Δανειστές: Πάρτε τώρα μέτρα – Κυβέρνηση: Κόκκινες γραμμές

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της βρετανικής εφημερίδας Telegraph για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους «θεσμούς».

Σε άρθρο της εκτιμά πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είναι έτοιμος να συνεχίσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις σβήνοντας κάθε ελπίδα πως θα μπορούσε να αποτρέψει τις «πρωτοφανείς» επιπτώσεις από μια έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Το άρθρο επικαλείται πηγή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «δεν έχει λαϊκή εντολή για μια συμφωνία έξω από τις κόκκινες γραμμές, και για το λόγο αυτό δεν θα το κάνει». Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα δεν θα υποβάλει οποιαδήποτε συμφωνία που θα παρατείνει τα «εγκλήματα» της λιτότητας εις βάρος της χώρας.

Τα λεγόμενα αυτά δείχνουν πως τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν, παρά το γεγονός πως η Ελλάδα οδεύει στην άκρη της αβύσσου σε περίπτωση που αθετήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει με τους διεθνείς πιστωτές της, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών συνεχίζουν να απαιτούν από τη νέα κυβέρνηση να προβεί σε μέτρα για την αύξηση του ΦΠΑ για τα ελληνικά νησιά, να πάρει πίσω όσα έχει δεσμευτεί για αύξηση του κατώτατου μισθού και να ξεκινήσει μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων. Αλλά με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να διαλέξει μεταξύ του να πληρώσει τους διεθνείς πιστωτές της και τις συντάξεις, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι διαφαίνεται το Grexit που θα βυθίσει την οικονομία της χώρας σε μια «άνευ προηγουμένου συρρίκνωση».

«Με τη χώρα εκτός αγορών, απότομη υποτίμηση του νομίσματος, πιστωτική κρίση και μια αναγκαστικά αυστηρότερη δημοσιονομική στάση, η ελληνική οικονομία θα υποστεί συρρίκνωση του ΑΕΠ πρωτοφανούς μεγέθους, ακόμη και τα ελληνικά δεδομένα», προειδοποιεί ο οικονομολόγος για την Ευρώπη της Bank of America Merrill Lynch, Ruben Segura-Cayuela.

Προσθέτει, επίσης, ότι μια αναγκαστική έξοδος από το ευρώ θα επιφύλασσε ένα ακόμη χτύπημα για την πληττόμενη χώρα, εξισώνοντας τη δεινή θέση της Ελλάδας με αυτήν της Αργεντινής, η οποία υπέστη συρρίκνωση 11% μετά τη χρεοκοπία και την εγκατάλειψη της ισοτιμίας της με το δολάριο το 2000.

Τέλος, ο αρθρογράφος της Telegraph επισημαίνει πως οι φόβοι ότι η Ελλάδα θα σπάσει την «ιερότητα» της νομισματικής ένωσης έχουν διαδοθεί ευρέως μεταξύ των πιστωτών της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα