Προβληματίζει το «οριακό» 155

Σχέδια επί χάρτου κάνει το στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, σε μια προσπάθεια να προβλέψουν όλα τα πιθανά σενάρια και να προλάβουν τυχόν πολιτικά ατυχήματα που θα ζημίωναν την κυβέρνηση. Άλλωστε, ήδη στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο συγκυβερνώντων επικρατεί γκρίνια για τα όσα θα ακολουθήσουν, με δεδομένο πως τα σκληρά μέτρα του 3ου Μνημονίου πρέπει όχι μόνο να ψηφιστούν αλλά κυρίως να εφαρμοστούν το προσεχές διάστημα. Την ίδια ώρα, τα περιβόητα ισοδύναμα μάλλον δεν υπάρχουν, κρίνοντας τουλάχιστον από τα σχετικά σχόλια που κάνουν κυβερνητικά στελέχη.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Η οριακή κυβερνητική πλειοψηφία των 155 βουλευτών φαίνεται να προβληματίζει έντονα το Μέγαρο Μαξίμου. Το επόμενο διάστημα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο και η συνοχή της κυβέρνησης απειλείται λόγω των όσων θα φτάσουν στη Βουλή και θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα. Σε αυτά όμως θα πρέπει να προστεθούν και επιπλέον μέτρα, που ήδη εξετάζονται στο παρασκήνιο, γεγονός που υποχρέωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη να προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα να μην τα πάει προς ψήφιση.

Αν και μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να απαλλάσσεται από τους αντιρρησίες, η ομογενοποίηση δεν έφτασε στον βαθμό που ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε. Στην ΚΟ υπάρχουν ακόμα στελέχη που δύσκολα θα συμφωνήσουν σε οτιδήποτε άλλο πέραν της συμφωνίας που ήδη έχει ψηφιστεί από τον Αύγουστο. Ακόμα όμως και τα μέτρα αυτά δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα περάσουν αναίμακτα, μιας και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είχαν ηγηθεί επικοινωνιακής επίθεσης σε μια προσπάθεια να πείσουν ότι εξακολουθούσε να υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Η σκληρή όμως πραγματικότητα ήρθε να αποδείξει άμεσα πως το παράλληλο πρόγραμμα δεν έχει δυνατότητα να υλοποιηθεί, σε επίπεδο τουλάχιστον άμεσων αποτελεσμάτων. Μπορεί με παράλληλα μέτρα να βοηθηθούν εκείνοι που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, όμως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών για ακόμα μια φορά καλούνται να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα αριστερά χαράτσια.

Αυτήν τη φορά, τριγμοί διαπιστώνονται και στην ΚΟ των ΑΝΕΛ. Αν και στην προηγούμενη κυβερνητική περίοδο το κόμμα του Πάνου Καμμένου είχε στηρίξει τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, όταν το κόμμα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα φυλλορροούσε, σήμερα κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει για το ίδιο. Από τη μία το πολιτικό κόστος που μείωσε τα ποσοστά του κόμματος στις εκλογές και, από την άλλη, η επόμενη μέρα – ήδη αναζητούνται εκείνοι που θα κάνουν πίσω και δεν θα ακολουθήσουν την πλειοψηφία. Άλλωστε, αυτό που χωρίζει την κυβέρνηση από την… ακυβερνησία είναι μόλις πέντε ψήφοι.

«Προσηλυτισμός»
Με φόβητρο τους παραπάνω κινδύνους, στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση του Μεγάρου Μαξίμου να «προσηλυτιστούν» βουλευτές άλλων κομμάτων στην περίπτωση μόνο που δεν καταστεί δυνατή μια νέα συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων θα μπορούσε να είναι μια καλή περίπτωση, καθώς εκτιμάται πως κάποιοι από αυτούς δεν θα δυσκολευθούν να αλλάξουν στρατόπεδο με αντάλλαγμα μια θέση στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών. Άλλωστε, αυτό δεν θα ήταν πρωτόγνωρο, καθώς –όπως σχολιάζει στην «Α» πολιτικός παράγοντας–, «επί της ουσίας αυτό συνέβη και με τον ΛΑΟΣ. Κάποιοι κέρδισαν προβολή στοιχηματίζοντας σε ένα κόμμα που σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο ήταν της “μόδας” και στη συνέχεια κατάφεραν τη χρυσή μεταγραφή. Το χαρακτηριστικό αυτών των κομμάτων είναι πως δεν υπάρχει κοινή αντίληψη ούτε και ομοψυχία, αλλά αποτελούν μια συνεργασία συγκεκριμένου σκοπού. Το πιθανότερο την ίδια τύχη θα είχαν και οι ΑΝΕΛ αν δεν ήταν κυβερνητικός εταίρος από τον Ιανουάριο».

Παρ’ όλα αυτά, στο περιβάλλον του πρωθυπουργού επενδύουν πρωτίστως σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και όχι με το Ποτάμι, το οποίο θεωρούν πως δεν έχει υπόσταση και δύσκολα θα έχει μέλλον. Αντίθετα, στη Χαριλάου Τρικούπη απέδειξαν ότι το κίνημα μπορεί τουλάχιστον να έχει ρόλο ρυθμιστή αντλώντας δυνάμεις από τον ίδιο χώρο που διεκδικεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ έχοντας μνημονιακή «εμπειρία» μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα στις υψηλές απαιτήσεις της κοινοβουλευτικής περιόδου. Εύκολη εκτιμάται πως θα είναι και μια αρχική συμφωνία, μιας και οι πολιτικοί στόχοι των δύο κομμάτων βρίσκονται αρκετά κοντά, ενώ η συνεργασία αυτή θα ενισχύσει την κυβέρνηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι αυτό θα ήταν η ιδανική λύση ώστε να αποφευχθεί μια νέα εκλογική αναμέτρηση την προσεχή άνοιξη, αν και όλα θα ξεκαθαρίσουν με την ψήφιση του νομοσχεδίου-γίγας μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Δεν κρύβουν όμως και την ανησυχία τους για τυχόν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το ΠΑΣΟΚ φαντάζει ο μεγάλος εχθρός λόγω του παρελθόντος του. Και ακόμα περισσότερο λόγω της παρουσίας του Ευάγγελου Βενιζέλου σε αυτό. Για αυτό άλλωστε κάποιοι επενδύουν ακόμα και σε… ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, οι οποίοι ως ανεξάρτητοι θα ψηφίζουν κατά το δοκούν τα κρίσιμα νομοσχέδια.

Και από το ΠΑΣΟΚ όμως μια πιθανή συνεργασία αντιμετωπίζεται με καχυποψία, κυρίως λόγω των ΑΝΕΛ και του Π. Καμμένου, ο οποίος έχει στοχοποιήσει πολλάκις το κίνημα. Από τη Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν πως έχασε την ευκαιρία του, μιας και «η αντιπολίτευση του έδωσε συναίνεση στην προηγούμενη Βουλή. Εμείς το ΠΑΣΟΚ ψηφίσαμε την κακή συμφωνία που έφερε, μόνο και μόνο για να μη βγει η χώρα από την Ευρωζώνη, εκεί που την πήγαιναν οι καταστροφικοί χειρισμοί του. Δεν αξιοποίησε την καλή θέληση και τις προτάσεις μας και πήγε σε εκλογές για να λύσει εσωκομματικά προβλήματα».

Δεν στέκονται όμως μόνο σε αυτό, αλλά του στέλνουν μήνυμα πως όπως έστρωσε θα κοιμηθεί: «Πρέπει να εφαρμόσει το 3ο πιο σκληρό μνημόνιο, τα μέτρα που αυτός υπέγραψε. Θα πρέπει να τα εφαρμόσει με την κυβερνητική πλειοψηφία που ο ίδιος επέλεξε να έχει. Τι ζητάει, για να καταλάβουμε δηλαδή, εκείνος να κυβερνάει, με ένα ανεπαρκές και αντιμεταρρυθμιστικό κυβερνητικό δυναμικό, να καταστρέφει τη χώρα, να διαλύει την κοινωνία και εμείς να τον στηρίζουμε; Αυτό φυσικά και δεν είναι δυνατόν να συμβεί». Αυτά βέβαια μπορούν να αναθεωρηθούν, αν από το κυβερνητικό μέτωπο απομακρυνθεί ο Π. Καμμένος, υπονοούν από το ΠΑΣΟΚ.

Κλείνουν το μάτι…
Πάντως, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε ευκαιρία αναφέρεται στη δυνατότητα συνεργασιών προετοιμάζοντας το έδαφος. Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος κλείνει το μάτι σε όσους το επιθυμούν να στηρίξουν την κυβέρνηση ακόμα και χωρίς να ενταχθούν –σε πρώτη φάση– σε αυτή. «Όποιος θέλει να συμβάλει στη διαπραγματευτική προσπάθεια και τη στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια και τη γρήγορη έξοδο, πρέπει να είναι στην κυβέρνηση;» διερωτήθηκε πρόσφατα, αποσαφηνίζοντας όμως ότι η συνεργασία «χρειάζεται ένα πλαίσιο. Πάντα με διάλογο. Αλλά αυτό, επίσης, είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στην πορεία».

Μία από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Κάτι που ξεκίνησε από τα ευρωπαϊκά σαλόνια και πλέον έχει επεκταθεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Το παρελθόν του με την πρόσφατη διάσπαση του κόμματος δεν αποτελεί εχέγγυο πως θα τιμήσει την όποια συμφωνία με κόμμα της αντιπολίτευσης. Για αυτό και η θέση της Όλγας Γεροβασίλη χαρακτηρίζεται από πολλούς ουτοπική. Πόσω δε που ούτως ή άλλως ήδη (έστω και στο πίσω μέρος του μυαλού τους) κάποιοι δεν θα δίσταζαν να «αδειάσουν» τους ΑΝΕΛ για να εξασφαλίσουν μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία.

Πονοκέφαλος (και) η Ν.Δ.
Την ίδια ώρα, με ανησυχία παρακολουθεί το κυβερνητικό επιτελείο τις εξελίξεις στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Οι εσωκομματικές διαδικασίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αναμενόμενο να έχουν συνέπειες και στην κυβέρνηση. Ειδικά στην περίπτωση που μια έκπληξη αλλάξει τις ισορροπίες στη Συγγρού. Στο Μέγαρο Μαξίμου θα προτιμούσαν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Ελπίζω, κ. Μεϊμαράκη, να συνεχίσετε και να σας έχω απέναντί μου, να συνομιλούμε και να μου προτείνετε ισοδύναμα», είπε χαρακτηριστικά κοιτάζοντας προς την πλευρά του Β. Μεϊμαράκη ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό τον προβληματισμό του. Και αυτό γιατί ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται διαχειρίσιμος από συνεργάτες του πρωθυπουργού μιας και είναι γνωστές και οι θέσεις του και οι πολιτικές του επιλογές. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τους υπολοίπους και κυρίως με τους Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη. Ο μεν πρώτος δεν μπορεί να «μετρηθεί» από το Μ. Μαξίμου, αν και στα θετικά προσμετράται πως δεν θα είναι στη Βουλή. Όσον αφορά τον πρώην υπουργό, σχολιάζεται πως είναι… επικίνδυνος λόγω της επικοινωνιακής του ικανότητας που φαίνεται να έχει πέραση στους ψηφοφόρους.

«Δυστυχώς ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ένα κεφάλαιο από μόνος του αλλά όχι πολιτικό. Σε επίπεδο πολιτικής μπορεί είναι διαχειρίσιμος και σίγουρα λιγότερος από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σε επίπεδο όμως εντυπώσεων δυστυχώς κερδίζει εύκολα έδαφος με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για εμάς όσο και για το ίδιο του το κόμμα», εκμυστηρεύεται συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Συμπληρώνει δε πως για τον πρωθυπουργό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι σταθερό χωρίς εσωκομματικά προβλήματα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα