«Όχι» της τρόικας για Ελληνικό

Πολλά γράφονται και λέγονται για τη χρησιμοποίηση του ΟΑΚΑ σαν έδρα της ΑΕΚ και τους λόγους για τους οποίους δεν ευοδώθηκε τελικά η προσπάθεια για να χρησιμοποιήσει η «Ένωση» σαν έδρα το γήπεδο του Ελληνικού. Η «Α» ερεύνησε το θέμα και πήρε τις απαντήσεις από εκεί που έπρεπε και τις οποίες θέτει υπ’ όψιν των αναγνωστών της.

Έχουμε και λέμε: Στις 17/5 η Ερασιτεχνική ΑΕΚ έστειλε έγγραφο στο ΤΑΙΠΕΔ ζητώντας να της χορηγηθεί άδεια για χρησιμοποίηση του γηπέδου του Ελληνικού. Στις 25/5 το ΤΑΙΠΕΔ συνεδρίασε και κατά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος Στέλιος Σταυρίδης εισηγήθηκε θετικά για την αποδοχή του αιτήματος. Την ίδια στιγμή το μέλος της τρόικας που συμμετέχει σε όλες τις συνεδριάσεις του ΔΣ σηκώθηκε και σε οργισμένο τόνο είπε: «Παρακαλώ να μην ξαναέρθουν τέτοια θέματα στο ΔΣ». Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ τον αγνόησε και ζήτησε να μάθει ποιο είναι το ισχύον θεσμικό και νομικό καθεστώς. Η απάντηση που πήρε ήταν: 1) ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις του γηπέδου του Ελληνικού ποτέ δεν είχαν νομιμοποιηθεί –δηλαδή με λίγα λόγια οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και οι αγώνες του Εθνικού μετέπειτα έγιναν σε αυθαίρετο κτίσμα το οποίο δεν είχε άδεια λειτουργίας– και 2) ότι η σχετική ημερομηνία υποβολής αιτήσεως για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτου έληγε στις 31/5/2013. Αμέσως δόθηκε εντολή να υποβληθεί σχετικό αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ που –ως κράτος– είναι ο ιδιοκτήτης του Ελληνικού.

Το δεύτερο θέμα που ετέθη από τους νομικούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ ήταν ότι ο νόμος του Απριλίου 2012 που περνούσε το Ελληνικό στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ: 1) έδινε προθεσμία τριών μηνών για να αποχωρήσουν όσοι ήταν εγκατεστημένοι στον χώρο του Ελληνικού, διαφορετικά θα θεωρείτο η παραμονή τους ως καταπάτηση κτισμάτων του Δημοσίου, και 2) απαγόρευε οποιαδήποτε νέα εγκατάσταση έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

Εδώ είναι γεγονός ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης το πάλεψε όσο δεν μπορεί κανείς να φανταστεί. Με συνεχείς παραστάσεις και επικοινωνία κάποια στιγμή πέτυχε μία κατ’ αρχήν συμφωνία να μπουν δύο ανώδυνες τροπολογίες σε κάποιο νομοσχέδιο οι οποίες θα επέτρεπαν τη χρησιμοποίηση του γηπέδου μόνο για δύο χρόνια λόγω ελλείψεως αγωνιστικών χώρων στο λεκανοπέδιο. Την ίδια στιγμή έγινε και προσπάθεια από πλευράς Εθνικού, που όλο αυτό το διάστημα είχε το γήπεδο, να θεωρηθεί ότι γίνεται υπενοικίαση στην ΑΕΚ. Το ΤΑΙΠΕΔ αντέδρασε και απάντησε με έγγραφό του στον Εθνικό ότι από την έναρξη της ισχύος του νόμου του 2012 δεν είχε κανένα δικαίωμα στο γήπεδο του Ελληνικού.

Εκτός όμως από το θέμα της ΑΕΚ υπήρχε και μεγάλος αριθμός προσφυγών στο ΣτΕ κατά του νόμου που έδινε την κυριότητα του Ελληνικού στο ΤΑΙΠΕΔ. Είναι προφανές ότι κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ σκέφτηκαν ότι ενδεχόμενη τροπολογία για χρήση του γηπέδου από την ΑΕΚ θα έδινε λαβή στους προσφεύγοντες στο ΣτΕ να δικαιωθούν κι έτσι η αποκρατικοποίηση του Ελληνικού θα γινόταν… όνειρο απατηλό. Με δεδομένο ότι η ίδια η κυβέρνηση έχει κουβεντιάσει με πάρα πολύ μεγάλους επενδυτές για την αξιοποίηση του Ελληνικού, θεωρήθηκε ότι η καλύτερη λύση να μην πάει η ΑΕΚ στο γήπεδο αυτό, αλλά να παραμείνει στο ΟΑΚΑ, το οποίο μετά την αποχώρηση της «Ένωσης» και του Παναθηναϊκού θα… έπιανε αράχνες. Κι έτσι προχώρησε στην παραχώρηση του ΟΑΚΑ σε ομάδα Γ΄ Εθνικής, η οποία όμως έχει μπροστά και πίσω της τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Και κατά τη γνώμη μας αυτή η λύση συμφέρει περισσότερο την ΑΕΚ, αφού απέχει δύο βήματα από τη Νέα Φιλαδέλφεια και το από το γήπεδο «Αγιά Σοφιά» που πρόκειται να χτιστεί εκεί.

Τελειώνοντας πρέπει να σημειώσουμε ότι ένας τρόπος για να μαθαίνετε τι ακριβώς συμβαίνει είναι να μας διαβάζετε…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα