Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να «κλείσει» η αξιολόγηση

Θολό παραμένει το τοπίο από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Η κυβέρνηση, μέσω επαφών –πολλές εκ των οποίων παρασκηνιακές- επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις τους, αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση. Κομβικό ρόλο παίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους ευρωπαίους ομολόγους του.

Βασικός στόχος είναι να αρθούν τα όποια εμπόδια, μέσω ενός συμβιβασμού τον οποίο η Αθήνα δείχνει διατεθειμένη να κάνει (χωρίς νομοθέτηση επιπλέον μέτρων λιτότητας), για να μην συρθεί η αξιολόγηση και να ενταχθεί η χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το Μάρτιο. Χρήζει αναφοράς το γεγονός ότι όλα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου (και της κυβέρνησης γενικότερα) αποφεύγουν να δεσμευθούν για συμφωνία στα τέλη του μήνα. Αυτό, παρά το γεγονός ότι η 12η Ιανουαρίου (συνεδριάζει το Euroworking Group) αλλά και η 26η Ιανουαρίου (συνεδριάζει το Eurogroup) αποτελούν κρίσιμες ημερομηνίες.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Μάλιστα, όπως εκτιμά υπουργός της κυβέρνησης με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων «το πιο πιθανό είναι να υπάρξει μια μικρή παράταση». Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι αν η αξιολόγηση κλείσει τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου αυτό θα είναι το θετικό σενάριο. Γιατί και θα πάρει ανάσα η οικονομία και η κυβέρνηση. Ξορκίζοντας το ενδεχόμενο να «παγώσουν» οι διαβουλεύσεις και η βαλίτσα να πάει μακριά.

Την ίδια ώρα, ο ρόλος του Ταμείου κρίνεται καθοριστικός. Το επιθυμητό από τους κυβερνητικούς παράγοντες –παρότι δημοσίως υποστηρίζουν ότι πρόκειται για θέμα που αφορά το ίδιο το Ταμείο- είναι είτε αυτό να αποχωρήσει, είτε να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος. Σε μια τέτοια περίπτωση η αξιολόγηση θα μπορούσε να κλείσει άμεσα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα