Παραιτήθηκε (εκ του ασφαλούς) για να μείνει

«Αν έκανα λάθη, να την κάνουν αποδεκτή και να πάμε σε συνέδριο να εκλεγεί νέος πρόεδρος». Η παραίτηση του Φώτη Κουβέλη, μόνο παραίτηση δεν είναι προς το παρόν και αυτό το έκανε ο ίδιος ξεκάθαρο.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Τις τυπικές διαδικασίες και μάλιστα εκ του ασφαλούς φαίνεται πως επέλεξε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η παραίτηση που υπέβαλε στα όργανα του κόμματος είναι έως και απίθανο να γίνει αποδεκτή, καθώς ο ίδιος ελέγχει τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών.

Δεν είναι τυχαία η δήλωση του Γιάννη Αμοιρίδη, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση όλων των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, εκείνων δηλαδή που βρίσκονται πέριξ του Φώτη Κουβέλη αφού, όπως τόνισε, «δεν μπορεί να έχει παραιτηθεί μόνο ο ίδιος ο πρόεδρος και εμείς να παραμένουμε στις θέσεις μας. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται συνέδριο το ταχύτερο που θα αποφασίσει αν θα γίνει νέο συνέδριο με το ερώτημα της εκλογής νέου προέδρου».

Έτσι, στη χειρότερη περίπτωση, το κόμμα θα οδηγηθεί σε συνέδριο όπου δύσκολα κάποιος άλλος θα διεκδικήσει το τιμόνι. Ταυτόχρονα ο Φ. Κουβέλης έστειλε σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του πως μόλις πριν από τέσσερις μήνες το συνέδριο τον εξέλεξε. Επί της ουσίας, θύμισε στο κόμμα του πως η βάση ενέκρινε τις επιλογές του και οι ευθύνες πλέον επιβαρύνουν όλους και όχι μόνο εκείνον.

Ποιος όμως ασχολείται πραγματικά με ένα κόμμα, το οποίο σύμφωνα με τις ευρωεκλογές αντιπροσωπεύει μετά βίας το 1% του ελληνικού λαού;

Οι διαδικασίες που τώρα ξεκινούν στο εσωτερικό τής ΔΗΜ.ΑΡ. μικρή σημασία έχουν για την πολιτική σκηνή. Η ουσία είναι οι επιλογές που θα κάνουν και αν μπορούν να αντέξουν στις πιέσεις που δέχονται τόσο από αριστερά όσο και από δεξιά.

«Σημασία έχει τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ και τι στάση θα τηρήσουμε. Είναι ξεκάθαρο πως θα πρέπει να προχωρήσουν οι συνεργασίες», σχολίασε στην «Α» κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, την ώρα όμως που άλλοι ήδη κοιτάζουν προς τα αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η δήλωση του Γιάννη Πανούση: «Δεν θα γίνουμε ουρά της Ελιάς και του Ποταμιού, αλλά θα γίνουμε κι εμείς μέρος της νέας συζήτησης για συγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου της σοσιαλιστικής δημοκρατίας». Συμπλήρωσε δε πως «η ΔΗΜ.ΑΡ. πρέπει να συμβάλει σε αυτό που είναι η απαίτηση των καιρών: να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις λοιπές αριστερές δυνάμεις ώστε να κυβερνηθεί η Ελλάδα αλλιώς. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια κεντροαριστερά που θα έχει δεξιές αντιλήψεις στη λειτουργία της».

Το πρόβλημα, πάντως, για το ίδιο τον Φ. Κουβέλη είναι οι φωνές που τον καλούν στο επόμενο συνέδριο να μην είναι εκ νέου υποψήφιος. «Κανείς δεν τον υποχρέωσε να παραιτηθεί. Το έκανε όμως και δεν δικαιούται να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία. Ας περάσουμε σε μια νέα εποχή για το κόμμα προτού σβηστεί αυτό από τον πολιτικό χάρτη», ξεκαθαρίζουν.

Σημαντικό είναι και το θέμα της διαδοχής. Ποιος θα μπορούσε να αναλάβει; Όλα δείχνουν τον Σπύρο Λυκούδη. Με πολλούς όμως αστερίσκους.

 

Αναδιάταξη δυνάμεων με αναζήτηση συνεργασιών

Αναδιάταξη δυνάμεων αλλά και συνεργασίες σχεδιάζονται στους Ανεξάρτητους Έλληνες μετά το καταστρεπτικό αποτέλεσμα της κάλπης. Με όλα τα στοιχεία να δείχνουν πως το κόμμα κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής στις επόμενες εθνικές εκλογές, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο για το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Οι πρώτες αλλαγές ήρθαν με την αναβάθμιση της Ραχήλ Μακρή στην ιεραρχία του κόμματος και την αντικατάσταση του κ. Χαραλαμπόπουλου από τον Κώστα Σιψή στη διεύθυνση του κόμματος.

Όσον αφορά τις συνεργασίες, ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος απηύθυνε κάλεσμα στις αντιμνημονιακές πατριωτικές και δημοκρατικές δυνάμεις για τη δημιουργία μιας πολιτικής δύναμης ανατροπής. Η πρόσκληση δεν απευθύνεται στον Γιώργο Καρατζαφέρη, για τον οποίο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα, δεν αποκλείεται προσέγγιση προς τον Βύρωνα Πολύδωρα και τον Νίκο Νικολόπουλο, αλλά και τον Νικήτα Κακλαμάνη, με τον τελευταίο να μη φαίνεται διατεθειμένος για μια τέτοια εξέλιξη.

Η εικόνα σε κάθε περίπτωση θα ξεκαθαρίσει στις 14 και 15 Ιουνίου, οπότε θα γίνει το διευρυμένο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝ.ΕΛΛ., με σκοπό την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την πλήρη αναδιοργάνωση του Κινήματος σε όλα του τα όργανα. Παράλληλα, θα καθοριστούν οι συνιστώσες για τη διενέργεια ενός μεγάλου πολιτικού συνεδρίου σε εύθετο χρόνο.

Πάντως, ο ίδιος ο πρόεδρος φαίνεται να αμφισβητείται καθώς τόσο ο Παύλος Χαϊκάλης όσο και ο Τέρενς Κουίκ είναι πολύ πιθανόν να θέσουν ζήτημα θέτοντας παράλληλα υποψηφιότητα οι ίδιοι. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρεώνουν την ήττα αποκλειστικά στον Π. Καμμένο λόγω της τακτικής που είχε ακολουθήσει όλο το προηγούμενο διάστημα και με την περιφρόνηση των κομματικών οργάνων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα