Πάσχα του ’64 τα… τσούγκρισαν (όχι τα αυγά) Ολυμπιακός, ΑΕΚ για τον ξένο διαιτητή

Στο Κύπελλο Πάσχα στο παλιό Καραϊσκάκη, οι γηπεδούχοι είχαν υποσχεθεί ξένο διαιτητή, δεν τον έφεραν κι έγινε χαμός όταν ο Νεστορίδης έκανε το 2-3 αλλά το γκολ ακυρώθηκε κι από τότε χώρισαν τα τσανάκια τους μια για πάντα – η ιστορία επαναλαμβάνεται

Κατ’ αρχάς, να ευχηθούμε και Καλή Ανάσταση. Βγάζουνε ανακοινώσεις όλοι αυτή την εποχή. Η ΕΠΟ, η Super League 1, οι ΠΑΕ, οι «επενδυτές» με δέκα εισαγωγικά. Όλοι συσπειρώνονται γύρω από την Ανάσταση του Κυρίου. Κι όλοι εύχονται, βέβαια, να τους βοηθήσει ο Θεάνθρωπος να πάρουνε το πρωτάθλημα. Η μόνη ευχή που είναι από καρδιάς. Όλα τα άλλα, για αγάπη, ειρήνη για όλο τον κόσμο, είναι τρίχες κατσαρές, όταν μιλάμε για ελληνικό ποδόσφαιρο, της πλάκας ιστορία. Για να καταλάβεις, μέχρι κι ο Μπαλτάκος θα ευχηθεί ειρήνη στο ποδόσφαιρο, αλλά να μην το πάω παραπέρα, Άγιες Μέρες που είναι.

Πάσχα, σου λέει. Το Άγιον Πάσχα. Μέρες που είναι και χαλαρώνεις λίγο, ρίχνεις και μια ματιά στο internet να δεις πώς περνούσε το ποδόσφαιρο τις Πασχαλιές πριν από πολλά χρόνια. Πώς παίζανε μπάλα, πως ήταν τα πράγματα με την διαιτησία, αν έφερναν και τότε ξένους διαιτητές, μήπως πλακωνότανε οι παράγοντες μεταξύ τους, όπως γίνεται σήμερα και τα ρέστα. Και παθαίνεις πλάκα, ρε μάστορα. Τίποτα δεν άλλαξε σ’ αυτήν την χώρα. Την ημέρα του Πάσχα του 1964, σου λέει, έγινε το έλα να δεις στο παλιό Καραϊσκάκη, μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ κι αυτό στάθηκε αφορμή να χωρίσουν τα τσανάκια τους μια και καλή. Κι από «αδελφά» σωματεία που ήτανε, κάθε χρόνος που περνούσε η έχθρα μεγάλωνε και φτάσαμε σήμερα να μεταλλαχθεί σε μίσος.

Και φτάσαμε σήμερα ο Μαρινάκης με τον Μελισσανίδη να πυροβολάει ο ένας τον άλλονα και άλλα τέτοια ωραία. Και ξέρεις γιατί πλακώθηκαν τότε; Για έναν ξένο διαιτητή, ρε φίλε. Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία και την δεύτερη φορά σαν φάρσα όπως έγραψε κι ο Καρλ Μαρξ. Όπως το ακούς, μάστορα. Σ’ εκείνο το παιχνίδι, ανήμερα του Πάσχα, είχε γίνει το ματς στον Πειραιά. Για το Κύπελλο Πάσχα ήταν το αγώνας, όχι για το πρωτάθλημα.

Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ είχε δυο δοκάρια με τους Νεστορίδη και Παπαγεωργίου, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν πιο αποτελεσματικός. Σκόραρε στο 26’ και στο 43’ με τον πρόωρα χαμένο Αριστείδη Παπάζογλου, ο οποίος είχε και δοκάρι στις αρχές του β’ ημιχρόνου. Στο δεύτερο ημίχρονο, γράφουνε τα κιτάπια, η ΑΕΚ ήταν πολύ καλύτερη, ζήτησε πέναλτι σε χέρι του Στεφανάκου στο 66’, αλλά δεν της δόθηκε. Έγινε ένας μικρός χαμός από τις διαμαρτυρίες. Δέκα λεπτά διαμαρτύρονταν οι παίκτες τη ΑΕΚ στον διαιτητή Λιουδάκη.

Στο 71’ ο Μίμης Παπαϊωάννου μείωσε σε 2-1 μετά από σέντρα του Σταματιάδη. Ο ίδιος παίκτης ισοφάρισε στο 78’ με έξοχη ατομική προσπάθεια. Και φτάνουμε στο 85’, όταν ο Κώστας Νεστορίδης σημείωσε τρίτο γκολ. Ο Λιουδάκης με τον επόπτη έφυγαν στην σέντρα, αλλά αυτή την φορά έπεσαν επάνω τους οι παίκτες του Ολυμπιακού, ότι ο Νεστορίδης είχε πιάσει την μπάλα με το χέρι.

Ο Λιουδάκης ακύρωσε το γκολ και τότε τον περικύκλωσαν οι παίκτες της ΑΕΚ. Νέος χαμός κυρίου στο γήπεδο. Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν και στην κερκίδα και ανήμερα του Πάσχα, αντί για ευχές, αντάλλασαν μπουνιές. Από τότε τα σπάσανε Ολυμπιακός και ΑΕΚ. Η οποία ΑΕΚ κατηγόρησε τον Ολυμπιακό, ότι αυτός είχε υποσχεθεί να φέρει ξένο διαιτητή για το ματς.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που έγινε το Κύπελλο Πάσχα. Τελείωσε ο θεσμός που έφερνε κόσμο στα γήπεδα, για κανένα έσοδο παραπάνω. Πάνε και τα τσουγκρίσματα των κόκκινων αυγών με τους αρχηγούς των ομάδων πριν από την σέντρα.

Μέχρι εκείνο το ματς, ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός ήταν στα μέλια. Και με τον Παναθηναϊκό, επίσης. Είχαν φτιάξει το περίφημο ΠΟΚ (Ποδοσφαιρικές ομάδες Κέντρου) ή γι άλλους το ΠΟΚ σήμανε Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Κωνσταντινοπουλίτες ΑΕ.

Το πρώτο Κύπελλο Πάσχα έγινε το 1927 και ήταν αποτέλεσμα της σφοδρής κόντρας που είχαν αναπτύξει Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ με την ΕΠΟ. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ στήριξαν τον Ολυμπιακό στην διαμάχη του με την ΕΠΟ και αποφάσισαν να δημιουργήσουν τρεις διοργανώσεις. Το κύπελλο Σεπτεμβρίου, το Κύπελλο Χριστουγέννων και το Κύπελλο Πάσχα. Η ΕΠΟ είχε απαγορεύσει στον Ολυμπιακό να παίρνει μέρος σε κάθε διοργάνωση κι επειδή δεν υπάκουσαν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός, τις διέγραψε κι αυτές από τα μητρώα. Η μικτή ΠΟΚ έπαιξε αγώνες και στην Λεωφόρο, αλλά και στην Τουρκία και αλλού. Ξέφυγα όμως.

Θα πεις, ερχότανε ξένοι διαιτητές εκείνα τα παλιά χρόνια; Βεβαίως. Από την δεκαετία του ’30 ξεκίνησε η ιστορία με τους ξένους διαιτητές. Και κοίτα να δεις, ρε μάστορα, πως τα φέρνει η ζωή. Τότε, την απόφαση για να έρχονται ξένοι διαιτητές τις έπαιρναν οι κυβερνήσεις. Και σήμερα, ο Μητσοτάκης καθάρισε με το τηλεφώνημα στον Τσέφεριν για να έρχονται ξένοι διαιτητές. Λες και δεν άλλαξε τίποτα. Μόνο ο Μπαλτάκος άλλαξε, που παραμυθιάζει τον κόσμο ότι δεν έρχονται ξένοι Elite διαιτητές και τρώει σφαλιάρες από τον Μητσοτάκη.

Κι εκείνα τα χρόνια η καχυποψία πήγαινε σύννεφο. Στην αρχή, η διαιτησία βοηθούσε πάντα τους μεγάλους. Μέχρι και ένα τέταρτο παραπάνω διαρκούσε το ματσάκι για να βάλουνε γκολ. Η καχυποψία δεν έφυγε ούτε από το ντέρμπι. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κατηγορούσε ο ένας τον άλλον, ότι επηρεάζει τους Έλληνες διαιτητές. Και τότε το θέμα ήτανε ποιος θα την φέρνει σε ποιον. Όπως ακριβώς, γίνεται και σήμερα. Την ΑΕΚ την είχαν στην απ έξω. Κι έτσι, άρχισαν να έρχονται οι ξένοι διαιτητές μόνο για τα ντέρμπι, για να ηρεμήσει κι ο κόσμος, που άρχισε να ψυλλιάζεται ότι το πράγμα βρωμάει. Και τα έξοδα τα πλήρωναν οι ομάδες, όπως γίνεται και σήμερα με την Super League 1.

Την δεκαετία του ’30, λοιπόν, ήρθε ο πρώτος ξένος διαιτητής για ντέρμπι. Ο πρώτος ξένος σε ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού ήταν ο Ιταλός Ρινάλντο Παλασίνα στις 30 Ιουνίου 1930. Στη δεκαετία του ’60, η κόντρα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού βρέθηκε στο αποκορύφωμά της και παρέλασαν από τα ελληνικά γήπεδα δεκάδες ξένοι διαιτητές διαφορετικών εθνικοτήτων, μέχρι και Αιγύπτιοι, Ισραηλινοί, Μαλτέζοι, Τούρκοι, Κύπριοι. Ξένοι να’ ναι κι ό,τι να’ ναι. Πολλοί την μια φορά ερχότανε με το όνμά τους και την επόμενη με άλλο όνομα. Σάμπως ο Μπαλτάκος τα ίδια δεν κάνει και σήμερα; Ιρακινό έφερε για το ντέρμπι Άρη – ΠΑΟΚ 1-2 και Αλβανό Varista, τον Τσαγιά, που τον μπουτζουριάσανε στην Αλβανία να τα παίρνει. Λογικό ήταν και τότε να υπάρχουν παρατράγουδα, αλλά όχι σαν τα σημερινά, που η ΕΠΟ φέρνει διαιτητές σαν τον Κάτμαν, τον Βας-Βας ο Παρασκευάς και την Μαλάμω με το ένα δόντι.

Να στο τελειώσω. Την Κυριακή είναι Πασχαλιά και την επόμενη θα παίξουν Ολυμπιακός – ΑΕΚ και ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός. Δυο Elite διαιτητές πρέπει να φέρει ο Μπαλτάκος. Κι η πλάκα είναι όπως το 1964, παίζουν πάλι Ολυμπιακός – ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη. Έτσι και δεν φέρει κανέναν Elite ο Μπαλτάκος και φέρει κανένα σαπάκι, ότι και καλά δεν μπορούσε ο Μπένετ να βρει άλλον, μέχρι που γίνεται και δεύτερη Ανάσταση, όπως την γιορτάζουν οι παλαιοημερολογίτες. Όλα να τα περιμένεις από τον πρόεδρο Τάκι.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα