Οι “κοκορομαχίες” επάνω στην καμένη γη δεν ωφελούν κανέναν

Οι δηλώσεις επί δηλώσεων για το τι συνέβη με τις πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική, αν ολιγώρησε ή όχι η κρατική μηχανή, πόσα ελικόπτερα πέταξαν, τι καταστροφές είχαμε, υπολείπονται της ίδιας της πραγματικότητας που παραμένει ιδιαίτερα αποκαρδιωτική.

Η επόμενη ημέρα, ακόμη κι αν δεν έχει λήξει η αντιπυρική περίοδος, θα έπρεπε να προκαλέσει κύμα προτάσεων για τις λύσεις, που θα μπορούσαν να θωρακίσουν τη χώρα σε μια περίοδο που η κλιματική αλλαγή αποξηραίνει το περιβάλλον και καθιστά άγονη τη γη. Οι υψηλές θεμροκρασίες και το καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες για το μέλλον του πλανήτη, θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό και στην ελληνική επικράτεια. Θα έπρεπε να υπάρξει οργασμός κατατεθειμένων και τεκμηριωμένων προτάσεων και η διεξοδική μελέτη όλων των ήδη ολοκληρωμένων σχεδίων ή των απόψεων ειδικευμένων επιστημόνων, ώστε μέσα από το διάλογο, να προέκυπτε ένα εθνικό σχέδιο δράσης κοινής αποδοχής. Δυστυχώς, περιφρονούμε διαχρονικά την επιστήμη.

Μαρκάτος: «Δεν θα εισέβαλαν οι φλόγες στον πολεοδομικό ιστό»   

Σε κρατική ολιγωρία και μικροκομματικά συμφέροντα αποδίδει ο πρώην Πρύτανης του Μετσόβειου Πολυτεχνείου Νίκος Μαρκάτος, το γεγονός πως η χώρα μας δεν διαθέτει σύστημα έγκαιρης αντιμετώπισης των πυρκαγιών με οδυνηρά αποτελέσματα.

«Δεν θα εισέβαλαν οι φλόγες στον πολεοδομικό ιστό, εάν είχε εφαρμοστεί η μελέτη που ολοκληρώσαμε το 2007», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Ζούγκλα», ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και πρώην πρύτανης Νίκος Μαρκάτος.

Πριν από αρκετά χρόνια ανελήφθη από το ΕΜΠ ένα έργο της τότε Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας με τίτλο «Επιχειρησιακό σύστημα σχεδιασμού και υποστήριξης αποφάσεων για την διαχείριση δασικών πυρκαγιών», ανέφερε ο κ. Μαρκάτος με τα αποτελέσματά του να κοινοποιούνται σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Η μελέτη είχε καταλήξει σ’ ένα σύστημα που διέθετε:

  • Λογισμικό προσομοίωσης δασικών πυρκαγιών και το οποίο μπορούσε να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η φωτιά στα επόμενα λεπτά
  • Λογισμικό βελτιστοποίησης εκκένωσης των περιοχών
  • Λογισμικό σχεδιασμού και χωροθέτησης μικρών κινητών μονάδων άμεσης επέμβασης, που θα μπορούσε να καθοδηγήσει τα πυροσβεστικά εκεί όπου θα προέβλεπε ότι θα κινηθεί η πυρκαγιά
  • Λογισμικό δρομολόγησης των επίγειων μέσωνΟ κ. Μαρκάτος επέμενε πως οι εκτεταμένες καταστροφές θα μπορούσαν να είχαν περιοριστεί, εάν είχε εφαρμοστεί αυτό το σύστημα: «Με το σύστημα αυτό η πυρκαγιά θα σταματούσε στην κορυφογραμμή της Πεντέλης. Θα οδηγούσε τους πυροσβέστες στις πιο κατάλληλες θέσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και θα προέβλεπε πού θα πάει η πυρκαγιά για να αποστείλει τις δυνάμεις στα κατάλληλα σημεία».Γραφειοκρατία και ανευθυνότητα

Η ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος έγκαιρης αντιμετώπισης των πυρκαγιών προέκυψε μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007. Πού κόλλησε;

Στις διαφωνίες δασολόγων, δασικής υπηρεσίας, πυροσβεστικής και πολιτικής προστασίας, κατά τον πρώην πρύτανη, και στην υλοποίησή της καθώς θα έπρεπε να το αναλάβει εταιρία πληροφορικής. Η μια εταιρεία έκανε ενστάσεις στην άλλη, ενώ οι νομαρχίες αρνούνταν να συνεργαστούν σε περίπτωση που η φωτιά περνούσε από τον έναν νομό στον άλλον!

Ξαναπροσπάθησε η επιστημονική ομάδα, δήλωσε ο κ. Μαρκάτος, να κινήσει τις διαδικασίες για την εφαρμογή του συστήματος και απευθύνθηκε στην κυβέρνηση, προσφέροντας τα εργαλεία της δωρεάν. Τι απάντησαν; «Γιατί μας τα δίνετε δωρεάν, αφού δεν ανήκετε στο ίδιο κόμμα;»

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα