Πέρασε το πρώτο τεστ…

Εκ πρώτης όψεως και με βάση την πρεμούρα της αντιπολίτευσης η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ δεν είχε τα αποτελέσματα που ανέμενε η Αθήνα. Τουλάχιστον αυτό προσπάθησαν να αναδείξουν τα ΜΜΕ που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτή η αλήθεια;

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μάλλον εδώ έχουμε να κάνουμε με το ποτήρι που έχει νερό. Κάποιοι το βλέπουν μισοάδειο και κάποιοι μισογεμάτο. Έτσι η αντιπολίτευση κάνει λόγο ότι ο Σαμαράς έκανε μία «τρύπα στο νερό», ενώ στο Μαξίμου εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης με την Άνγκελα Μέρκελ είναι σε θετικό πρόσημο για την Ελλάδα.

Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι παρά τις επικοινωνιακές διαρροές της προηγούμενης εβδομάδας από κύκλους του Μαξίμου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε χαμηλώσει τον πήχη, καθώς είχε καταλάβει την απροθυμία των Γερμανών να εισέλθουν εντός του 2014 σε μία νέα διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Οπότε αυτό που ήθελε να εξασφαλίσει ο πρωθυπουργός ήταν αφενός μεν να αναγνωριστούν από τη Γερμανία οι ελληνικές προσπάθειες, αφετέρου δε να αναλύσει στη Μέρκελ το ελληνικό σχέδιο μετάβασης στη μεταμνημονιακή εποχή. Κάτι που σημαίνει ότι από τη στιγμή που η καγκελάριος τον άκουσε με τη δέουσα προσοχή στις επόμενες κρίσιμες μάχες σε Eurogroup και Συνόδους Κορυφής οι Έλληνες κυβερνητικοί παράγοντες θα έχουν σαφές πιο εύκολο έργο, ειδικά εάν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε δείχνουν ότι πείστηκαν από το σχέδιο.

Ο Αντώνης Σαμαράς εξήγησε πως η Ελλάδα πλέον μπορεί από μόνη της να καλύψει το όποιο χρηματοδοτικό κενό και φυσικά δεν συμφώνησε με το ύψος που ισχυρίζονται πως βρίσκουν οι τροϊκανοί. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εκτιμά πως στις αρχές του 2015 το ΔΝΤ πρέπει να αποχωρήσει και να μη χρειαστεί η Ελλάδα να λάβει τα υπόλοιπα 16 δισεκατομμύρια ευρώ που οφείλει το ταμείο.

Θα στηρίξει

Παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί δείχνουν απροθυμία να ανοίξουν συζήτηση για το χρέος, σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι πρόθυμοι να στηρίξουν την Ελλάδα στην προσπάθεια απεγκλωβισμού από το μνημόνιο και το ΔΝΤ.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ δέχθηκε στις δηλώσεις των δύο ηγετών να ακουστεί η ανάγκη για φοροελαφρύνσεις, ώστε να τονωθεί η διαδικασία της ανάπτυξης και να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων, αποδεικνύει ότι η συνάντηση είχε θετικό πρόσημο.

«Η Ελλάδα πέτυχε παρά τη σκληρή λιτότητα να βγει από την ύφεση», είπε ο Αντ. Σαμαράς και επανέλαβε περισσότερες από μία φορά ότι δεν χρειάζεται ούτε νέο πακέτο ούτε νέο αναγκαστικό δανεισμό. «Η Ελλάδα μπορεί πια να σταθεί στα πόδια της, δεν απαιτείται νέο πακέτο έχουμε ανάγκη ανακουφίσεων στο επίπεδο  των φοροελαφρύνσεων. Χρειαζόμαστε ανάσες», ανέφερε χαρακτηριστικά  θέτοντας με αυτό τον τρόπο το αίτημα να δοθεί το πράσινο φως για τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε στη ΔΕΘ.

«Η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση. Επομένως η συνεργασία μπαίνει σε άλλη βάση. Αλλά δεν αλλάζει ούτε ο δρόμος των πλεονασμάτων και των μεταρρυθμίσεων», έσπευσε να επισημάνει. Και επανέλαβε: «Όχι σε νέο μνημόνιο, όχι σε νέο αναγκαστικό δανεισμό». Αναφερόμενος στο μείζον θέμα ρύθμισης του ελληνικού χρέους, ο πρωθυπουργός είπε: «Μετά την αξιολόγηση και τα stress tests, περιμένουμε  τελική λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Περιγράφοντας όμως τη λύση που επιζητεί η Αθήνα, μίλησε για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων.

Τέσσερα ζητήματα

Ο πρωθυπουργός στο τετ-α-τετ που είχε με τη Μέρκελ στο Βερολίνο έθεσε τέσσερα ζητήματα, που θεωρούνται καυτά για την κυβέρνηση. Με δεδομένη την εύθραυστη πολιτική κατάσταση, τις μηδενικές αντοχές της κοινωνίας από τη λιτότητα διαρκείας και τους πιεσμένους βουλευτές της συγκυβέρνησης, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να γκρεμίσει το τείχος των αντιστάσεων του Βερολίνου, θέτοντας, όπως λέει στενός του συνεργάτης, τα αυτονόητα. Ήτοι:

1] Την έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Υπενθύμισε την απόφαση του Νοεμβρίου 2012 του Eurogroup για την «επίτευξη μιας περαιτέρω αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης της αναλογίας του προς το ΑΕΠ».

2] Τον προϋπολογισμό του 2015 και τις φοροελαφρύνσεις. Ο Αντ. Σαμαράς παρέθεσε στη Γερμανίδα καγκελάριο μια σειρά οικονομικά στοιχεία και αριθμούς που αποδεικνύουν ότι είμαστε εντός των στόχων μας –επαναλαμβάνοντας ότι η υπερφορολόγηση, όπως αποδεικνύεται επί του πρακτέου, μόνο οφέλη δεν έχει για τα δημόσια ταμεία. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι πολίτες δεν αντέχουν να πληρώνουν άλλο, με εξαιρετικά ορατό το σενάριο της κυβερνητικής σταθερότητας, εφόσον δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του από τη ΔΕΘ, όπως η αύξηση των δόσεων στα ληξιπρόθεσμα.

3] Τον περαιτέρω πολιτικό χρόνο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κοινωνία, είπε ο πρωθυπουργός, έχει κάνει τεράστιες θυσίες τα τελευταία δύο χρόνια. Τώρα χρειάζεται μια επιβράβευση, ένα κίνητρο για να συνεχίσει την προσπάθεια, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος «να επιστρέψουμε στο μηδέν».

4] Το τέλος του προγράμματος και την απομάκρυνση της τρόικας. Είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης, με φόντο και τις πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους η χώρα να απεμπλακεί και από τα δύο προγράμματα, της Ευρώπης και του ΔΝΤ.

Πού θα βρεθούν τα κεφάλαια

Το μεγάλο, πάντως, ερώτημα για την απεξάρτηση από τα μνημόνια δεν είναι άλλο από το χρηματοδοτικό κενό. Ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι κατηγορηματικός: «Η Ελλάδα, μέσω του χρηματοδοτικού της προγράμματος, είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της», δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα, οι πηγές χρηματοδότησης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στη Γερμανίδα καγκελάριο, είναι με την έκδοση 18μηνων έντοκων γραμματίων και επταετή ομόλογα έως το τέλος του έτους.  Επίσης τα ταμειακά διαθέσιμα διαφόρων φορέων του Δημοσίου, όπως έγινε ήδη εντός του 2014, μπορούν κάλλιστα μέσω συμβάσεων repos να δώσουν χρηματοδοτικές ανάσες.

Τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ εκτιμάται πως μπορεί να δανειστεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από δημόσιους φορείς με καταθέσεις, όπως η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Και τέλος, υπάρχουν τα 11 δισεκατομμύρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ με το που θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο τέλος του μήνα από την τρόικα η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 7,3 δισ. ευρώ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα