Πολυθρόνα για δύο με 7 «μνηστήρες»

Πληθωρισμός υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δεν αποκλείεται να προστεθούν κι άλλοι

Στους επτά έφτασαν οι υποψηφιότητες για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ στις 6 Οκτωβρίου και μέχρι τότε προλαβαίνουν κι άλλοι να θέσουν υποψηφιότητα. Έτσι μετά το Νίκο Ανδρουλάκη, τον Χάρη Δούκα και τον Παύλο Γερουλάνο που ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητες τους στη Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ακολούθησαν ο Μιχάλης Κατρίνης, η Μιλένα Αποστολάκη, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σίγουρα οι επτά υποψηφιότητες μπορούν να φέρουν κόσμο στις κάλπες που αυτό είναι το ζητούμενο, όμως επί της ουσίας μιλάμε για μάχη των δύο, δηλαδή του νυν προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη και του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα. Όσο για τους υπόλοιπους, ο Παύλος Γερουλάνος θα προσπαθήσει να κάνει την έκπληξη και να περάσει στον 2ο γύρο, όμως ο δρόμος που πρέπει να διαβεί μοιάζει με βουνό. Διότι μπορεί οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν στην 3η θέση, σχετικά κοντά με τους άλλους δύο, όμως άλλο οι δημοσκοπήσεις και άλλο η ώρα της κάλπης.

Ο Μιχάλης Κατρίνης με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα θα είναι 4ος, ενώ η Μιλένα Αποστολάκη και η Νάντια Γιαννακοπούλου πολύ δύσκολα θα ξεπεράσουν το 5%, ενώ η υποψηφιότητα του Γιάννη Κανελλάκη φαίνεται ότι θα συγκινήσει κάποιους παλιούς ΠΑΣΟΚους, αλλά πολύ δύσκολα θα αποφύγει την 7η θέση, αν τελικά επιμείνει στην υποψηφιότητα του.

Ήδη αυτοί που ανακοίνωσαν πρώτοι την υποψηφιότητα τους προχώρησαν άμεσα σε διάφορες κινήσεις για να ενισχύσουν την δυναμική τους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ισχυρό μηχανισμό εντός του κόμματος, καθώς ελέγχει την πλειοψηφία των νομαρχιακών και τοπικών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ. Και από εκεί έχει ξεκινήσει το παιχνίδι της υποστήριξης του νυν προέδρου που επιθυμεί την επανεκλογή του.

Από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας ήδη ξεκίνησε περιοδείες και την Πέμπτη βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη όπου μίλησε σύναξη υποστηρικτών του. Τέλος ο Παύλος Γερουλάνος μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας συλλέγει υπογραφές, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι διαθέτει ένα εξαιρετικό επιτελείο, το οποίο τον βοήθησε στο να κάνει μία θαυμάσια εμφάνιση στις δημοτικές εκλογές του 2019, όπου κατετάγη 3ος με υπερδιπλάσιο ποσοστό από αυτό που έλαβε τότε το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι στις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2023 ξεπέρασε σε σταυρούς τον Κώστα Σκανδαλίδη κι εξελέγη βουλευτής.

Τα επόμενα βήματα των υποψηφίων είναι εκτός από την απαραίτητη συλλογή υπογραφών για να θεωρηθεί έγκυρη η υποψηφιότητα, να πείσουν και στελέχη με όνομα και ιστορία στο ΠΑΣΟΚ να τους στηρίξουν μέσω δηλώσεων στον Τύπο. Βέβαια θεωρείται ακόμη πολύ νωρίς, καθώς μεσολαβεί και το καλοκαίρι, όπου οι Έλληνες έχουν περισσότερο το μυαλό τους στις διακοπές και λιγότερο στην πολιτική.

Ο Χάρης Δούκας, ο οποίος εμφανίστηκε πρώτος και δυναμικά στην κούρσα, σχεδιάζει να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις, διευρύνοντας τόσο το επιτελείο του, όσο και τις συμμαχίες του με βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ από το γραφείο του στο Δημαρχείο θα συνδυάσει κινήσεις που προκύπτουν από το διπλό του ρόλο. Ως Δήμαρχος προσπαθεί κάθε μέρα να επιταχύνει ρυθμούς για να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του για την Αθήνα και ταυτόχρονα να ηγηθεί της εκστρατείας με στόχο την κυβερνητική προοπτική του ΠΑΣΟΚ. «Πρόκειται για ένα δύσκολο στοίχημα που βάζει με αισιοδοξία και πίστη στο στόχο του», λέει στενός του συνεργάτης.

Τα πονταρίσματα των στοιχηματικών εταιρειών εν τω μεταξύ αρχίζουν και δείχνουν Δούκα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- αμέσως μετά την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το επικρατέστερο σενάριο, είναι να δούμε τον Χάρη Δούκα ως νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς η υποψηφιότητά του παίζεται με απόδοση μόλις 1,45. Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος ποντάρει ένα ευρώ και αναδειχθεί νικητής ο Δήμαρχος Αθηναίων στις εσωκομματικές κάλπες, τότε θα πάρει πίσω ένα ευρώ και 45 λεπτά. Αντίθετα, η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη δίνει απόδοση 3,50 και αυτή του Παύλου Γερουλάνου δίνει 6,00 που είναι και η υψηλότερη. «Καλοδεχούμενες όλες οι υποψηφιότητες», προσθέτουν από την πλατεία Κοτζιά, βλέποντας να συμπληρώνεται εν τω μεταξύ το πράσινο κάδρο και με άλλες υποψηφιότητες.

Στο ίδιο κλίμα και η Χαριλάου Τρικούπη που διαβάζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της υποψηφιότητας Δούκα, ακονίζει τα μαχαίρια και παράλληλα αναλαμβάνει να σχεδιάσει με άρτιο τρόπο την εκλογική διαδικασία. Η συμφωνία για το εκλογικό χρονοδιάγραμμα την Κυριακή θεωρείται πλέον η δυναμική αφετηρία για την αλλαγή σελίδας και δίνει στους υποψηφίους τη δυνατότητα να προγραμματίσουν βήμα-βήμα, χωρίς καθυστερήσεις, τις κινήσεις τους στην εσωκομματική σκακιέρα.

Ο Παύλος Γερουλάνος, που χαρακτηρίζει σενάρια επιστημονικής φαντασίας σε αυτή τη φάση τις συνεργασίες και τις συμπράξεις στην κεντροαριστερά, όταν ρωτήθηκε την ίδια στιγμή για την απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων να διεκδικήσει και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όντας στην πλατεία Κοτζιά, απάντησε με έμμεσες αιχμές στον Χάρη Δούκα: «Δεν σχολιάζω κανέναν. Μπορώ να μιλήσω για εμένα . Όταν ήμουν στην αντιπολίτευση του Δήμου Αθήνας, έμεινα εκεί και δεν διεκδίκησα κάτι άλλο». Ο κ. Γερουλάνος σε συνέντευξή του χαρακτήρισε χρέος του ΠΑΣΟΚ «να γίνει δυνατό και να πείσει τους πολίτες» και άσκησε κριτική και προς τη Χαριλάου Τρικούπη και το Νίκο Ανδρουλάκη υποστηρίζοντας ότι «δεν αξιοποιήθηκαν όλοι και ότι υπήρξαν οργανωτικά προβλήματα, όπως ότι έγιναν και επικοινωνιακά λάθη».

Ο κ. Γερουλάνος ισχυρίζεται ότι μιλά συχνά με το Γιώργο Παπανδρέου, σε μία προσπάθεια να κερδίσει παπανδρεϊκούς ψήφους. Βέβαια ο πρώην πρωθυπουργός μία εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής συναντήθηκε με τον Χάρη Δούκα. Από το επιτελείο του κ. Παπανδρέου υποστηρίζουν ότι η «συνάντηση έγινε για να κληθεί ο δήμαρχος στο Συμπόσιο της Σύμης, που φέτος πραγματοποιήθηκε στη Σάμο».

 

Η Μιλένα και ο Κατρίνης
Για την Μιλένα Αποστολάκη η επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αναγκαία αλλά και ιστορικά κρίσιμη, καθώς η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μια νέα αλλαγή. «Το μοντέλο διακυβέρνησης και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας πρέπει και μπορούν να ηττηθούν», υποστήριξε η βουλευτής Βορείου Τομέα της Β’ Αθηνάς ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της και καλώντας τον προοδευτικό κόσμο να προσέλθει μαζικά στις κάλπες την 6η και την 13η Οκτωβρίου, στον πρώτο και δεύτερο εσωκομματικό γύρο για την εκλογή ηγεσίας. Η Μιλένα Αποστολάκη είχε επί της ουσίας προαναγγείλει την υποψηφιότητα της με την ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή την προηγούμενη Κυριακή. Τότε όπου ασκώντας κριτική στο Νίκο Ανδρουλάκη, πρότεινε ένα «αναβαπτισμένο κόμμα με συλλογική λειτουργία, καθαρό πολιτικό μήνυμα, μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση στη Βουλή, που είναι το κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, επαφή με τους φορείς, τα συνδικάτα και τα κινήματα και άνοιγμα στους πολίτες του κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου, ώστε να γεννηθεί ξανά ελπίδα και προσδοκία».

Εν μέρει ήταν μία έκπληξη η υποψηφιότητα του Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος ας μην ξεχνάμε όταν εκλέχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέλαβε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο πρόεδρος του Κινήματος ήταν ευρωβουλευτής. Ο Μιχάλης Κατρίνης είναι υπέρμαχος της σύμπλευσης των κομμάτων της κεντροαριστεράς και όλοι του αναγνωρίζουν ότι η υποψηφιότητα του είναι αμιγώς πολιτική. Το κρας τεστ για τον Μιχάλη Κατρίνη ήταν η κινητοποίηση του κόσμου του ΠΑΣΟΚ που πέτυχε στην εκλογική περιφέρεια του, την Ηλεία, όπου το Κίνημα έχασε την πρώτη θέση για δύο ποσοστιαίες μονάδες. «Με συνείδηση της ευθύνης και επίγνωση της κρισιμότητας της εποχής για τη χώρα και τη δημοκρατική παράταξη, ανακοινώνω την απόφασή μου να συμμετάσχω ως υποψήφιος πρόεδρος στη διαδικασία εκλογής για την νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στόχος μου είναι το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Κατρίνης, ο οποίος τάσσεται υπέρ του ανοιχτού διαλόγου με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς.

Όσον αφορά τη Νάντια Γιαννακοπούλου πίστευε ότι θα ήταν η μοναδική γυναίκα υποψήφια και γι’ αυτό δεν την ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή κατά την ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή. Όμως την πρόλαβε η Μιλένα Αποστολάκη. Οι δύο κυρίες, σύμφωνα με τους αναλυτές έχουν ελάχιστες πιθανότητες διάκρισης και αναμένεται να κινηθούν σε μονοψήφια ποσοστά.

Πως θα κινηθούν
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι και όλες που κατεβαίνουν διεκδικώντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τάσσονται υπέρ των συνεργασιών των κεντροαριστερών δυνάμεων, με βασικό κορμό το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν διαφορές στο κάθε αφήγημα, αλλά είναι κοινός ο παρονομαστής. «Να ενώσουμε δυνάμεις για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία», επιμένει για παράδειγμα ο κ. Δούκας, καλώντας σε συστράτευση και βάσει του μοντέλου που ακολούθησε στο Δήμο. Η πλευρά Δούκα επιχειρεί να μετατρέψει σε πλεονέκτημα τη διάχυση πολλών υποψηφιοτήτων. «Οι νέες υποψηφιότητες δεν αμφισβητούν τον Δούκα, ή τον Γερουλάνο, αλλά τον Ανδρουλάκη» έλεγαν. «Δεν περίμενα ότι υπάρχουν τόσο πολλοί που αμφισβητούν την ηγεσία» δήλωσε, σκωπτικά, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, με εφαλτήριο την Κεντρική Επιτροπή, έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και, φυσικά, τη μεγαλύτερη εμπειρία από τέτοιες μάχες. Έχει χτίσει εδώ και χρόνια έναν πανίσχυρο οργανωτικό μηχανισμό που τον στηρίζει διαχρονικά και -όπως διεφάνη στην ΚΕ- εξακολουθεί να ελέγχει. Προτάσσει την ανάγκη να μη διαιρεθεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά να πολλαπλασιάσει τις δυνάμεις του. Επιμένει στις αιχμές για συμφέροντα που ποδηγετούν ή σπρώχνουν αντιπάλους του, ενώ ταυτόχρονα μένει σταθερός στο αφήγημα της αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ, επισείοντας ταυτόχρονα τον «μπαμπούλα» της συγκόλλησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στα αρνητικά, η βεβαιότητα συσπείρωσης εναντίον του στον β’ γύρο όλων των υπολοίπων.

Ο Χάρης Δούκας έχει το πλεονέκτημα της αναγνωρισιμότητας, της φρεσκάδας και του παραδείγματος της νίκης στον Δήμο Αθηναίων απέναντι στη Ν.Δ. Διαθέτει πολύτιμους συμμάχους στο πλευρό του, όπως το οργανωτικό δίκτυο του Μανώλη Χριστοδουλάκη και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, αλλά και τον αέρα των δημοσκοπήσεων, που τον δείχνουν πλέον πρώτο. Παράλληλα, επιδιώκει να ενδυναμώσει την ηγετικότητά του, μετά την αγχώδη ομιλία με εμφανές τρακ στην Κεντρική Επιτροπή, απέναντι σε ένα όντως «εχθρικό περιβάλλον». Ας μην ξεχνάμε ότι ο «στρατηγός του», ο Χρήστος Πρωτόπαπας γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα εντός του ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει περισσότερες αντιπάθειες, από ότι συμπάθειες. Ο κ. Δούκας έχει να αντιμετωπίσει και τα εσωκομματικά βέλη, καθώς του καταλογίζουν «βιασύνη και σύνδρομο Μεσσία», αλλά και τη δημαρχιακή του θητεία που μόλις ξεκίνησε.

Ο Παύλος Γερουλάνος είναι ένα έμπειρο στέλεχος με κυβερνητική γνώση, ως υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, κοινοβουλευτική αλλά και αυτοδιοικητική εμπειρία. Διαθέτει αστικό προφίλ, με επίχρισμα ΠΑΣΟΚ, καθώς ήταν ο πρώτος που μίλησε δημόσια για την ανάγκη επαναφοράς του ιστορικού ονόματος, όταν ονομαζόταν «Κίνημα Αλλαγής». Είναι ενωτικός, ήπιων τόνων από πεποίθηση, ενώ η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής σχολιάστηκε θετικά από όλες τις πλευρές. Ζητάει να ανοίξουν οι πόρτες του κόμματος και να βγει στην κοινωνία, ενώ χαρακτηρίζει «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» τα περί συγκόλλησης κομμάτων. Έχει χτίσει μεθοδικά οργανωτικό δίκτυο και υπόσχεται να εκπλήξει όσους τον υποτιμούν. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως εάν καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο μπορεί να επιτύχει την έκπληξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Γερουλάνος παρουσίασε το σχέδιο «Αναγέννηση», τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «οι ιδεολογίες δεν πέθαναν, ούτε θα πεθάνουν». Ο βουλευτής σημείωσε πως θέλει να δει ένα ΠΑΣΟΚ που τα στελέχη του θα μιλούν με όλη την κοινωνία και για όλη την κοινωνία. «Οι παρέες, ναι, γράφουν Ιστορία. Στην πολιτική, όμως, Ιστορία γράφουν κόμματα ανοιχτά, δημοκρατικά, σύγχρονα», συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι «γύρω από ένα ΠΑΣΟΚ ανανεωμένο, Αναγεννημένο, μπορούμε να χτίσουμε τη μεγάλη παράταξη που θα ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις, σε όλο το πολιτικό φάσμα. Που θα κοιτάξει άμεσα στα μάτια τη συντήρηση και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές».

Επιπλέον, παρουσίασε συγκεκριμένη πολιτική πρόταση με τίτλο «Αναγέννηση», για αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ώστε να διασφαλίζονται 6 θεμελιώδη δικαιώματα για κάθε πολίτη, όπως είπε.

Θα φέρουν κόσμο

Και μπορεί αρκετοί και στην κυβέρνηση καις την αντιπολίτευση να κάνουν πλάκα, αλλά στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι οι πολλές υποψηφιότητες θα αυξήσουν το ενδιαφέρον του κόσμου και αναμένουν ότι στις 6 Οκτωβρίου θα σπάσουν το ρεκόρ των 270.000 από τις εσωκομματικές εκλογές του 2021. Ήδη ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος βάζει ως όριο τις 300.000 ψηφοφόρους, ενώ οι πιο παλιές καραβάνες πιστεύουν ότι η προσέλευση θα ξεπεράσει τις 350.000.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα