Πείθει και τους… Θωμάδες ο Μεϊμαράκης

«Ριζώνει» ημέρα με την ημέρα ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην ηγεσία της Ν.Δ. Θεωρητικά είναι μεταβατικός, αλλά όλες οι κινήσεις του δείχνουν πως ήρθε για να μείνει. Στο κρίσιμο διάστημα για τη χώρα που ανέλαβε το κόμμα έχει διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κρίση που προκάλεσε η κυβέρνηση Τσίπρα, έχει καταφέρει να σταματήσει τις διαφορετικές φωνές εντός της Κ.Ο., και έχει πείσει ακόμη και τους άπιστους Θωμάδες του κόμματος ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. αναγνωρίζει στον πρώην πρόεδρο της Βουλής ότι έχει προσδώσει δυναμική στην παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. «Τόσο καιρό ζηλεύαμε τη δυναμική των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόσο του Ποταμιού, όσο και του ΠΑΣΟΚ με τον Βενιζέλο. Αντίθετα, εμείς είμαστε διαρκώς απολογούμενοι», μας έλεγε παλαιός βουλευτής της Ν.Δ., ο οποίος επεσήμανε πως «με τον Μεϊμαράκη αναδεικνύονται πλέον τα ολέθρια λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πλέον ο Τσίπρας είναι μονίμως απολογούμενος».

Αυτό είναι αλήθεια και φάνηκε και στην τελευταία συζήτηση για την ψηφοφορία των προαπαιτούμενων για το 3ο μνημόνιο, όπου μπορεί να επιστράτευσε το χιούμορ, αλλά δεν παρέλειψε να «καρφώσει» ανελέητα την κυβέρνηση για τη συμφωνία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το 3ο μνημόνιο έχει τις υπογραφές του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου». Όπως λένε από τη Συγγρού, ο στόχος είναι διττός. Αφενός μεν να αποδομήσει τη διαπραγματευτική ικανότητα του πρωθυπουργού προτάσσοντας ότι η οικονομία ήταν σε καλύτερη κατάσταση επί διακυβέρνησης Ν.Δ., αφετέρου δεν να βάλει στο κάδρο τον μόνιμα φωνασκούντα αντιμνημονιακό Πάνο Καμμένο. Και αυτό διότι στη Ν.Δ. εκτιμούν πως η βάση των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ προέρχονται από τη Ν.Δ. και πλέον ήρθε η κατάλληλη ευκαιρία με το να πιέσουν τον Καμμένο, προκειμένου να τους επαναπατρίσουν. Εξάλλου και τα λεγόμενα τζάκια της Ν.Δ. είναι πυρ και μανία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τόσο ο Κώστας Καραμανλής, όσο και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν ξεχνούν τα όσα δήλωσε ο Καμμένος μετά την επικράτηση του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα. Τότε που επέκρινε τις δηλώσεις των πρώην πρωθυπουργών για την αναγκαιότητα να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη.

Οι γκρίνιες
Ο Μεϊμαράκης έχει αποφασίσει μέχρι να υπογραφεί η νέα συμφωνία να περιμένει. Δηλαδή, το κόμμα να δώσει τη μάχη για απομακρυνθεί το ενδεχόμενο grexit ψηφίζοντας όσα είναι προαπαιτούμενα, παρά το γεγονός ότι πολλοί από τον ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν τις κακοτοπιές. Αυτή η απόφαση έχει προκαλέσει μουρμούρες μεταξύ των βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η… πολλή συναίνεση βλάπτει σοβαρά την παράταξη. Σχετικές διαφωνίες διατυπώθηκαν τόσο κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ μετά την ψηφοφορία βουλευτές έλεγαν πως «δεν μπορεί ο Τσίπρας να κυβερνά, η Ν.Δ. να ψηφίζει τα νομοσχέδιά του και 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να διαδραματίζουν ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης της κυβέρνησης»!

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., πάντως, προτιμά να κρατήσει στάση αναμονής, και γι’ αυτό προέβη στη δήλωση ότι «η Ν.Δ. είναι συμπαγής και ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση που έχουμε για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», ενώ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας πως «η Ν.Δ. δεν πρόκειται να κάνει τουλάχιστον αυτή τη στιγμή πρόταση μομφής», με προφανή στόχο να μη συσπειρώσει την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μεϊμαράκης εκτιμά πως αυτή η τακτική θα αναδείξει το ευρωπαϊκό προφίλ της Ν.Δ., ενώ την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα σπαράσσεται από την εμφύλια διαμάχη. Και βέβαια άνθρωποι του προέδρου της Ν.Δ. υποστηρίζουν πως ακόμη και τα επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης πέφτουν στο κενό, καθώς αυτούς που κατηγορούν για πραξικόπημα κατά του Τσίπρα, ήδη αποφάσισαν για άμεσο δάνειο 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, ενώ και ο Ντράγκι πρόσθεσε ρευστότητα μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες. «Αυτή ήταν η καλύτερη απάντηση στα σενάρια του Μαξίμου», λένε χαρακτηριστικά.

Τα εσωκομματικά
Βέβαια, όλοι στη Ν.Δ. αναμένουν το πότε θα ανοίξουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Προς το παρόν, ουδείς από τους δελφίνους δεν ανοίγει τον βηματισμό του. Κάτι απόλυτα λογικό, καθώς όποιος το τολμήσει εν μέσω αυτής της κρίσης, θα στρέψει την κοινωνία εναντίον του. Κάτι που μπορεί να ωφελήσει στο βάθος τον Μεϊμαράκη, ο οποίος μπορεί να μην έχει ανακοινώσει τίποτα, αλλά είναι πλέον κοινό μυστικό πως θα είναι εκ των υποψηφίων για να διαδεχθεί και με την ψήφο του λαού τον Αντώνη Σαμαρά.

Όπως έλεγε σε βουλευτές και πολιτικούς του φίλους, ο Μεϊμαράκης θα προχωρήσει στις διαδικασίες, εκτός και εάν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Επιτροπή αποφασίσουν ότι πρέπει να παραμείνει ο ίδιος έως το τακτικό συνέδριο του κόμματος. Επί της ουσίας, αρνείται τον τίτλο του μεταβατικού προέδρου και θέλει ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση, προκειμένου να παραμείνει ως κανονικός ώστε να έχει και ελευθερία κινήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συμμετείχε την Κυριακή, αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη, όχι ως πρόσωπο, αλλά διότι και μόνο ο όρος «μεταβατικός» δεν διευκολύνει.

«Όποιος θέλει, μπορεί κάλλιστα να βάλει υποψηφιότητα και να κατέβει στη βάση και να διεκδικήσει την εκλογή του», λέει και έχει δώσει εντολή στον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο να ξεκινήσει τις διαδικασίες, να οριστεί Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και να ανοίξει ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων. Αν και μοιάζει πολύ δύσκολο, υπάρχουν πολλοί εντός της Συγγρού που πιστεύουν ότι οι κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου της Ν.Δ. θα στηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Με βάση τις ημερομηνίες και το ότι την Τετάρτη υπάρχει και νέος γύρος σκληρών μέτρων που πρέπει να ψηφιστούν στη Βουλή. Όμως οι κύκλοι της Συγγρού επιμένουν ότι οι εσωκομματικές εκλογές είναι πολύ κοντά…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα