Όπλο της Ν.Δ. η συσπείρωση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να αποφεύγουν τις υποσχέσεις εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και να είναι φειδωλοί στις δηλώσεις

Αναμφίβολα η περίοδος Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι ίσως η μοναδική για πρόεδρο κόμματος που καταφέρνει να διατηρεί την βάση σε τόσα υψηλά ποσοστά συσπείρωσης. Στο παρελθόν η Νέα Δημοκρατία επί όλων των προέδρων της επιτύγχανε μεγάλα ποσοστά στην συσπείρωση της ειδικά σε προεκλογική περίοδο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όμως πάντα υπήρχε αποσυσπείρωση, ειδικά σε εποχές που ήταν στην εξουσία. Κάτι αναμενόμενο, καθώς ουκ ολίγα στελέχη αξιοποιούνταν στον κρατικό μηχανισμό και οι επαφές με την βάση μειώνονταν δραστικά. Εξάλλου οι πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας είχαν να αντιμετωπίσουν και σοβαρά ζητήματα. Για παράδειγμα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σχημάτισε κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία (150 +τον Κατσίκη που έφυγε από τη ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου). Ο Αντώνης Σαμαράς αναγκάστηκε να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου η χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία και την πίεση των ισχυρών της Ευρώπης για έξοδο από την Ευρωζώνη.

Τρανό παράδειγμα αποσυσπείρωσης για τη Νέα Δημοκρατία υπήρξε την περίοδο του Κώστα Καραμανλή (2004-2009). Τότε ναι μεν κέρδισε τις εκλογές του 2007, όμως το αντίπαλος δέος ήταν σε υπνηλία. Όταν το ΠΑΣΟΚ συσπειρώθηκε από το 2008 έφτασε σε νίκη με δέκα ποσοστιαίες μονάδες διαφορά τον Οκτώβριο του 2009.

Από τον Ιούλιο του 2019 που η Νέα Δημοκρατία κέρδισε και τις εθνικές εκλογές μετά από τις ευρωεκλογές και τις Περιφερειακές και Δημοτικές εξακολουθεί και διατηρεί την συσπείρωση της βάσης σε πολύ υψηλά στάνταρ, παρά το γεγονός ότι σε τέσσερις μήνες συμπληρώνονται τρία χρόνια όπου η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στην εξουσία. Όχι μόνο εξακολουθεί και διατηρεί τεράστιο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, αλλά και η βάση του κόμματος εξακολουθεί να κινείται σε ποσοστά που αγγίζουν το 80% σε ό,τι αφορά την συσπείρωση. Και αυτό είναι κάτι που εντυπωσιάζει τους ειδικούς. Μάλιστα κάποιοι εκ των δημοσκόπων ισχυρίζονται πως εάν διατηρηθεί σε τόσο υψηλά ποσοστά στην περίοδο των εκλογών είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει και το 90%.

Οι δεσμεύσεις

Η αλήθεια είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνολικά η κυβέρνηση στην πορεία των 32 αυτών μηνών που έχουν τα κλειδιά της εξουσίας υλοποίησαν σε μεγάλο ποσοστό τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Και ταυτόχρονα διατήρησαν ζωντανό το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, υπενθυμίζοντας σε κάθε ευκαιρία τι έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, με την ασυδοσία που επέτρεψε στο μεταναστευτικό και αναδεικνύοντας όλα όσα έλεγαν τα διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι παγιώθηκε μία αντίληψη στην κοινωνία ότι εάν στην κυβέρνηση ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και υπήρχαν όλες αυτές οι συμφορές (υβριδική επίθεση μέσω Αφγανών μεταναστών στον Έβρο από την Τουρκία, πανδημία, ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία), τότε η χώρα θα βυθιζόταν. Καθ’ αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει και της εμπιστοσύνης των πολιτών, αλλά και της ανοχή των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων, που ναι μεν δεν θα τον ψηφίσουν, αλλά του αναγνωρίζουν ότι επέδειξε αποφασιστικότητα.

Τώρα ο πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι «κλώτσησε» τις επόμενες εθνικές εκλογές για την άνοιξη του 2023 επιθυμεί να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να ξεπεράσει και τον κάβο της ακρίβειας. Εξάλλου όπως είπε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας «το επόμενο διάστημα θα μοιάζει με πλεύση σε αχαρτογράφητα νερά». Παράλληλα ο πρωθυπουργός συνέστησε υπευθυνότητα για να ξεπεραστούν οι ύφαλοι στην πορεία προς τις εκλογές.

Εξάλλου στο Μαξίμου οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη γίνονται αποδέκτες γκρίνιας από γαλάζιους βουλευτές και ακούν μονότονα τη φράση «κάτι πρέπει να κάνουμε γιατί μας πιέζουν οι πολίτες για την ακρίβεια». Ωστόσο, το Μαξίμου επιμένει ότι η εξίσωση που έχει να διαχειριστεί είναι δύσκολη. Από τη μία υπάρχει η ανάγκη των πολιτών και των επιχειρήσεων για περισσότερα μέτρα στήριξης, από την άλλη ο διαρκής κίνδυνος πλήρους δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης.

Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός αξιοποίησε την παρουσία του στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ζητήσει ο ίδιος από όλα τα στελέχη του κόμματός του να είναι… φειδωλά στο τί ζητούν –δημοσίως αλλά και κατ’ ιδίαν. Αφού διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών, απέναντι στο κύμα ακρίβειας», ο πρωθυπουργός πρόσθεσε με νόημα πως «κρατά εφεδρείες για την περίπτωση που χρειαστούν νέα μέτρα». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τα «γαλάζια» στελέχη να μην ζητούν δημοσίως ούτε να προαναγγέλλουν νέα μέτρα στήριξης.

Οι πρωτοφανείς κρίσεις

Επίσης, υπενθύμισε στα κομματικά στελέχη πόσες κρίσεις έχει διαχειριστεί η κυβέρνηση: «Στην ιστορία της μεταπολίτευσης δεν νομίζω ότι υπήρχε άλλη κυβέρνηση που να διαχειρίστηκε τόσες δυσκολίες και 30 μήνες μετά την εκλογή της να έχει τόσο σημαντικό προβάδισμα από την αξιωματική αντιπολίτευση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατά τη διάρκεια των «ασκήσεων συσπείρωσης», ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε δις στον
ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Καραμανλή. Υποστήριξε, μάλιστα, πως «η κυβέρνηση απέδειξε ότι αυτή η παράταξη έχει λαϊκό και κοινωνικό πρόσημο και εφαρμόζει πραγματικά προοδευτική πολιτική». «Ποιος θα περίμενε ότι ανάμεσα στα πολλά τα οποία μας έτυχαν, θα έπρεπε να διαχειριστούμε και ένα πόλεμο στην Ευρώπη», σχολίασε επίσης, για να προσθέσει: «Γνωρίζουμε καλά σήμερα και το αναγνωρίζουμε πρώτα εμείς ότι τα εισοδήματα των νοικοκυριών πολιορκούνται από την ακρίβεια. Γνωρίζουμε επίσης ότι θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στρέφοντας πάντα το βλέμμα μας στους πιο αδύναμους. Ξέρουμε επίσης ότι ακόμη και σήμερα στη χώρα μας οι μισθοί είναι χαμηλοί δεν είναι στο επίπεδο που θέλουμε να φτάσουμε».

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του υπάρχουν τρεις παράγοντες στους οποίους υπολογίζει για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Κατ’ αρχάς οι εκτιμήσεις είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τερματιστεί έως το φθινόπωρο. Δεύτερον αναμένεται μία πολύ καλή τουριστική σεζόν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να υπάρξουν όλες οι δυνατές διευκολύνσεις προς τις τουριστικές επιχειρήσεις. Και φυσικά τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης που μπορούν να βελτιώσουν το οικονομικό και ψυχολογικό κλίμα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το κυβερνητικό επιτελείο, ώστε έως τις εκλογές να έχει αρχίσει να γυρίζει το κλίμα στην αγορά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα