Περισσεύει η γκρίνια στο Ποτάμι

Η ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του Σταύρου Θεοδωράκη το βράδυ των εκλογών για το άσχημο αποτέλεσμα του Ποταμιού και η ανακοίνωση για τη διεξαγωγή συνεδρίου το τριήμερο 4-6 Δεκεμβρίου αποτέλεσαν το πρώτο μετεκλογικό χρονικό διάστημα την αρχική γραμμή άμυνας του επικεφαλής, προκειμένου να αποφευχθεί η εσωστρέφεια στη Σεβαστουπόλεως.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι ενός σημείου ο Θεοδωράκης τα κατάφερε. Ειδικά όταν ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη, στην έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου, ότι δεν θα ανεχθεί αυτομαστίγωμα. Ή και με την προτροπή προς τους συντονιστές του νομού Αττικής ότι στο συνέδριο «δεν πρέπει να ασχοληθούμε με αυτοκριτική, αλλά με γόνιμες προτάσεις για το μέλλον».

Όμως, σε όλες τις συσκέψεις των εθελοντών τόσο στην Αθήνα, όσο και στην περιφέρεια, η γκρίνια περισσεύει. Όλοι διαμαρτύρονται για τη λανθασμένη πολιτική τακτική που ακολουθήθηκε από τις εκλογές του Ιανουαρίου, για την ελλιπή οργάνωση του κόμματος, για την ανυπαρξία εσωτερικής ενημέρωσης και, το σημαντικότερο, για το ότι σε όλο το προηγούμενο διάστημα δεν δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες από τη Σεβαστουπόλεως για την αντίδραση των μικρομεσαίων στελεχών του κόμματος σε διάφορα καυτά ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία.

Τα βαριά χαρτιά
Πλέον στο παιχνίδι εισέρχονται τα λεγόμενα βαριά χαρτιά του κόμματος. Και ο λόγος για την ανάρτηση του Θανάση Σκόκου, εκ των πιο στενών συνεργατών του Θεοδωράκη στο facebook, ο οποίος χαρακτήρισε τον πολιτικό λόγο του κόμματος «ασαφή, αμφίσημο, στρογγυλό και ζυμαρένιο», και υπονόησε ότι τούτος διαμορφώθηκε αποκλειστικώς από τον κ. Θεοδωράκη και την επιλογή του να αρέσει σε όλους και να μη δυσαρεστεί κανέναν. Ο Σκόκος, ο οποίος στα νιάτα του πέρασε από την ΚΝΕ και το ΚΚΕ και την προεδρία του ΤΣΜΕΔΕ, του Ταμείου των Μηχανικών. Μία από τις κατακτήσεις της θητείας του, η οποία στη μεγαλύτερή της διάρκεια συνέπεσε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ήταν η δημιουργία Κλάδου Προνοιακών Παροχών του Ταμείου για την επιδότηση των ανέργων σε μια εποχή που ήταν ελάχιστοι.

Η κριτική που δέχεται ο Στ. Θεοδωράκης είναι, προκειμένου να προβεί σε αλλαγές στη δομή του κόμματος, να σταματήσει να είναι προσωποκεντρική και το σημαντικότερο να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερα στελέχη να αναδείξουν τις απόψεις τους και, φυσικά, να λάβουν πρωτοβουλίες. Από την πλευρά του ο Στ. Θεοδωράκης απέφυγε να σχολιάσει την επικριτική αναφορά Σκόκου. Όμως από τον στενό κύκλο των συνεργατών του εκφράστηκε η έντονη ενόχληση όχι για το περιεχόμενο αλλά για τον τρόπο δημοσιοποίησης της κριτικής. «Όταν το κόμμα βρίσκεται σε προσυνεδριακή ανασυγκρότηση και ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης προτρέπει επανειλημμένως τους πάντες να κάνουν προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, είναι παράδοξο να γίνεται δέκτης δημόσιας κριτικής και όχι να κατατίθενται όλες οι απόψεις στον διάλογο που ο ίδιος έχει προκαλέσει», έλεγαν.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια εντελώς διαφορετική οργανωτική δομή ακόμη και στην κορυφή του Ποταμιού, εφόσον τούτο αποδειχθεί η βούληση της πλειοψηφίας των συνέδρων, προσθέτοντας ότι το τελευταίο που θα επιθυμούσε ο Θεοδωράκης είναι να συνεχίσει να επωμίζεται προσωπικά ευθύνες που θα έπρεπε να κατανέμονται συλλογικά.

Και ο Ευθυμιόπουλος
Την ίδια ώρα, με ακόμη σκληρότερες εκφράσεις περιέγραψε τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ηλίας Ευθυμιόπουλος, που ήταν μέχρι πριν από λίγα 24ωρα μέλος της επιτροπής διαλόγου του Ποταμιού.

«Η εμμονή του Σταύρου Θεοδωράκη σε έναν κλειστό, προσωποπαγή και πλήρως ελεγχόμενο μηχανισμό δεν είναι ο μοναδικός αντίλογος στο κόμμα λενινιστικού τύπου. Μακροπρόθεσμα αποθαρρύνει όσα πρόσωπα δεν συμμετέχουν στον στενό πυρήνα βουλευτών – συντονιστικής επιτροπής, αφήνει έξω τους “μαζικούς χώρους” (καθώς δεν υπάρχουν οργανικοί σύνδεσμοι μεταξύ κόμματος και κοινωνικών ομάδων) και εν τέλει δεν παράγει πολιτική», αναφέρει ο Ευθυμιόπουλος σε επιστολή του προς τα 100 μέλη της Επιτροπής Διαλόγου. Αφήνει δε σαφώς να εννοηθεί ότι αποχωρεί από αυτήν, καθώς αισθάνεται παροπλισμένος και αδρανής «λόγω του οργανωτικού ελλείμματος του Ποταμιού τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια», και καταλογίζει στα στελέχη της Σεβαστουπόλεως ότι δεν μπήκαν καν στον κόπο να ανεβάσουν στο site του Ποταμιού όλα αυτά στα οποία κατέληξαν οι συναντήσεις εργασίας τής εν λόγω Επιτροπής.

Και βέβαια πολλοί είναι αυτοί που αναμένουν το πώς θα παρουσιαστεί ο Σπύρος Λυκούδης και οι Μεταρρυθμιστές στο συνέδριο, όπως και μεμονωμένα στελέχη που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ.

Πού ποντάρει ο Σταύρος
Προς το παρόν πάντως ο Στ. Θεοδωράκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το πώς σκέφτεται την καλύτερη δυνατή οργάνωση του Ποταμιού. Αντίθετα, όπως εκμυστηρεύτηκε σε συνομιλητές του, πιστεύει πολύ στη θεωρία του ώριμου φρούτου.

Από τη μία η κυβέρνηση λίαν συντόμως θα βρεθεί σε αδιέξοδο, λόγω των αντιλαϊκών μέτρων που έχει να λάβει, τα οποία θα προκαλέσουν λογική φθορά. Ταυτόχρονα, δεν αναμένει να προχωρήσει καμία μεταρρύθμιση, διότι όπως ισχυρίζεται «οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικώς του Τσίπρα είναι πολύ πιο σημαντικές από τα προβλήματα της κοινωνίας». Παράλληλα, ο Θεοδωράκης εκτιμά πως και η Νέα Δημοκρατία θα έχει σοβαρό πρόβλημα εσωστρέφειας και μετά την εκλογή νέου προέδρου τον Νοέμβριο. Οπότε, το Ποτάμι έχει σημαντικό χώρο για να ελιχθεί και να αποσπάσει οφέλη.

Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι εθελοντές μετέχουν στις προσυνεδριακές συγκεντρώσεις του κόμματος σε όλες τις περιοχές της Αθήνας, όπως και στην περιφέρεια. Για αύριο Κυριακή το απόγευμα στον Άλιμο διοργανώνεται από το Ποτάμι Αλίμου-Ελληνικού-Αργυρούπολης προσυνεδριακή συγκέντρωση, με τη συμμετοχή των βουλευτών Χάρη Θεοχάρη, Γιώργου Αμυρά και του Παναγιώτη Καρκατσούλη, για τον οποίο υπάρχει πρόταση από τις τοπικές επιτροπές να αναλάβει θέση διευθυντή στο κόμμα, με στόχο να το οργανώσει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα