Ουκρανία: Σκοπεύει να διοργανώσει μια νέα Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη μέχρι το τέλος του έτους που θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία

«Ένας από τους σημαντικότερους στόχους αυτής της συνόδου κορυφής είναι η επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία. Δεν μιλάμε εδώ για ένα σχήμα στο οποίο η Ουκρανία και η Ρωσία κάθονται απέναντι η μία από την άλλη και η Ουκρανία ακούει τις απαιτήσεις της Ρωσίας», τόνισε ο Ουκρανός πρέσβης, Βασίλ Μπόντναρ.

Η Ουκρανία σκοπεύει να διοργανώσει μια νέα Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη μέχρι το τέλους του έτους και επιθυμεί να συμμετάσχει η Ρωσία αυτή τη φορά, δήλωσε την Τετάρτη ο πρέσβης της χώρας στην Τουρκία σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αλλά απέκλεισε οποιαδήποτε απευθείας διμερή επικοινωνία με τη Μόσχα κατά τη σύνοδο.

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να διανύει τον τρίτο χρόνο της, οι δύο χώρες παραμένουν μακριά όσον αφορά τον τρόπο τερματισμού του πολέμου. Η Τουρκία, η Κίνα, η Βραζιλία και άλλοι έχουν προσφερθεί να διαμεσολαβήσουν στη σύγκρουση ή να συζητήσουν προτάσεις ειρήνης, αλλά δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.

Η Ουκρανία επιδιώκει το “σχέδιο νίκης” του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν μόνο εάν το Κίεβο συμφωνήσει να εγκαταλείψει μεγάλες εκτάσεις που διεκδικεί η Μόσχα και αν το Κίεβο εγκαταλείψει την πρόθεσή του για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

“Ένας από τους σημαντικότερους στόχους αυτής της συνόδου κορυφής είναι η επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία. Δεν μιλάμε εδώ για ένα σχήμα στο οποίο η Ουκρανία και η Ρωσία κάθονται απέναντι η μία από την άλλη και η Ουκρανία ακούει τις απαιτήσεις της Ρωσίας”, δήλωσε ο πρέσβης Βασίλ Μπόντναρ σε ενημέρωση στην Άγκυρα, μέσω Τούρκου διερμηνέα.

“Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι το εξής: η διεθνής κοινότητα, μαζί με την Ουκρανία, θα καθίσουν και θα δημιουργήσουν μια λίστα σχετικά με τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία και θα συζητήσουν τι είδους απαιτήσεις θα ζητήσουν από τη Ρωσία με βάση αυτή τη λίστα”, σημείωσε.

“Δεν θα είναι μια απευθείας διμερής συνάντηση, αλλά πιθανότατα θα είναι σε μια μορφή όπου εμπλέκονται και τρίτα μέρη και οι συνομιλίες θα γίνονται μέσω τρίτων μερών. Ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί αυτή η σύνοδος κορυφής μέχρι το τέλος του έτους”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι η Τουρκία, η οποία προσπάθησε να διατηρήσει τους δεσμούς της τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου, θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας λόγω της εμπειρίας της στη διαμεσολάβηση σε άλλες συγκρούσεις.

Ενώ υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καταδικάζοντας την εισβολή και παρέχοντάς της στρατιωτική υποστήριξη, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, αντιτίθεται επίσης στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με την οποία διατηρεί σχέσεις στον τομέα της άμυνας, της ενέργειας και του τουρισμού.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν αναμένεται να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην κροατική πόλη Ντουμπρόβνικ την Τετάρτη. Τουρκική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι θα επαναλάβει εκεί τη θέση της Άγκυρας ότι οι όποιες ειρηνευτικές συνομιλίες πρέπει να περιλαμβάνουν και τα δύο μέρη για μια “δίκαιη και μόνιμη” λύση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα