Πολλά τα εμπόδια για τον Θεοδωράκη

Η πίεση που ασκείται στον Σταύρο Θεοδωράκη το τελευταίο διάστημα είναι  αφόρητη. Δεν είναι μόνο οι προσκλήσεις από τη Φώφη Γεννηματά που έχουν ενταθεί, αλλά και οι περισσότεροι γνωστοί του και φίλοι από την κεντροαριστερά, όποτε βρουν ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του, επιχειρούν να πείσουν τον πρόεδρο του Ποταμιού να κάνει το μεγάλο βήμα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πάντως, παρά το γεγονός ότι κι εντός του Ποταμιού υπάρχουν στελέχη, όπως ο Σπύρος Λυκούδης, που ενδιαφέρονται για τη μεγάλη κεντροαριστερά, ο Θεοδωράκης προσπαθεί να βγάλει τη συγκεκριμένη λέξη από το λεξιλόγιό του, υποστηρίζοντας ότι ο όρος «κεντροαριστερά» είναι πλέον απεχθής στην κοινωνία. Κάτι που σημαίνει ότι θα απαντήσει αρνητικά και στα τελευταία κελεύσματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Μάλιστα, έχει υιοθετήσει τη ρήση του αείμνηστου  Ηλία Ηλιού ότι «στην πολιτική σπανίως ένα και ένα κάνουν δύο, και συνηθέστερα αθροίζουν ένα και ενίοτε μηδέν».

Ο Στ. Θεοδωράκης προσδιορίζει το Ποτάμι στο Κέντρο κι επιτάσσει το μεταρρυθμιστικό προφίλ, εκτιμώντας πως αυτό θα του δώσει την ώθηση στην κοινωνία. Κι όπως λένε οι συνεργάτες του, εάν προχωρήσει το Ποτάμι σε οποιαδήποτε συνεργασία θα αυτοακυρωθούν οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκε το Ποτάμι. Γι’ αυτό και πρόσφατα είπε «προτιμώ 1.000 φορές να χάσω μόνος μου το στοίχημα, παρά να συντριβώ μαζί με το ΠΑΣΟΚ». Την ίδια ώρα, στη Σεβαστουπόλεως λένε πως το Ποτάμι μπορεί όχι μόνο να ξεπεράσει τον κάβο, αλλά και να έχει ανοδική πορεία, διότι δεν έχει κυβερνητική θητεία, κάτι που σημαίνει ότι δεν μετείχε στο φαγοπότι της εξουσίας, όπως είχε γίνει επί δεκαετίες με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και τώρα συνεχίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βλέπει την πολιτική της σωτηρία μέσω του Ποταμιού. Ξέρει ότι με το σημερινό της στελεχικό δυναμικό και με την ανύπαρκτη εκλογικά ΔΗΜ.ΑΡ. στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να ελπίζει σε επανάληψη του 6% που έλαβε τον Σεπτέμβριο, ενώ ανησυχεί βέβαια για το χειρότερο σενάριο: την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είναι πια εμφανές ότι θεωρεί μόνη λύση για τη χώρα μια κυβέρνηση με κεντρικό κορμό τη Ν.Δ.

Γι’ αυτό και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί διακαώς τη σύμπραξη με το Ποτάμι, προσβλέποντας να ανανεώσει την εικόνα της με 5-10 στελέχη ακόμη και από την επιτροπή διαλόγου του κ. Θεοδωράκη.

Κλεφτοπόλεμος
Στο Ποτάμι ισχυρίζονται ότι η κα Γεννηματά στην πρότασή της κρύβει την αλήθεια, που δεν είναι άλλη από το να επανεκλεγεί πρόεδρος από τη βάση των δύο κομμάτων, προσβλέποντας στη νίκη της από τη σκληρή κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά, ωστόσο, ο κ. Θεοδωράκης τα έχει αντιληφθεί, εξ ου και κάνει κλεφτοπόλεμο με την κα Γεννηματά. Την καλεί πρώτα να συμφωνήσει σε μεταρρυθμίσεις που ξέρει ότι διστάζει –όπως στην απόλυση των ανίκανων δημοσίων υπαλλήλων και στον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας– και μετά να αρχίσει η συζήτηση για την όποια συνεργασία των κομμάτων. Όπως υποστηρίζουν, το ΠΑΣΟΚ έχει εθιστεί στη στενή συνεργασία με τον δημόσιο τομέα και είναι αδύνατο να δεχθεί οποιαδήποτε μεταβολή.

Κάτι ανάλογο θεωρεί ο Θεοδωράκης ότι θα συμβεί και με τη Ν.Δ., παρά το μεταρρυθμιστικό προφίλ που αναδεικνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως εκτιμά ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο νέος «γαλάζιος» πρόεδρος στο τέλος θα αναγκαστεί σε αμφίσημες θέσεις, προκειμένου να μην αφήσει κανέναν δυσαρεστημένο. Έτσι, εκτιμά ο Στ. Θεοδωράκης ότι μπορεί να αποτελέσει τον πόλο έλξης για όλους αυτούς που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις, όλους αυτούς που βαρέθηκαν τις απραγματοποίητες υποσχέσεις και θέλουν να κάνουν βήματα μπροστά με βάση τη λογική.

Αναμφίβολα το σχέδιο του Θεοδωράκη έχει βάση, αλλά μέχρι στιγμής δεν του βγαίνει. Απεναντίας, σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσει το Ποτάμι όχι μόνο υπολείπεται του ΠΑΣΟΚ, αλλά σε αρκετές από αυτές μένει κι εκτός Βουλής.

Καθυστέρηση
Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν από τη δυναμική που μπορεί να συγκρατήσει μετά και το συνέδριο, αλλά και το πόσο θα ξεκαθαρίσει την ταυτότητά του το κόμμα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Δεν είναι λίγοι λ.χ. αυτοί που επισημαίνουν στον Θεοδωράκη ότι πρέπει το Ποτάμι να αλλάξει στόχους και, αντί να ικανοποιείται με τον ρόλο του κομπάρσου, να βγει μπροστά και να ξεκινήσει την επεξεργασία κυβερνητικού προγράμματος. Παράλληλα, να χτίσει μηχανισμό υποδοχής δυσαρεστημένων ψηφοφόρων, που είναι βέβαιο ότι θα εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, όλοι περιμένουν από τον Στ. Θεοδωράκη να μοιράσει ρόλους. Όχι στα χαρτιά, αλλά επί της ουσίας, προκειμένου το κόμμα να κατέβει στην κοινωνία, κάτι που επιθυμεί και μια πλειάδα κατώτερων στελεχών. Ταυτόχρονα, όλοι οι εθελοντές επιθυμούν να ξεκαθαριστούν οι σχέσεις του Θεοδωράκη με πολλούς εκ των κορυφαίων, έτσι ώστε όσοι είναι να αποχωρήσουν να το κάνουν τώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά και την τελευταία διαφοροποίηση του Χάρη Θεοχάρη με αφορμή το θέμα Μουζάλα, πολλοί εκ των εθελοντών μέσω των social media ζητούσαν τη διαγραφή του πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση εθελοντή: «Τελικά, βρήκαμε πού θα πάει ο Θεοχάρης, στους ΑΝΕΛ θα πάει». Ενώ άλλος με σκωπτική διάθεση πρόσθετε: «Θεία Χάρη! Δέκα γίνανε οι βουλευτές ΑΝΕΛ!»

Συγκεκριμένα, την ώρα που το Ποτάμι έλεγε πως «υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραιτηθεί ένας υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά τα σαρδάμ δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς», ο κ. Θεοχάρης δήλωνε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «ένα λάθος τέτοιου μεγέθους δεν μπορεί να λυθεί με άλλον τρόπο εκτός της παραίτησης του υπουργού». Σε διευκρινιστική ανάρτησή του στο Facebook, o κ. Θεοχάρης επεχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ωστόσο επέμεινε ότι το λεκτικό ατόπημα είναι λόγος παραίτησης, προσθέτοντας ότι υφίστανται και άλλοι σοβαρότεροι λόγοι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα