Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού

Σε μία παλιά ελληνική ταινία, ο Κώστας Βουτσάς έλεγε τη θρυλική ατάκα «το θέμα είναι να τρουπώσω. Άμα τρουπώσω, δεν με βγάζει κανένας». Αυτή την ατάκα θυμήθηκαν πολλοί εντός της Ν.Δ., όταν έμαθαν ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανέλαβε μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ., από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε, έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς όλους τους δελφίνους. Η εκλογή του νέου προέδρου της Ν.Δ. δεν θα γίνει νωρίτερα από τον Οκτώβριο. Παράλληλα με τις πρώτες κινήσεις του έδειξε ότι θέλει να δώσει άλλη δυναμική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να δείξει στην κοινή γνώμη ότι αποτελεί τον βασικό πυλώνα του αστικού πολιτικού κόσμου.

Μέσα σε ένα 24ωρο συγκάλεσε το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο ήταν διευρυμένο, συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου έδειξε πως θα σηκώσει ο ίδιος το βάρος της αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό, ενώ όπως λένε στελέχη της Συγγρού σύντομα θα συγκαλέσει και την Πολιτική Επιτροπή. Μάλιστα με την αναφορά του λατινικού ρητού «primus inter pares» (μτφ. «πρώτος μεταξύ ίσων»), θέλοντας να τονίσει τη συλλογικότητα που θα υπάρξει από εδώ και πέρα στη λήψη των αποφάσεων μέχρι να υπάρξει διάδοχη κατάσταση, ο κ. Μεϊμαράκης επικαλέστηκε στην ομιλία του στην Κ.Ο. της Ν.Δ. την κρισιμότητα των στιγμών για να «παγώσει» τη διαδοχολογία.

«Μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση, θα συζητήσουμε πώς θα πορευτούμε. Δεν είναι του παρόντος», είπε και επικαλέστηκε το καταστατικό και τις δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ ζήτησε την έγκριση των χειρισμών που έκανε και θα κάνει βάσει της στρατηγικής που έχει αποφασιστεί από κοινού με τα άλλα στελέχη.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ., για τον οποίο ήδη διερωτώνται πολλοί εάν ισχύσει το ρητό «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», είναι αποφασισμένος, όπως δείχνουν και οι πρώτες του κινήσεις, να μη χαριστεί σε κανέναν και κυρίως στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. στο πλαίσιο της επιχείρησης ανάκαμψης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο δικός του μηχανισμός
Η παρουσία του Β. Μεϊμαράκη μάλλον θα κόψει τον βήχα σε πολλούς από τους υποψήφιους προέδρους της παράταξης. Και αυτό διότι, όπως τόνισε σε συσκέψεις στη Συγγρού, το κόμμα θα κάνει στροφή προς το κέντρο. Ακόμη και η ομιλία του Γιώργου Βλάχου στην Κ.Ο. δείχνει ότι ο Β. Μεϊμαράκης δεν πρόκειται να πορευθεί μέχρι την εκλογή νέου προέδρου με τους συνεργάτες που είχε επιλέξει ο Σαμαράς. Μάλιστα, ο βουλευτής Αττικής και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή ζήτησε την παραίτηση πρώτα από όλους του Ανδρέα Παπαμιμίκου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, και με βάση το καταστατικό, ουδείς μπορεί να απαγορεύσει στον Μεϊμαράκη να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Ακόμη και σήμερα μπορεί να ελέγξει εάν χρειαστεί τον κομματικό μηχανισμό, ενώ πληθώρα μικρομεσαίων στελεχών, που είχαν μπει στον πάγο από την αυλή του Σαμαρά, είναι έτοιμοι να επανενεργοποιηθούν μόνο με ένα νεύμα του πρώην προέδρου της Βουλής.

Στην πορεία του ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ως υπουργός, αλλά και ως γραμματέας του κόμματος ο Μεϊμαράκης ήταν αψύς στη συμπεριφορά του, ενώ ουκ ολίγες φορές όπως του καταμαρτυρούν οι αντίπαλοί του φερόταν σαν «μαχαλόμαγκας». Όλοι όμως του αναγνωρίζουν ότι είναι αυτό που λέμε «πολιτικό ον», βαθύτατα παραταξιακός και όποτε έλαβε πρωτοβουλίες αποδείχθηκαν σωτήριες για τη Ν.Δ. Βέβαια, εξακολουθεί και σήμερα να είναι εκρηκτικός, συγκρουσιακός. Αυτό φάνηκε και από την ομιλία του στην Κ.Ο., όπου ανέβασε τους τόνους αποκαλώντας «χαρούμενο» τον πρωθυπουργό. Όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η θητεία του ως πρόεδρος της Βουλής τον έχει κάνει πιο ραφινέ και πλέον φτάνει πολύ πιο δύσκολα στα άκρα.

Η πασαρέλα υποψηφίων
Ακόμη και εάν τελικά αποφασίσει να μην εμπλακεί ανοιχτά στη διαδοχή καταθέτοντας υποψηφιότητα, κάτι που οι περισσότεροι το αποκλείουν, είναι βέβαιο ότι θα αποτρέψει εκφυλιστικά φαινόμενα, όπως έγινε τα πρώτα 24ωρα μετά την παραίτηση Σαμαρά, όπου ο κάθε πικραμένος αποφάσισε να δηλώσει πως σκέφτεται να είναι υποψήφιος.

Με βάση τα όσα συζητούνται στις «γαλάζιες φυλές», σίγουρο είναι ότι η ομάδα Μητσοτάκη θα έχει έναν υποψήφιο. Θα είναι η Ντόρα, ο Κυριάκος, ή ο Κώστας Μπακογιάννης; Ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση. Πάντως, οι περισσότεροι από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό της χώρας ισχυρίζονται ότι η κα Μπακογιάννη θα είναι η επόμενη πρόεδρος της Ν.Δ.

Από εκεί και πέρα, ο Νίκος Δένδιας και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσουν υποψηφιότητα. Ενδιαφέρον έχει δηλώσει τόσο ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, όσο και ο Μάκης Βορίδης. «Παρών» δήλωσαν και ο Πέτρος Τατούλης (περιφερειάρχης Πελοποννήσου), με τον Γιώργο Πατούλη (δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος ΙΣΑ, πρόεδρος ΚΕΔΕ),τον Γιώργο Παπανικολάου (πρώην πρόεδρος ΟΝΝΕΔ, δήμαρχος Γλυφάδας) και τον Απόστολο Τζιτζικώστα (περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας). Την πασαρέλα των υποψηφίων φρόντισε να συμπληρώσει και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Προς το παρόν, δεν έχει εκδηλώσει τις προθέσεις της η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Φυσικά, όλοι αναμένουν ότι λίαν συντόμως, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Μεϊμαράκης θα ξεκινήσει τις διεργασίες, οπότε πολλοί από τους υποψηφίους… θα κόψουν λάσπη μετά από δημοκρατική συνομιλία με τον πρόεδρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα