Προκλητικά σχόλια της Τουρκίας με δόσεις… ειρωνείας

Με αφορμή το περιστατικού στην Κάσο, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας προχώρησαν σε δηλώσεις-σχόλια, αναδιατυπώνοντας τις καίριες θέσεις της Άγκυρας για τουρκική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή - Μάλιστα,,, ευχαρίστησαν τις ελληνικές και τις ιταλικές αρχές για τη «συνεργασία» τους

Η ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, συνεχίζεται. Λάδι στη φωτιά έρχονται να ρίξουν δηλώσεις που αποδίδονται στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας σχετικά με το επεισόδιο στην Κάσο. Σύμφωνα με αυτές, η επίμαχη θαλάσσια περιοχή των ερευνών ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, υπήρξαν… προκλητικές ευχαριστίες προς  την Ελλάδα και την Ιταλία που σεβάστηκαν την τουρκική θαλάσσια δικαιοδοσία.

Η δήλωση που αφορά το περιστατικό με το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» αναφέρει αναλυτικά:

«Στις 21 Ιουλίου, η Ελλάδα εξέδωσε ανακοινώσεις ναυσιπλοΐας σχετικά με τις εργασίες που θα εκτελούσε το υπό ιταλική σημαία πλοίο R/V IEVOLI RELLUME για την τοποθέτηση καλωδίων, ορισμένες από τις οποίες εισέρχονταν στις Ζώνες Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μας. Για το θέμα αυτό εκδόθηκαν ανακοινώσεις ναυσιπλοΐας με αντιρρήσεις, ενώ δηλώθηκε ότι για την εκτέλεση εργασιών σε περιοχές που υπάγονται στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας απαιτείται η λήψη άδειας. Το εν λόγω πλοίο προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας στις 22 Ιουλίου και εμποδίστηκε από τουρκικά σκάφη.

Ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε αργότερα, του επετράπη να εκτελέσει εργασίες στις συντεταγμένες που δηλώθηκαν και εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων που ανήκουν στις Ναυτικές μας Δυνάμεις. Οι δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου παρακολουθούνται στενά από τα στοιχεία των Ναυτικών μας Δυνάμεων στην περιοχή. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους».

Η αντίδραση της Τουρκίας βασίζεται στην κατατεθειμένη στον ΟΗΕ επιστολή της 18ης Μαρτίου 2020 (τουρκολιβυκό μνημόνιο), η οποία υποστηρίζει πως η θαλάσσια περιοχή νότια, ανατολικά και νοτιοδυτικά της Κάσου, βρίσκεται εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Η επιστολή αυτή έρχεται σε αντίθεση με την οριοθετημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) Ελλάδας-Αιγύπτου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η Κάσος και η Κάρπαθος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα