Πολύ κακό για το τίποτα η μετωπική Αλέξη-Κυριάκου

Μόνο στη διαπίστωση ότι η ακρίβεια καλπάζει συμφώνησαν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση που έγινε στη βουλή

Οι Αγγλοσάξωνες συνηθίζουν να λένε «much ado about nothing» εμπνευσμένοι από την ομότιτλη θεατρική κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Στα μέρη μας η αντίστοιχη έκφραση είναι «Πολύ κακό για το τίποτα» που όχι δραματουργικά αλλά σε επίπεδο πολιτικής ουσίας ταιριάζει γάντι στην κοινοβουλευτική αντιπαράθεση που είχαν χθες Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του τελευταίου για την ακρίβεια.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Στις πολιτικές συγκρούσεις που διεξάγονται στην ολομέλεια της Βουλής με αντιμαχόμενους τους αρχηγούς των κομμάτων, αυτό που κυριαρχεί τις περισσότερες φορές είναι ο εντυπωσιασμός της ατάκας. Υπό αυτό το πρίσμα, στην αποδελτίωση του διαξιφισμού που είχαν το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος της κυβέρνησης με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» δεν αποκλείεται να ξεχωρίσει ο βερμπαλισμός του Αλέξη Τσίπρα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριφέρεται «σαν Λουδοβίκος» και πολιτεύεται «σαν Θάτσερ», συμπληρώνοντας ότι η ακρίβεια έχει το όνομα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.

Το βασικό συμπέρασμα όμως ήταν άλλο και αποτυπώθηκε στην έναρξη της πρωθυπουργικής ομιλίας.

«Το παράδοξο αυτής της συνεδρίασης είναι ότι δεν διαφωνούμε ουσιαστικά στις διαπιστώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης παραδεχόμενος ότι παρά τις γενναίες παρεμβάσεις στήριξης στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, η ενεργειακή ακρίβεια παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να δοκιμάζονται και αγωνιούν για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε όμως διαφορετικά τις αιτίες και τις απαντήσεις» συνέχισε ο πρωθυπουργός και όπως αποδείχτηκε από τα επιχειρήματα που ανέπτυξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε άδικο. Κι αυτό διότι, ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε να ξεδιπλώσει το γνωστό αφήγημα του κόμματός του ότι η κυβέρνηση είναι ο φταίχτης που η ενέργεια στην Ελλάδα είναι η πιο ακριβή στην Ευρώπη, ότι με τις παρεμβάσεις του Μαξίμου επιδοτείται η αισχροκέρδεια και πως ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αντιληφθεί «λόγω παραστάσεων» –όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ– τις δυσκολίες του κόσμου, χωρίς φυσικά να λείψουν οι άσχετες «μπηχτές» για τις υποκλοπές («αντί να παρακολουθείτε τι γίνεται στην Ευρώπη και ποια μέτρα παίρνουν οι άλλες κυβερνήσεις, παρακολουθείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους») και τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού («Καμαρώνατε επί μήνες ότι τα πάμε περίφημα και μας λέγατε ότι δεν έχει καμία διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ από όσους εντός ΜΕΘ»).

Απαντήσεις αντί συνθηματολογίας

Αυτή τη μονοδιάστατη αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αποδομήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκινώντας από το γεγονός ότι στην Κουμουνδούρου αποσιωπούν επιμελώς την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως τον καταλυτικό παράγοντα πυροδότησης των πληθωριστικών πιέσεων που παρατηρούνται παγκοσμίως κι όχι μόνο στη χώρα μας.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Αλ. Τσίπρας λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι ούτε πρώτη στον πληθωρισμό, ούτε πρώτη στην ενεργειακή ακρίβεια και συμπληρώνοντας ότι ο ελληνικός πληθωρισμός του 12% είναι μεν ελαφρώς υψηλότερος του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου, αλλά υπάρχουν αρκετές χώρες με τον δείκτη να ξεπερνά το 15%.

«Η ακρίβεια έχει όνομα και είναι η εκβιαστική χρήση των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ευρώπης» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και ανταπέδωσε το δεικτικό σχόλιο λέγοντας ότι θα περίμενε από τον Αλ. Τσίπρα μια σαφή καταδίκη της Ρωσίας μαζί με την ΣΥΡΙΖΑϊκή παραδοχή «ότι ο παραλίγο δανειστής σας το 2015 αποτελεί εχθρό της δημοκρατίας και κίνδυνο για τη σταθερότητα και την πρόοδο των λαών».

Σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η «γαλάζια» διακυβέρνηση δεν προτίθεται να φορολογήσει τα υπερέσοδα των παραγωγών και ότι αφήνεται ανεξέλεγκτη η κερδοσκοπία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θύμισε όταν ήταν ο πρώτος που μίλησε για φορολόγηση 90% των υπερεσόδων μέχρι τον Ιούλιο του 2022, με βεβαιωμένα έσοδα βάση των υπολογισμών της ΡΑΕ. Αποκάλεσε, δε, εθνική επιτυχία τον εθνικό μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων που έχει θέσει σε λειτουργία η Ελλάδα («αυτό το μοντέλο υιοθετήθηκε από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνεται υποχρεωτικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε) και ο οποίος σε διάστημα τριών μηνών έχει αποφέρει στα δημόσια ταμεία 2,7 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί και στη μόνιμη τον τελευταίο καιρό επωδό της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ. Χαρακτηρίζοντάς την ως «ακόμη έναν ωραίο μύθο τον οποίο επιμένει να διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως τη μαγική λύση», ο Κυρ. Μητσοτάκης ξέμπλεξε το… κουβάρι της πρότασης του κόμματος του Αλ. Τσίπρα, επισημαίνονταν καταρχάς το προφανές, ότι δηλαδή το κράτος εξακολουθεί να ελέγχει τη ΔΕΗ. Κι επειδή δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να θυμίσει στον αντίπαλό του τα δικά του κυβερνητικά πεπραγμένα ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ν.Δ. παρέλαβε το 2019 τη ΔΕΗ με συσσωρευμένες ζημιές ύψους 1,7 δισ. ευρώ και με την κεφαλαιοποίησή της μόλις στα 400 εκατ. ευρώ. Υπογράμμισε επίσης ότι «η κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αν υπήρχε τρόπος να την κάνετε, θα στοίχιζε, το 34% αξίζει σήμερα 680 εκατ., δηλαδή 4 φορές από ότι άξιζε το δικό σας 51% το 2019».

«Αν έμενε στα παλιά, δεν θα λεγόταν ΔΕΗ αλλά ΔΕΝ, γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρχει με τις δικές σας πολιτικές» κατέληξε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

 

Χαραμάδα παρέμβασης στο diesel κίνησης

Ως είδηση της τελευταίας στιγμής, από τη χθεσινή ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή προκύπτει ότι δεν αποκλείεται να δούμε κυβερνητική παρέμβαση στις τιμές του πετρελαίου κίνησης οι οποίες έχουν πάρει την ανιούσα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα στο σημείο ότι οι αυξήσεις στο diesel έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον Αλ. Τσίπρα, εξηγώντας ωστόσο ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα απαιτείται να συζητηθούν ρεαλιστικές λύσεις και σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο «μετράει» κάθε φορά τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας ώστε να διαπιστωθεί αν δύναται να εξαγγελθεί «ανακουφιστική» παρέμβαση και για το diesel κίνησης.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα