Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Χαμάς να αποδεχτεί την πρότασή τους – Νεκροταφείο η Λωρίδα της Γάζας

Την ώρα που οι Αμερικανοί, με τη συνδρομή της Αιγύπτου και του Κατάρ, προσπαθούν να πείσουν τη Χαμάς να συμφωνήσει με τη συμβιβαστική πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις, ο θάνατος στη Γάζα και οι αρρώστειες απειλούν ολόκληρο τον πληθυσμό της

Η θέληση των ΗΠΑ, όπως εκφράστηκε από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, να τερματιστεί κάποια στιγμή η μακροχρόνια κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ (“Oι ΗΠΑ απορρίπτουν τη μακροχρόνια κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ”), απορρέει από την απλά “υποφερτή” σχέση που έχει αναπτυχτεί μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου, τα συμφέροντα της υπερδύναμης στη Μέση Ανατολή και τον φόβο της αραβικής αντιπαλότητας. Υπακούει όμως και στο κοινό αίσθημα για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, ιδίως μεταξύ παιδιών, γυναικών ή άμαχου πληθυσμού. Γεγονός που έχει κινητοποιήσει και τα Ηνωμένα Έθνη που ζητούν απεγνωσμένα την κατάπαυση του πυρός.

Τι είπε ο Μπλίνκεν
“Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών”, τόνισε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και συνέχισε: «Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η Χαμάς να αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση». Ήταν σαφής δε για την απόφαση της χώρας του ότι δεν αποδέχεται τη μακροχρόνια κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

ΟΗΕ: «Ο θάνατος μοιάζει να είναι η μοναδική βεβαιότητα»

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο οποίο μίλησε η Λουίζ Γουότεριτζ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), για τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας δεν υπάρχει «καμιά ασφαλή τοποθεσία», για να προστατευτούν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Οι δηλώσεις της Λουίζ Γουότεριτζ 

«Έχουμε αληθινά την εντύπωση πως ο κόσμος απλώς περιμένει τον θάνατο. Ο θάνατος μοιάζει να είναι η μοναδική βεβαιότητα σε αυτή την κατάσταση. Ακόμη και τα σχολεία δεν είναι πλέον ασφαλείς τοποθεσίες. ΄Οπου κι αν βρίσκεται κανείς, δεν απέχει παρά μερικά τετράγωνα από το μέτωπο. Οι διαταγές εσπευσμένης απομάκρυνσης είναι συνεχείς. Κόσμος μου λέει πως έχει την εντύπωση πως τον κυνηγούν γύρω-γύρω, γι’ αυτό και πολλοί λένε πως δεν φεύγουν πλέον. Είναι δύσκολο να φεύγει κανείς μέσα στη ζέστη, με μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, ανθρώπους με αναπηρία».

Σύμφωνα πάντα με την εκπρόσωπο του ΟΗΕ, πολλοί πολίτες τονίζουν πως δεν είναι και πολύ σαφή τα φυλλάδια που ρίχνει ο ισραηλινός στρατός από τον αέρα, διατάσσοντας τους αμάχους να απομακρυνθούν από ζώνες χαραγμένες πάνω σε χάρτη ή δίνοντας διευθύνσεις στο διαδίκτυο, την ώρα που ο θύλακας δεν έχει καν ρεύμα και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών είναι διαλυμένα. Όπου δε κι αν πάνε οι άμαχοι, υπάρχουν «αρουραίοι, ποντίκια, σκορπιοί, κατσαρίδες, κάθε είδους έντομα που μεταδίδουν ασθένειες από το ένα κατάλυμα στο άλλο, με την πολιομυελίτιδα να απειλεί ζωές.

Να σημειώσουμε ότι στους δέκα περίπου μήνες πολέμου έχουν χάσει τη ζωή τους 40.173 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα