Πόλωση και διλήμματα από τον Σαμαρά

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στα σχέδια του Μαξίμου να εκμεταλλευθεί την ελληνική προεδρία όχι μόνο για να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας στο εξωτερικό και να απεγκλωβιστεί η Ελλάδα νωρίτερα από τα μνημόνια, αλλά και να έχει οφέλη στο εσωτερικό και ιδιαίτερα στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός στην επίσημη τελετή για την ανάληψη της προεδρίας ήταν ξεκάθαρο: Από την μία η σιγουριά που προσφέρει στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας ο Σαμαράς και η ΝΔ και από την άλλη η αβεβαιότητα με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτό τον ξεκάθαρο τρόπο ο πρωθυπουργός ανέδειξε ουσιαστικά τον εκλογικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου που αποτυπώνεται στο δίλημμα που θα θέσει η κυβέρνηση: «ναι ή όχι στην Ευρώπη». Παράλληλα, θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως μια καθαρά αντιευρωπαϊκή δύναμη. Το σκηνικό των ευρωεκλογών και το πολιτικό περιβάλλον κατά το οποίο μπορεί να διεξαχθούν, υπό προϋποθέσεις, και εθνικές εκλογές στήνεται μεθοδικά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός, στα πλαίσια της στρατηγικής του για να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη που δεν επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, χαρακτήρισε την κίνηση του κ. Τσίπρα, όχι μόνο «αντιευρωπαϊκή», αλλά επίσης «αντιδυτική και αντινατοϊκή».

Όπως αναφέρουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί σχεδόν σίγουρο, ότι το συγκεκριμένο δίλημμα θα πιάσει τόπο και οι Έλληνες πολίτες θα αναλογιστούν όχι μόνο τις θυσίες τους, αλλά θα ψηφίσουν αναλογιζόμενοι το μέλλον των παιδιών τους. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού με το συγκεκριμένο δίλημμα θα ανατραπούν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, καθώς είναι βέβαιο ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πολίτες θα αφήσουν στην άκρη τον θυμό τους για τη λιτότητα και θα υπολογίσουν μία πιθανή περιπέτεια της χώρας.

Βοήθεια από την Ευρώπη

Με βάση τα όσα είπε και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, το Μαξίμου εκτιμά ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα σταθούν αρωγοί στην κυβερνητική προσπάθεια. Ήδη ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε δημόσια στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και έκανε λόγο για «υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις», οι οποίες πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα», μήνυμα με εμφανείς αποδέκτες.

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό η πόλωση είναι το ζητούμενο για το Μαξίμου και εάν κρίνουμε από όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες το επόμενο διάστημα αναμένεται να θυμίζει πολεμική αναμέτρηση. Και όπως λένε στελέχη της ΝΔ σε μία προσωπική σύγκρουση Σαμαρά-Τσίπρα ο πρωθυπουργός έχει το αβαντάζ.

Επισήμως το ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εταίρος, μοιάζει να είναι στη γωνία. Εκτός μίας δήλωσης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει αντίδραση για το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός. Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος τόνισε πως η πόλωση δεν πρόκειται να δώσει λύση στα προβλήματα του τόπου. Από πλευράς της Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθούν να σηκώνουν το θέμα με την άρση του μέτρου για τα 25 ευρώ στα νοσοκομεία και όπως τονίζουν μέχρι τις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ θα λάβει κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες και θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αλλάξει πολλά από τα μέτρα που έχουν συναποφασιστεί.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα