Παλιά και νέα τζάκια απειλούν τα σχέδια της Φώφης

Επιμένει στον διπλό στόχο της η Φώφη Γεννηματά, παρά το γεγονός, ότι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό είναι ραγδαίες. Από τη μία οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα που δεν πηγαίνουν πολύ καλά και από την άλλη το προσφυγικό. Και στα δύο μέτωπα το κυβερνητικό καράβι μοιάζει ακυβέρνητο, κάτι που βολεύει τον σχεδιασμό της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Η κ. Γεννηματά εκτιμά πως η μόνη λύση για τη χώρα είναι μία κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης, όπως ανέφερε και σε συνέντευξη της. Ο στόχος της είναι να απαξιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον πρωθυπουργό στέλνοντας μήνυμα προς τους ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ για τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι έκαναν λάθος που εμπιστεύθηκαν τον Αλέξη Τσίπρα.

Ταυτόχρονα όπως λένε και οι συνεργάτες της, η κ. Γεννηματά πιστεύει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στη δημιουργία του 3ου πόλου. Πιέζει, τόσο προς την πλευρά του Ποταμιού, όσο και προς άλλους σχηματισμούς για να πουν το μεγάλο «ναι» και να τεθούν όλα τα κόμματα υπό την ομπρέλα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Και βέβαια η ίδια θεωρεί ότι θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, καθώς ο μόνος που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την προεδρία της είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος μάλλον αποφεύγει να απαντήσει θετικά στις προσκλήσεις της κ. Γεννηματά.

Όμως υπάρχουν πολλά πρόσωπα του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος που διατηρούν αποστάσεις. Για παράδειγμα οι εκσυγχρονιστές, που θεωρητικά μοιάζουν ασύντακτοι, αλλά στην ουσία ακολουθούν την ίδια τακτική, δείγμα ότι υπάρχει πολύ καλή συνεννόηση μεταξύ τους. Ταυτόχρονα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρακολουθεί εκ του μακρόθεν όλες τις διεργασίες. Γιατί; Μα είναι σφόδρα δυσαρεστημένος με το φλερτ της κ. Γεννηματά με τον Γ. Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ. Ο Ευ. Βενιζέλος δεν ξεχνά ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο Γ. Παπανδρέου όχι απλά κατέβηκε με δικό του κόμμα, αλλά έκανε σημαία της προεκλογική του εκστρατείας την κατασυκοφάντηση του ΠΑΣΟΚ.

«Με αυτά τα δεδομένα οι χειρισμοί που πρέπει να κάνει η Φώφη οφείλουν να είναι χειρουργικές», έλεγε πρόσφατα παλιός κοινοβουλευτικός του ΠΑΣΟΚ, όμως την ίδια ώρα συνεργάτες της κ. Γεννηματά τονίζουν πως «η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει μέλλον, εάν παραμείνει όμηρος του Βενιζέλου», υποστηρίζοντας ανοικτά τη ρήξη. Και προτρέπουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να ολοκληρώσει τη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ώστε να “υποδεχθούν” και το ΚΙΔΗΣΟ. Πάντως κάποιοι από τους συνεργάτες της Φ. Γεννηματά δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους από την επιλογή του Γ. Παπανδρέου να ανακοινώσει προ ημερών τη στελέχωση των τομέων του ΚΙΔΗΣΟ. “Δεν κατάφερε να κατεβάσει το κόμμα του στις εκλογές και θέλει να συμμετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως πρόεδρος κόμματος” επισημαίνουν.

Η προσέγγιση
Πάντως ο μεγάλος στόχος της Φ. Γεννηματά είναι να πείσει τον Στ. Θεοδωράκη και το Ποτάμι να συμπορευθούν. Έτσι, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα αρκεστεί στις δημόσιες αναφορές. Αντίθετα εκτός της επιστολής θα επιδιώξει και να μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ποταμιού, αλλά και να υπάρξουν συναντήσεις, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για την «τελευταία ευκαιρία», δηλώνοντας έτσι την απόφασή τους να σταματήσουν να «παρακαλάνε» στο διηνεκές τον Θεοδωράκη, που μέχρι σήμερα πάντως αρνείται, αντιπροτείνοντας το Κοινοβούλιο του Κέντρου.

Στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εξάλλου, είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι ο Στ. Θεοδωράκης θα συμμετάσχει στο εγχείρημα, αποδίδοντας τις αντιπροτάσεις του το τελευταίο διάστημα σε κωλυσιεργία. Άλλοι, μάλιστα, μετά και από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, όπου ο επικεφαλής του Ποταμιού εμφανίστηκε να ταυτίζεται με κάθε ευκαιρία με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτιμούν ότι απλά αναμένει την ψήφιση του νόμου για ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, προκειμένου το Ποτάμι να οδεύσει και επισήμως σε εκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ., χωρίς τη διάλυση του κόμματός του.

Σε κάθε περίπτωση, από την απάντηση του Στ. Θεοδωράκη, εκτιμάται ότι εξαρτώνται και νέες πρωτοβουλίες της Φ. Γεννηματά και νέα τηλεφωνήματα σε προσωπικότητες του χώρου. Μεταξύ αυτών, ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο Γιάννης Βούλγαρης, η Άννα Διαμαντοπούλου και το Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη του οποίου προεδρεύει ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος κ.α.

Πού το πάει ο Ξεκαλάκης;
Το ερώτημα «πού το πάει ο Ξεκαλάκης» μπορεί να μην λέει και πολλά στο ευρύ κοινό, αλλά είναι σημαντικό για όσους κινούνται στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ο Στέφανος Ξεκαλάκης, εκτός από γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, θεωρείται της επιρροής του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ έχει και εξαιρετικές σχέσεις με το σύστημα Παπανδρέου.

Στην τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κατέβασε τη δική του πλατφόρμα. Ουσιαστικά τάχθηκε κατά της επιμονής της κ. Γεννηματά στη διεύρυνση του Κινήματος προς τις κινήσεις της κεντροαριστεράς και το Ποτάμι. Η τοποθέτησή του προκάλεσε απορίες. Έτσι πολλοί αναρωτήθηκαν εάν η πρόταση του απηχούσε τις απόψεις του Ανδρουλάκη, ή του Παπανδρέου; Μάλιστα δεν είναι λίγοι στην Χαριλάου Τρικούπη, που ισχυρίζονται πως ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ θέλει να τινάξει στον αέρα το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να αποτύχει απλά η Φ. Γεννηματά, ή για να προετοιμάσει το έδαφος για την επιστροφή του προκατόχου του Ν. Ανδρουλάκη από τις Βρυξέλλες; Ή το κάνει απλά και μόνο για να μην έχουν ανταγωνιστές τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ που θα αναζητήσουν “καρέκλες” στη Χαριλάου Τρικούπη.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι πως υπάρχουν ακόμη στελέχη που επιμένουν στο μικρό και κλειστοφοβικό ΠΑΣΟΚ. Που πιστεύουν στη δικαίωση και τη μεγάλη επιστροφή. Το ερώτημα είναι αν αυτά τα στελέχη ποντάρουν για την αναβάθμιση του χώρου, ή για τη δική τους δικαίωση και την επιστροφή του Γ. Παπανδρέου;

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό η Φ. Γεννηματά μπορεί να θεωρηθεί ότι ακολουθεί πιστά την στρατηγική που έχει σχεδιαστεί, όμως αφενός μεν πρέπει να παρακάμψει πολλά εμπόδια, αφετέρου δεν για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δυσαρεστήσει κόσμο και κοσμάκη. Το ερώτημα είναι εάν μπορεί να το κάνει δίχως να υπολογίζει ενδεχόμενο κόστος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα