ενώ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα «ώστε η συγκεκριμένη απόφαση να ανακληθεί και οι ιδιοκτησίες των Ελλήνων που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους».

 

Η μειονότητα που δεν αναγνωρίζεται!

Το σχέδιο με την υφαρπαγή της ελληνικής περιουσίας στη Χειμάρρα δεν είναι νέο, αλλά ξεκίνησε πίσω στο καλοκαίρι του 2016 όπως θυμίζει το himara.gr, οπότε και το καθεστώς Ράµα παρουσίασε ξαφνικά στους κατοίκους ένα «νέο σχέδιο» για την «τουριστική ανάπλαση» της τουριστικά πολύτιµης παραθαλάσσιας περιοχής που, αν και πλειοψηφικά ελληνική, εξακολουθεί ακόµη και σήµερα να µην αναγνωρίζεται ως µειονοτική-ελληνική από τα Τίρανα.

Παράγοντες της ελληνικής εθνικής µειονότητας (της µεγαλύτερης από τις µειονότητες στην Αλβανία) µιλούσαν τότε για µια συντονισµένη επιχείρηση υφαρπαγής ελληνικών περιουσιών σε περιοχές «φιλέτα» από ένα καθεστώς που αρνείται να αποδώσει τίτλους ιδιοκτησίας και κατεδαφίζει ελληνικές περιουσίες (ήδη από το 2014), προκειµένου εν συνεχεία να τις παραχωρήσει αντί πινακίου φακής σε «ηµέτερα επιχειρηµατικά συµφέροντα» µε πρόσχηµα την «ανάπτυξη».

Η ελληνική µειονότητα θα µπορούσε να αντιδράσει προσφεύγοντας στο Συνταγµατικό ∆ικαστήριο, µε τη µόνη διαφορά ωστόσο ότι Συνταγµατικό ∆ικαστήριο αυτήν τη στιγµή στην Αλβανία δεν υπάρχει…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα