Παρεμβάσεις με νόημα

Στο Μαξίμου αναμένουν με αγωνία τις ομιλίες Σαμαρά και Καραμανλή για τα καυτά ζητήματα της επικαιρότητας

Με αγωνία αναμένουν στο Μαξίμου την κοινή παρουσία του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μεθαύριο Δευτέρα 1η Ιουλίου στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν θα παραβρεθούν απλά στην παρουσίαση ενός πολιτικού βιβλίου ενός δημοσιογράφου, αλλά είναι βέβαιο ότι θα τοποθετηθούν επί όλων των θεμάτων της επικαιρότητας, ή τουλάχιστον σε αυτά που θα επιλέξουν. Βέβαια οι διοργανωτές της εκδήλωσης της παρουσίασης του βιβλίου τονίζουν ότι θα ερωτηθούν οι δύο πρώην πρόεδροι του κυβερνώντος κόμματος.

Και η αγωνία του Μαξίμου είναι περισσότερο με την τοποθέτηση που θα επιλέξει να κάνει ο Αντώνης   Σαμαράς, ο οποίος είναι ενεργός πολιτικά, είναι βουλευτής Μεσσηνίας και ας μην λησμονούμε ότι διαφοροποιήθηκε με ηχηρό τρόπο σε δύο νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Την πρώτη φορά με το νομοσχέδιο για την άδεια εργασίας στους παράτυπους μετανάστες και την δεύτερη με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όπου πραγματοποίησε μία ομιλία, όπου επιχειρηματολόγησε με τέτοιο τρόπο όπου κατέρριψε το κυβερνητικό αφήγημα εκφράζοντας το σύνολο της λαϊκή δεξιάς. Εξάλλου, όπως είχε πει ο κ. Σαμαράς το συγκεκριμένο ζήτημα είχε λυθεί με το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ των ομόφυλων.

Χτύπησε τον κώδωνα

Όμως και στο παρελθόν ο κ. Σαμαράς είχε εκφράσει την ανησυχία του για το δρόμο που ακολουθεί το κόμμα. Και το είχε κάνει σε μία εποχή πολιτικής παντοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, όπου δεν υπήρχε ούτε μία φωνή αμφισβήτησης.

Ο Αντώνης Σαμαράς στο συνέδριο της Ν.Δ., τον Μάιο του 2022, είχε χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι «η Ν.Δ. δεν θα γίνει Ποτάμι», ενώ αίσθηση είχε κάνει η επισήμανση του ότι «Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει». Μάλιστα στους συνομιλητές του ουκ ολίγες φορές έχει επαναλάβει ότι «όλοι οι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησαν τον δρόμο της διεύρυνσης του κόμματος. Όμως υπήρχε μία ειδοποιός διαφορά. Όσοι έρχονταν στη Νέα Δημοκρατία ακολουθούσαν τις αρχές του κόμματος, έστω και με κάποιες παρεκκλίσεις». Τουναντίον τώρα ο κ. Σαμαράς διαβλέπει πως το κόμμα παρεκκλίνει των αρχών του και μετατοπίζεται προς τα θέλω όσων εισήλθαν στην παράταξη μέσω της διαδικασίας της διεύρυνσης.

Ο κ. Σαμαράς έχει διαφορετική άποψη και την έχει εκφράσει δημοσίως για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Όλοι θυμούνται τη συνέντευξη του στην αρχή αυτού του διαλόγου και ειδικά σε μία κρίσιμη εποχή, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να γίνει διάλογος με τους πειρατές».  Η φράση που αποτυπώνει την φιλοσοφία του κ. Σαμαρά είναι χαρακτηριστική: «Το θέμα δεν είναι ούτε οι θέσεις ούτε ποιος μιλάει με ποιον, αλλά πώς πηγαίνει η πατρίδα».

Πάντως συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει γενικότερα για τις σχέσεις των ευρωπαίων με την Ελλάδα στις δύσκολες εποχές των μνημονίων και την προσπάθεια που έκαναν (ιδιαίτερα η κ. Μέρκελ) για να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Επίσης αναμένεται με ενδιαφέρον και η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά για τα όσα γίνονται στην Ευρώπη συνολικότερα, λόγω και της μεγάλης εμπειρίας και από τις πρότερες θητείες του και ως Υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ως Ευρωβουλευτής.

Οι διαφωνίες του Καραμανλή

Από την πλευρά του ο Κώστας Καραμανλής, ναι μεν έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική, αλλά υπάρχουν πάντα άνθρωποι εντός της Νέας Δημοκρατίας (οι λεγόμενοι καραμανλικοί) που αναμένουν πως και πως τις αραιές- ομολογουμένως- παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού. Οι συνομιλητές του κ. Καραμανλή υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την εισχώρηση στη Ν.Δ. στελεχών που υπήρξαν σφοδροί πολέμιοί του την περίοδο της προεδρίας του, παρότι η αντίθετη άποψη λέει πως αυτή η διεύρυνση ήταν που «κλείδωσε» την αυτοδυναμία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και η αλήθεια είναι ότι αρκετά «ορφανά» της περιόδου Σημίτη που … προσάραξαν στη Νέα Δημοκρατία δεν έχουν πάρει τίποτε πίσω για όσα έλεγαν κατά του Κώστα Καραμανλή και της διακυβέρνησης του την περίοδο 2004-2009.

Στο Μαξίμου υπήρξε μεγάλος εκνευρισμός για τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την παρέμβαση του στο σκάνδαλο των υποκλοπών με την ομιλία του στο Ρέθυμνο, όπου αναφέρθηκε στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Όλοι τότε θυμούνται ότι είχε μιλήσει για «κηλίδα στην δημοκρατία». Στα Ανώγεια ο κ. Καραμανλής μεταξύ άλλων είχε πει: «Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο».

Να σημειωθεί ότι ο Κώστας Καραμανλής, μετά την απόφαση του πριν από τις εθνικές εκλογές του 2023 να αποσυρθεί και να μην είναι υποψήφιος, στους συνομιλητές του δεν κρύβει την απογοήτευση του για το ότι η Ν.Δ. έχει παραδοθεί στις ορέξεις μιας πολιτικής σχολής την οποία εκείνος πολέμησε και τον πολέμησε και εκείνη.

Όταν το κρίνουν

Και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν αποφασίσει να μιλούν όταν αυτοί το κρίνουν (περισσότερο ο Αντώνης Σαμαράς και λιγότερο ο Κώστας Καραμανλής), ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι τους ενώνει η αγωνία για την μετατόπιση της παράταξης από την ιδρυτική της διακήρυξη. Εξάλλου και οι δύο γίνονται κοινωνοί της αγωνίας εκατοντάδων ψηφοφόρων και μελών της παράταξης που βλέπουν ότι η Νέα Δημοκρατία απομακρύνεται από αυτούς. Επίσης και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί χωρίς να έχουν τσακωθεί διατηρούν σχέσεις δια αποστάσεως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όμως όλοι στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι τόσο ο Κώστας Καραμανλής, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την βάση της Νέας Δημοκρατίας και η πλειοψηφία των παραδοσιακών ψηφοφόρων της παράταξης αναπολούν τις ημέρες των δύο και στην προεδρία του κόμματος και στην πρωθυπουργία. Και γι’ αυτό υπάρχει έκδηλη η αγωνία στο πρωθυπουργικό περιβάλλον για το τι θα πουν οι κ.κ. Καραμανλής, Σαμαράς στην εκδήλωση της ερχόμενης Δευτέρας.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να δώσει το «παρών» στην εκδήλωση, η οποία όπως φαίνεται και από τον τίτλο του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη αναφέρεται στην κεντροδεξιά παράταξη. Αυτοί που έκαναν την συγκεκριμένη εισήγηση εκτιμούν πως «παρουσία του κ. Μητσοτάκη οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα είναι πιο μαλακοί στις επικρίσεις τους». Μία εκτίμηση που αναμφίβολα δείχνει την αγωνία που επικρατεί στο Μαξίμου για το τι θα πουν οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα