Πέτυχε το στόχο των εκλογών και παραιτείται

Εις αύριον τα νεότερα για τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο στόχος επετεύχθη, εκτός απροόπτου το κόμμα θα είναι στη Βουλή, η τρίτη θέση έχει χαθεί οριστικά, αλλά ακόμα ελπίζουν. Όχι για τις εκλογές αλλά για την επόμενη μέρα. Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήδη μαζεύει τα προσωπικά του αντικείμενα…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναζητείται με αγωνία από τη Χαριλάου Τρικούπη και όλα τα φώτα πέφτουν πάνω στη Φώφη Γεννηματά! Οι εκλογές έχουν επί της ουσίας τελειώσει για το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου και σχεδιάζεται η επόμενη μέρα με στόχο να διασωθεί η ευρύτερη κεντροαριστερά ή να γίνει εκ νέου εκκίνηση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του. Θα δρομολογήσει τις εξελίξεις και θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος. Εμμέσως το ομολόγησε ο ίδιος: «Προσωπικά έχω μεγαλώσει και δεν μπορώ να είμαι συνέχεια υπουργός ή αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά εάν κάποια στιγμή πρέπει να βοηθήσουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή τεχνοκράτες με εμπειρία που έχουν κάποια σχέση με το ΠΑΣΟΚ θα το κάνουν». Η δήλωση αυτή μπορεί να έγινε σχολιάζοντας την κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως επί της ουσίας αναφέρεται στην επόμενη μέρα για τον ίδιο.
Όπως εξηγεί στην «Α» στέλεχος του κόμματος με μακρά πορεία στο ΠΑΣΟΚ, «ο πρόεδρος γνωρίζει ότι έχει τελειώσει. Η επόμενη μέρα εκ των πραγμάτων θα είναι μέρα εξελίξεων για το κίνημα. Θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί και όλα δείχνουν πως είναι η κατάλληλη στιγμή για το μεγάλο ανοιχτό συνέδριο. Η αποτυχία της ΔΗΜΑΡ, μια πιθανή αποτυχία του κόμματος του Γ. Παπανδρέου αλλά και όλα εκείνα τα στελέχη που μέχρι σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα, θα υποχρεωθούν ως ένα βαθμό να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για το μέλλον της παράταξης».

Ο… συσπειρωτής
Κρίσιμο ζήτημα είναι το πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συσπειρώσει όλους στη νέα προσπάθεια. «Μεταβατικά θα μπορούσε να δράσει ο Κώστας Σκανδαλίδης. Πρόκειται για την ψυχή της παράταξης, είναι ο άνθρωπος που μπορεί να αγγίξει με τον λόγο του τους πάντες. Δεν είναι όμως αυτός που μπορεί να ηγηθεί την επόμενη μέρα. Απαιτείται ένα πρόσωπο πιο διαλλακτικό, πιο χαμηλών τόνων. Όλα δείχνουν πως η Φώφη Γεννηματά είναι εκείνη που θα μπορούσε να βγάλει την παράταξη από τον εμφύλιο σπαραγμό», εκτιμά ο συνομιλητής μας. Η ίδια η υπουργός επιλέγει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της επιχειρεί όμως να εμφανιστεί ενωτική. Σε συνέντευξή της μάλιστα αναφέρεται στον Γ. Παπανδρέου κρατώντας χαμηλούς τόνους: «Δεν θέλω να σχολιάσω το ζήτημα αυτό (σ.σ. το κόμμα Παπανδρέου). Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές. Δεν υπάρχει πολιτική νομιμοποίηση για την κίνηση αυτή, καθώς έστω και την τελευταία στιγμή, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρότεινε αμέσως μετά τις εκλογές να προχωρήσουμε σε ένα ανοιχτό, δημοκρατικό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ, όπου θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τα πάντα σε σχέση με τη φυσιογνωμία και την οργάνωση του κινήματος. Θεωρώ ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτή η κίνηση. Θα κριθεί από τους πολίτες. Από εκεί και πέρα, εγώ προσδοκώ στην ενότητα αυτού του χώρου και εργάζομαι, όπως και εκατοντάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα γι’ αυτό. Ελπίζω το ΠΑΣΟΚ να επανενωθεί μετά από αυτές τις εκλογές. Αυτή η επανένωση δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση μιας ολοκληρωμένης πρότασης που ήδη επεξεργάζεται το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο για το πώς θα βγει η χώρα από την κρίση, αλλά και για την Ελλάδα που θέλουμε να χτίσουμε».

Ο ενωτικός Κακλαμάνης
Ενωτικός εμφανίζεται και ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος παρευρέθηκε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, το βράδυ της Τετάρτης.
«Συνεπής στη γραμμή της ενότητας και της πρόσκλησης στους ψηφοφόρους της παράταξης να στηρίξουν οποιοδήποτε από τα δύο ψηφοδέλτια επιθυμούν, χωρίς αντιπαραθέσεις, ο Απόστολος Κακλαμάνης παρευρέθηκε απόψε και στις δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις», τονίζεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του. Στο δελτίο Τύπου σημειώνεται επιπλέον ότι «σε συνεργασία με ιστορικά και άλλα στελέχη που αποφάσισαν ν’ αγωνιστούν για την επανασυσπείρωση της παράταξης, καλούν και τις δυο πλευρές να συνεργαστούν από την επομένη των εκλογών για ένα ενωτικό δημοκρατικό συνέδριο για την ανασυγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, στη βάση αρχών και με δημοκρατικές διαδικασίες».
«Άμεσος στόχος όλων», υπογραμμίζεται, «πρέπει να αποτελέσει η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης και των κινδύνων που απειλούν τη χώρα στο εσωτερικό και το εξωτερικό μέτωπό της, με εθνική ενότητα και ομοψυχία των πατριωτικών, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της πατρίδας».
«Δεν υπάρχει σήμερα στο ΠΑΣΟΚ άλλο πρόσωπο που να συνδυάζει το παρελθόν με το μέλλον. Όλα αυτά όμως έχουν ένα προαπαιτούμενο. Τη συνταξιοδότηση πολλών. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, κάθε άλλη προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει», υποστηρίζει ο συνομιλητής μας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα